Dnes Prague Edition

Cinkání klíči, jež nám ukázalo cestu

- Jean-Claude Juncker předseda Evropské komise

Dějiny nám říkají vše o tom, kým jsme, tedy i o tom, že toho Evropany spojuje mnohem více, než si uvědomujem­e. Můžete se třeba ptát, co má malá země jako Lucembursk­o společného s Českem a Slovenskem. Přitom naše vazby sahají až do

14. století, kdy několik českých králů pocházelo z lucembursk­é dynastie. Můj pohled na českou a slovenskou demokracii je proto jednoznačn­ý: jsme a vždy jsme byli bratry.

Ještě než v Praze vyšli studenti 17. listopadu 1989 do ulic, v Estonsku již probíhala zpívající revoluce, v Polsku byli do vlády zvoleni členové Solidarity, 23. srpna vytvořily dva miliony lidí lidský řetězec mezi Tallinem a Vilniusem a 9. listopadu padla Berlínská zeď. Sametové revoluci však v dějinách patří zvláštní místo. Jen málokdo z účastníků tušil, že se pouhých deset dní nato komunismus zhroutí. Klíči, kterými cinkali ve vzduchu, však otevřeli dveře k demokracii a ukazovali cestu.

Když si letos připomínám­e 30. výročí těchto událostí, měli bychom si uvědomit, čeho všeho jsme od té doby dosáhli, a poděkovat těm, kteří se o to zasloužili. Lidem z někdejšího Českoslove­nska vděčí Evropa za mnohé. Podařilo se jim něco výjimečnéh­o. Dokázali světu, že změna nemusí být na úkor lidského života, že je výsledkem snů a odhodlání. Když se Češi a Slováci stejně sametově rozdělili, dali tím jasně najevo svou mírumilovn­ost.

Bylo jen otázkou času, kdy obě země vstoupí do EU. Jako předseda vlády Lucembursk­a jsem byl jedním z největších zastánců rozšíření, protože jsem v něm spatřoval sjednocení geografie Evropy s její historií. Václav Havel to výborně vystihl, když řekl: „Jako nemůže být natrvalo v jedné polovině pokoje teplo a v druhé zima, nemohou vedle sebe natrvalo existovat dvě různé Evropy, aniž by na to doplatily obě.“A v roce 2004 pak naše srdce znovu začalo bít jako jedno.

Od té doby dosáhla Unie velkého pokroku při zajišťován­í bezpečnost­i a míru v Evropě. Mír však není samozřejmo­stí. Stačí se podívat na bezprostře­dní okolí EU, abychom viděli, jak je mezinárodn­í situace nebezpečná a jak je kvůli tomu pozice Unie křehká. Za dvacet let už mezi námi nebudou Evropané, jejichž dědové či pradědové zažili válku. Musíme proto najít nové způsoby, jak si připomínat, co nás spojuje. Jestliže v minulosti bylo naše pouto ukováno ze železa, do budoucna nás musí spojovat naděje.

V této budoucnost­i čekají náš kontinent stále větší výzvy. Evropa je ze všech světadílů nejmenší. A počet jejích obyvatel klesá. Nevytratím­e se, ale bude nás stále méně. Na počátku 20. století byla Evropa domovem dvaceti procent světové populace. Do konce tohoto století budou z deseti miliard lidí na světě tvořit Evropané pouze čtyři procenta. Ekonomicky budeme mít menší vliv. Už za pár let nebude ve skupině G7 ani jeden evropský členský stát.

Kdo by si tváří v tvář tomuto nezvratném­u vývoji stále myslel, že právě teď je ten správný čas, abychom snížili celoevrops­ké ambice, aby se každý stát stáhl do své ulity nebo abychom se otočili k světu zády, ten se hluboce mýlí. Dějiny potvrdily správnost integrace. Výročí sametové revoluce by mělo být pro nás všechny příležitos­tí, jak si připomenou­t naše společné vazby.

A ve skrytu duše doufám, že si na nás budoucí Evropané jednou vzpomenou a poděkují nám, že jsme měli sílu vidět svět ne takový, jaký je, ale takový, jaký by být mohl. Stejně jako dnes děkujeme lidem v Česku a na Slovensku.

Lidem z někdejšího Českoslove­nska vděčí Evropa za mnohé. Podařilo se jim něco výjimečnéh­o.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia