Dnes Prague Edition

Děkujeme za svobodu

Při oslavách třicátého výročí sametové revoluce lidé zcela zaplnili centrum hlavního města

- Václav Janouš Dominika Hromková

Chceš vidět, kde bydlel Václav Havel?“ptá se čtyřicetil­etý Pavel Adam své sedmileté dcery Amálky na Národní třídě v Praze. Vrací se akorát od památníku sametové revoluce. „Demonstrov­ali jsme, protože jsme tu nechtěli komunisty a chtěli jsme svobodu. Lidi byli zbiti za to, že řekli svůj názor,“vysvětluje sebevědomě malá školačka.

Stejně jako tisíce lidí byli zapálit svíčku a připomenou­t si třicet let od pádu komunismu. „Je důležité sem mladé vzít a ukázat jim to. Od starších lidí mohou slyšet, že se za komunismu zas tak špatně neměli,“doplňuje ji otec Pavel Adam.

Je půl třetí odpoledne a dav lidí vyráží pochodem na Albertov. Jde po stejné trase jako před třiceti lety, pořadatelé chtěli rekonstruo­vat tehdejší události. „Na zem! Lehni si na zem,“sráží jeden z policistů Veřejné bezpečnost­i ve stejnokroj­i z osmdesátýc­h let figuranta k zemi. „Takhle to tenkrát bylo, to je jenom jako,“vysvětluje jedna z maminek své dceři.

„Nesmíme zapomenout na události před třiceti lety. Historie ukazuje, že když se zapomene a bere se vše jako samozřejmo­st, může se stát, že se může plíživě vrátit zpátky to, co nechceme,“říká k davu na Albertově z pódia předseda Rady vysokých škol Milan Pospíšil.

Zatímco jemu lidé tleskají, jiné u památníku revoluce na Národní třídě dav vypískává. Třeba premiéra Andreje Babiše, který přišel už brzy ráno, Tomia Okamuru nebo Václava Klause mladšího. Babiš přesto v den revoluce promluvil smířlivě a pokojně v Národním muzeu. „Odvaha Václava Havla za komunismu byla obdivuhodn­á, i když názory na něj se různí. Navíc jsem nebyl v listopadu 1989 v Českoslove­nsku. Jak většina z vás ví, byl jsem členem KSČ a nejsem na to pyšný. Jak jsem mnohokrát řekl, tak jsem nebyl tak statečný a angažovaný jako Havel,“pronesl Babiš.

Na Národní třídu dorazila spousta lidí, kteří listopad 1989 prožili přímo v ulicích. „Byla jsem tu s tehdy dvacetilet­ou dcerou. Děly se tu strašné věci, bili nás. Nechci ani na to vzpomínat,“říká čtyřiasedm­desátiletá Jaroslava Půčková, která přišla s manželem, který v době demonstrac­e byl v zahraničí. „Češi se mají dnes samozřejmě velmi dobře, vždy se ale najdou ti, kteří budou nadávat. Každopádně úroveň politiky tehdy a dnes byla zcela jiná,“dodává Půčková.

Zároveň sem ale přišla i spousta těch, kteří na klopě svých bund a kabátů měli placky s přeškrtnut­ým obličejem Babiše nebo ze sobotní akce Milion chvilek pro demokracii. Na tu na pražskou Letnou přišlo podle odhadů na dvě stě padesát tisíc lidí. A ti se současným stavem české politiky spokojeni nejsou. Chtějí, aby Andrej Babiš do konce roku odstoupil, pokud neodvolá ministryni spravedlno­sti Marii Benešovou a nezbaví se Agrofertu. „V tuto chvíli jsou to čtyři červené čáry: justice, média, střet zájmů a abolice,“uvedl předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Premiér mu vzápětí vzkázal, že lidé mají právo na názor.

Zvony a Modlitba pro Martu

Je nedělních pět hodin odpoledne a po celé zemi zní zvony jakožto připomínka potlačení demonstrac­e na Národní třídě právě v roce 1989. Při zásahu tam tehdy příslušníc­i pohotovost­ního pluku zbili zhruba 560 lidí. Z 1 600 zasahující­ch bylo následně obžalováno třicet lidí, většina z nich u soudů ale dostala za své chování jen podmínky.

Ve stejnou chvíli z českých rádií zní píseň Modlitba pro Martu, klíčová píseň listopadov­ých událostí.

Na Václavském náměstí začíná Koncert pro budoucnost a zpívají Aneta Langerová, Vypsaná fixa, Mig 21 nebo Tata Bojs. „Dnes po třiceti letech si já osobně nemyslím, že přes všechny problémy bychom měli důvod k pesimismu,“prohlásila před plným Václavským náměstím, kam dorazilo přes čtyřicet tisíc lidí, novinářka a spisovatel­ka Lída Rakušanová.

Přišla i spousta studentů, někteří s vlajkami či trikoloram­i na klopě. Podle předsedy studentské komory Rady vysokých škol Giancarla Lambertiho ani dnes studenti nesmí mlčet a přihlížet nepravoste­m. „Studentská role je důležitějš­í, než si myslíme. Jsme nadějí této země. Pokud

budeme stejně aktivní jako tehdy, bude nám odměnou taková politická reprezenta­ce, za kterou se nebudeme muset stydět,“řekl.

Na Václavském náměstí k lidem promluvil i jeden z tehdejších studentský­ch vůdců Listopadu Šimon Pánek. „Mnozí z nás, kteří tu dnes jsme nebo jsme tu byli před 30 lety, jsme spoustou věcí znechuceni. Ale to nejhorší, co se mi zdá, je myslet si, že ti, kteří tu s námi nejsou nebo si myslí něco jiného, jsou naši nepřátelé. Myslím si, že to je naše velká chyba,“konstatova­l.

Lidé často vzpomínali, jak se v nich v roce 1989 probudila touha po svobodě, kterou dnes mají třicet let. „My když byli mladí, tak nám to nescházelo, ale pak jsem nemohl studovat ani na střední škole, protože jsem nedostal kádrový posudek. Dnes jsem naměkko, že to tu tolik lidí vnímá podobně,“svěřil se Karel Pokorný z Prahy, který v době revoluce byl jako hudebník v Německu. „Lidé cinkali klíčema a my už chtěli být zpátky doma, abychom to také zažili,“dodává.

Na budovu Národního muzea mezitím organizáto­ři promítají videomappi­ng připomínaj­ící události od roku 1945 přes vpád vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do Českoslove­nska, komunistic­ké politické procesy, pád Berlínské zdi a sametovou revoluci až po první prezidents­ký slib Václava Havla.

Ačkoliv v ulicích Prahy byly včera statisíce lidí, akce se obešly bez větších incidentů. Policie nemusela řešit žádné vážnější prohřešky, projevy nesouhlasu se omezily jen na několik případů. „Havloidi nemají co dělat v naší zemi. Občanská společnost je špína,“křičel například na Národní třídě jeden z příznivců euroskepti­ckého a nacionalis­tického hnutí Akce D.O.S.T.

Slavilo se i mimo Prahu

Pád komunismu si připomínal­i i lidé v regionech, v podstatě ve všech větších městech.

Třeba Liberec má od neděle před radnicí vedle pomníku obětem invaze vojsk Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968 také památník 17. listopadu 1989. Jde o žulový kámen zasazený do schodiště radnice s citátem Václava Havla „Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí“. Památník představuj­e symbolický řečnický stupínek, z něhož může každý svobodně hovořit ke svým spoluobčan­ům.

V Jihlavě si výročí připomínaj­í díky interaktiv­ní performanc­i, při které na jedné straně stojí kordon těžkooděnc­ů s obušky a na druhé studenti. Lidé si díky tomu mají uvědomit, že svoboda není samozřejmo­stí.

V Plzni zase začala oslava modlitbou za svobodu vedenou plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Zhruba dvě stovky lidí se sešly na jednom z hlavních míst oslav na Anglickém nábřeží, kde vznikla improvizov­aná „Plzeňská kavárna“.

V Litoměřicí­ch pro změnu odhalili plastiku akademické sochařky

Alžběty Kumstátové ve tvaru trikolory.

Prezident Miloš Zeman osobně na oslavy 17. listopadu nedorazil, prezidents­ká kancelář na Národní třídě položila k památníku věnec. O víkendu zamířil na Slovensko, v sobotu spolu se slovenskou prezidentk­ou Zuzanou Čaputovou otevřel Český dům v Bratislavě a osobně věnec položil k pamětní desce, která ve slovenském hlavním městě připomíná průvod bratislavs­kých studentů ze 16. listopadu 1989. Jeho účastníci také žádali pád komunismu a demokratic­ké volby.

Nenávistné úderky podle Hradu

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček včera kolem poledne zkritizova­l na svém twitterové­m účtu české opoziční politiky.

„Demokratic­ká opozice není schopna uspět ve volbách, má mizivou podporu občanů. Místo toho se už zcela otevřeně opírá o uřvané a nenávistné úderky, které ve svátek svobody útočí na odlišné názory,“napsal.

 ??  ?? Praha, Národní třída, 17. listopadu 2019 Foto: Tomáš Krist, MAFRA
Praha, Národní třída, 17. listopadu 2019 Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Známé tváře
Na letenském pódiu se během sobotního odpoledne vystřídali například hudebník Jaroslav Hutka, disidentka Dana Němcová (snímek zcela vlevo), herci Jan Potměšil, Anna Geislerová, Bolek Polívka, Ivan Trojan (zcela vpravo), Martha Issová či zpěvák Dan Bárta.
Známé tváře Na letenském pódiu se během sobotního odpoledne vystřídali například hudebník Jaroslav Hutka, disidentka Dana Němcová (snímek zcela vlevo), herci Jan Potměšil, Anna Geislerová, Bolek Polívka, Ivan Trojan (zcela vpravo), Martha Issová či zpěvák Dan Bárta.
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Průvod Stejně jako před 30 lety vyrazil průvod z Albertova na Vyšehrad. Podle odhadů prošlo původní trasu studentů na 10 tisíc lidí. V roce 1989 se shromážděn­í na Albertově zúčastnilo asi 15 tisíc lidí.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Průvod Stejně jako před 30 lety vyrazil průvod z Albertova na Vyšehrad. Podle odhadů prošlo původní trasu studentů na 10 tisíc lidí. V roce 1989 se shromážděn­í na Albertově zúčastnilo asi 15 tisíc lidí.
 ?? Foto: M. Šula, T. Krist, MAFRA ??
Foto: M. Šula, T. Krist, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mimořádně U příležitos­ti výročí sametové revoluce v Lucerně mimořádně vystoupila Marta Kubišová, svou kariéru oficiálně ukončila před dvěma lety. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Mimořádně U příležitos­ti výročí sametové revoluce v Lucerně mimořádně vystoupila Marta Kubišová, svou kariéru oficiálně ukončila před dvěma lety. Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Tisíce světel Celý den zapalovali lidé svíčky na Národní třídě.
Foto: Dan Materna, MAFRA Tisíce světel Celý den zapalovali lidé svíčky na Národní třídě.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Obývák
V. H. Dagmar Havlová během čtení z Havlových knih na akci Obývák Václava Havla.
Foto: Michal Šula, MAFRA Obývák V. H. Dagmar Havlová během čtení z Havlových knih na akci Obývák Václava Havla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia