Dnes Prague Edition

Báječné uvítání V Kanadě ožívá příběh Václava Nedomanské­ho

V Kanadě ožívá příběh Václava Nedomanské­ho. V síni slávy je druhý Čech.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Vživotě udělal Václav Nedomanský tak zásadní kroky, že se prostě nesměl ohlížet. Nerad vzpomíná na šikanu a zrady, jež jej ranily v Českoslove­nsku i v Severní Americe. Jen by sám sebe duševně týral.

„Dívej se dopředu,“zní heslo, které jej ze země zotročené komunisty dovedlo k úspěchu v drsné říši zámořských profesioná­lů. A teď taky do Hokejové síně slávy (HHOF).

V pondělí se v Torontu uzavře velkolepá série ceremoniál­ů, které zpečetí jeho přijetí mezi legendy.

V pátek nejprve převzal památeční prsten. V krásné místnosti zvané Great Hall, která připomíná kapli, si prohlédl nově vyrobenou plaketu člena vybrané společnost­i.

Před utkáním NHL mezi Torontem a Bostonem jej s ostatními čtyřmi nováčky – Sergejem Zubovem, Hayley Wickenheis­erovou, Jimem Rutherford­em a Guyem Garbonneau­em – představil­i obecenstvu ve vyprodané Scotiabank Areně.

Potřásl si pravicí s oběma kapitány, domácím Johnem Tavaresem a bostonským Zdenem Chárou.

V sobotu pětice vyvolených besedovala s fanoušky a podepisova­la suvenýry pro dobročinno­u dražbu.

V neděli měla obdržet saka se znakem HHOF před exhibicí bývalých hvězd, v níž se střetly týmy skvělých Švédů Matse Sundina a Nicka Lidströma. Na led se chystali rovněž Tomáš Kaberle, Eric Lindros, Igor Larionov či Jeremy Roenick.

Dnes celý proces završí galavečer, na který mohli zájemci z řad veřejnosti proniknout pouze zakoupením vstupenky za 550 kanadských dolarů (skoro deset tisíc korun).

Stále statný pětasedmde­sátník s brýlemi a čerstvým sestřihem nebývá nostalgick­ý. Jak již bylo zmíněno, nenachází zálibu v pitvání minulosti.

Po emigraci se neutápěl ve stesku po vlasti. Všechny síly vrhl do snahy prosadit se v prostředí, jež bylo naprosto odlišné od podmínek, ve kterých vyrostl.

Brutálně jej zasáhl podvod agenta Alana Eaglesona, jenž zmařil uzavření dvacetilet­é smlouvy s Detroit Red Wings. U soudu s ním prohrál a navzdory radám právníků se proti verdiktu odmítl odvolat. Ač ztratil jmění, po čase opět pohlédl do budoucnost­i. Do branže se vrátil jako skaut a vytrvale pracoval pro Los Angeles, Nashville a Las Vegas.

Ani nyní mu oprašování starých historek nečiní zvláštní potěšení. Není příliš zvyklý na okázalé poklony. Před cestou z kalifornsk­ého Palm Desert do studeného Toronta se obával náročného programu a přechodů z vyhřátých budov do venkovního chladu. Nástup do síně slávy ovšem znamená naprosto výjimečnou událost a příležitos­t.

Pokračován­í na protější straně

Takže i obvykle uzavřený „Nedo“trochu roztává. Potěšilo jej, že lidé v ulicích, někdejší příznivci dávno zaniklého klubu Toros, za nějž válel, ho stále poznávají a zdraví.

Jedinečný příběh ožívá v řadě obsáhlých článků v novinách a na internetu. Ubývá „neználků“, kteří se divili, proč věhlasná Síň přijímá evropského přivandrov­alce, zatímco stále opomíjí třeba Steva Larmera.

Nedomanské­ho příklad ukazuje, jak se konzervati­vní HHOF otevírá světu. On se sice nikdy nedral do záře reflektorů, hájil si své soukromí. Ostrý záblesk slávy a náhlou pozornost ale snáší s pochopením.

Říká se, že mohl být Jaromírem Jágrem své éry. Celebritou. Číslo 14, jež nosil na dresu, bylo na přelomu 60. a 70. let v Českoslove­nsku populární jako později osmašedesá­tka. Leč tehdejší režim hvězdám nepřál, potlačoval je. Je symbolické, že se Nedomanský dočkal v Kanadě poklony třicet let poté, co v jeho rodné zemi vypukla revoluce.

„Až tak jsem ji neprožíval. Ty pocity odešly se mnou v roce 1974 do Ameriky,“řekl pro NHL.com. „Snažil jsem se nemyslet na dění doma. Jinak by všechno bylo ještě těžší.“

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? S prstenem První ceremoniál­y před slavnostní­m uvedením do Hokejové síně slávy absolvoval Václav Nedomanský. Pětasedmde­sátiletý bývalý kanonýr dostal památeční prsten už v pátek.
Foto: ČTK S prstenem První ceremoniál­y před slavnostní­m uvedením do Hokejové síně slávy absolvoval Václav Nedomanský. Pětasedmde­sátiletý bývalý kanonýr dostal památeční prsten už v pátek.
 ??  ??
 ??  ?? Tři kluby Václav Nedomanský nastupoval v NHL za Detroit Red Wing, NY Rangers a St. Louis Blues . Foto: Getty Images
Tři kluby Václav Nedomanský nastupoval v NHL za Detroit Red Wing, NY Rangers a St. Louis Blues . Foto: Getty Images

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia