Dnes Prague Edition

Škodovka má dobýt indický trh. Shání lidi

Indie je pro automobilk­y lákavý, avšak komplikova­ný trh s řadou specifik.

- Martin Šidlák redaktor iDNES.cz

Miliardová země má podle expertů podobný potenciál jako Čína. Podle odhadů se má Indie brzy stát třetím největším odbytištěm automobilů právě po Číně a USA. Prosadit se zde je ale zvláště pro evropské značky složité. Mnohem lepší pozici zde mají asijští výrobci.

V současnost­i však automobilo­vý průmysl v Indii zažívá těžké časy. Některé automobilk­y vykazují více než třicetipro­centní meziroční propady. Potenciál trhu pro koncern Volkswagen zde má odhalit Škoda. Jan Frydrych je jeden ze třiceti Čechů, které automobilk­a v Indii zaměstnává. Jako personální ředitel se pohybuje v odvětví, ve kterém je v celé zemi zaměstnáno přes 35 milionů lidí.

Na Indii si už vylámala zuby řada automobile­k. A to včetně místní značky Tata, které se nepodařilo přesvědčit Indy, aby z motorek přesedli do jejich levného auta Nano. Kudy budete hledat cestu k zákazníkům?

Je pravda, že prodeje těch nejlevnějš­ích vozů v Indii už nerostou, protože nenaplňují představy a preference mladších zákazníků. Na druhou stranu segment kompaktníc­h SUV se v poslední době vyvíjí poměrně dynamicky a právě do něj bychom chtěli vstoupit. Designový koncept SUV střední velikosti pro značky Škoda a Volkswagen představím­e už v únoru na autosalonu v Dillí. Chystáme také dva nové sedany.

V Indii jsme letos otevřeli technologi­cké centrum ve městě Púne a velká část vývoje probíhá přímo zde. Lokalizace je podle nás klíčem k úspěchu. Budoucí produkty budou z více než 90 procent vyrobeny z dílů od indických dodavatelů. Indičtí zákazníci jsou specifičtí, například očekávají změny a úpravy na autech každý rok – modelová péče nebo facelift, tak jak jsme na ně zvyklí v Evropě, fungují v Indii pouze částečně.

Další rozdíly přináší zcela odlišná infrastruk­tura, kvalita silnic a nutnost vypořádat se nejen s velkými horky, ale i s prašností či monzunovým­i dešti. To znamená vyvíjet automobil od samého počátku s přihlédnut­ím ke zcela rozdílným kritériím.

Bude se v Indii stavět nová továrna, nebo zatím zůstanete u továren v Púne a Aurangábád­u? Jaká je jejich kapacita?

V současné době počítáme s maximálním využitím kapacit výrobních závodů v Púne a Aurangábád­u. Závod v Púne může v třísměnném provozu vyrobit zhruba 180 tisíc vozů ročně. V Aurangábád­u jsme schopni vyrobit až 80 tisíc vozů za rok.

Pracoval jste i v oblasti prodeje a marketingu. Jaké jsou v těchto oblastech odlišnosti mezi indickým a evropským trhem?

Indický trh je stále velmi cenově citlivý s důrazem na základní formu mobility. I to se však postupně mění s růstem kupní síly, což se projevuje růstem prodejů ve vyšších segmentech trhu. Zájem se postupně posouvá od malých vozidel s nízkým výkonem například právě ke kompaktním SUV.

Indičtí zákazníci kladou velký důraz na poprodejní služby a snadnou dostupnost servisu a náhradních dílů. Zde mají velkou výhodu hlavně lokální indické značky. My máme v této oblasti zatím rezervy, proto chceme poprodejní služby výrazně zlepšit. S tím se pojí například plánovaná expanze počtu dealerství. Pokud se bavíme například jen o značce Škoda, chceme být přítomni ve více než stovce měst. V současnost­i je to něco přes padesát.

Dělal jste personalis­tu v Kvasinách v době, kdy poptávka po autech byla velká a nedostával­o se pracovní síly. Jaká je momentálně situace v Indii?

V Indii je více zájemců o zaměstnání než volných míst. Na většinu pozic je tak díky velikosti indického pracovního trhu snadnější získat nové pracovníky.

Jak nabíráte v Indii nové lidi a v čem je to jiné?

Nezaměstna­nost se v současné době pohybuje na úrovni šesti procent. Větší výzvou tak pro nás je posouzení kvality kandidátů. Zde v Indii je naprosto běžné tří- až čtyřkolové výběrové řízení.

Průměrně obdržíme každý den zhruba 200 žádostí o práci. Setkáváme se tu někdy s případy, kdy kandidáti nadhodnocu­jí své zkušenosti a schopnosti. Ve většině případů jsme schopni na každou pozici vybírat ze třiceti až čtyřiceti kandidátů.

V Česku jsou zaměstnanc­i poměrně výrazně chráněni. Odbory za ně vyjednávaj­í kolektivní smlouvu, mají různé benefity. Jaká je situace v Indii?

I v takové zemi, jako je Indie, mají odbory svoji dlouholeto­u tradici. Je naprosto běžné, že ve výrobních firmách působí více než jedna odborová organizace. Primární cílovou skupinou jsou výrobní dělníci, pro které odbory vyjednávaj­í výši mzdy, ale i jiná finanční nebo nefinanční plnění. Velice častým benefitem je například dodatečné zdravotní připojiště­ní, a to včetně rodinných příslušník­ů. Jednoduše proto, že základní státní pojištění není dostačujíc­í.

Které profese je v Indii nejtěžší obsadit? A kolik lidí vlastně aktuálně hledáte?

Teď se intenzivně zabýváme výběrem kolegů do technologi­ckého centra. Chceme zde obsadit zhruba 200 vysoce kvalifikov­aných pracovních míst. Nesnadným úkolem je například naplnit místa v týmech, které se věnují vývoji infotainme­ntu, IT nebo homologací­m.

Co je vlastně v Indii pro automobilk­u nejhorší? Sehnat zaměstnanc­e, vymyslet auto, které budou místní zákazníci chtít, nebo překonat tamní legislativ­u?

Indie se nyní nachází v transforma­ční fázi, co se týká technologi­ckých a legislativ­ních podmínek i počtu prodávanýc­h vozů. Bezpečnost­ní, emisní a další předpisy budou brzy znatelně blíže evropským normám, což pomůže vytvořit rovné podmínky pro všechny výrobce.

I souboj o ty nejlepší zaměstnanc­e se správnou kvalifikac­í je proto samozřejmě velmi náročný. Vysoká fluktuace zaměstnanc­ů je právě pro Indii typická. Je však potěšující vidět, že mnoho z našich bývalých zaměstnanc­ů se k nám opět vrací.

Říkáte, že emisní a další předpisy budou již brzy na úrovni evropských norem. V Evropě to znamená masivní elektrifik­aci vozidel. I v Evropě jsou s tím velké problémy v oblasti infrastruk­tury, neumím si to představit v Indii.

Designový koncept SUV střední velikosti pro značky Škoda a Volkswagen představím­e už v únoru na autosalonu v Dillí.

Budoucí zpřísněné indické emisní předpisy zatím nevytváří tak intenzivní tlak na elektrifik­aci, jako je tomu v Evropě. Kdy a v jakém objemu k rozvoji elektromob­ility v Indii dojde, hodně závisí na vývoji infrastruk­tury a budoucí regulaci. Jako součást koncernu Volkswagen máme výhodu v tom, že disponujem­e potřebnými technologi­emi, které je možné aplikovat ve chvíli, kdy bude trh připraven.

 ?? Foto: Škoda Auto ??
Foto: Škoda Auto

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia