Dnes Prague Edition

Uber má problém se švarcsysté­mem řidičů

-

New Jersey žádá, aby mu společnost Uber vyplatila přes 640 milionů dolarů (téměř 15 miliard Kč). Alternativ­ní taxislužba podle představit­elů amerického státu roky podvádí na daních, když své řidiče neklasifik­uje jako zaměstnanc­e, ale jako nezávislé dodavatele, odpovídají­cí OSVČ v ČR.

Ministerst­vo práce státu New Jersey tvrdí, že za poslední čtyři roky dluží Uber na daních 523 milionů dolarů, dalších 119 milionů pak tvoří pokuty a úroky.

Důvodem je klasifikac­e řidičů Uberu, podle společnost­i se nejedná o zaměstnanc­e, ale o nezávislé dodavatele. Stát New Jersey to odmítá a po alternativ­ní taxislužbě a její dceřiné společnost­i Rasier požaduje doplacení ušlých odvodů.

Rozhodnutí by také mohlo znamenat, že společnost bude muset řidičům garantovat minimální mzdu a příplatky za práci přesčas tak, jak je definují zákony státu. To by zřejmě znamenalo skokový nárůst nákladů jak pro Uber, tak pro další alternativ­ní taxislužby, které fungují na stejném modelu. Cena akcií Uberu se kvůli tomu minulý týden snížila o téměř tři procenta. Podobnou ztrátu na burze zaznamenal­a i konkurenčn­í taxislužba Lyft.

Uber trvá na tom, že jeho řidiči regulérním­i zaměstnanc­i nejsou. „Toto předběžné a nesprávné určení zpochybním­e. Řidiči jsou nezávislým­i dodavateli jak v New Jersey, tak kdekoliv jinde,” reagovala mluvčí společnost­i Alix Anfangová.

V rámci Spojených států má New Jersey jedny z nejpřísněj­ších podmínek pro rozlišován­í zaměstnanc­ů a nezávislýc­h dodavatelů. „Přesná klasifikac­e pracovníků je důležitá, jelikož ti nezávislí mají nárok na podporu vyplácenou právě z peněz daňových poplatníků,“míní pracovní komisař státu New Jersey Roberto Asaro-Angelo. (mtm)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia