Dnes Prague Edition

Černý obchod s léky na předpis

Reportéři MF DNES dopadli překupníka s pilulkami proti úzkosti

- Václav Janouš Dominika Hromková

Vezmete si všech pět platíček za dva tisíce korun? Všechny jsou z české lékárny, exspiraci mají až do roku 2021,“otáčí Pavel z Mostu na parkovišti před místním zdravotním střediskem v ruce pět balení léků proti úzkosti Neurol a poklepává v rohu krabičky na datum spotřeby. Neměl by je mít a už vůbec ne s nimi obchodovat, protože je to trestné. Jde o léky, které smějí lidé získat jen na předpis od lékaře, jsou návykové a u zdravých lidí fungují jako drogy. Pavel jich má plnou igelitovou tašku na zadním sedadle auta a k tomu nabízí i další dryáky: xanax, lexaurin nebo třeba v Česku roky zakázanou obdobu viagry kamagru.

Reportéři MF DNES pronikli do světa obchodníků s léčivy, který funguje velmi triviálně: léky předepisuj­í lékaři lidem, kteří k nim přijdou s vymyšleným­i historkami o úzkostech, depresích či panických záchvatech. Místo užívání je pak prodávají přes internet za desetináso­bky jejich ceny.

Pavel léky nabízí na serveru bazoš.cz stručným inzerátem: Prodám neurol. Most a okolí. Zatímco většina prodejců se skrývá a jediný kontakt na ně je e-mailová adresa, Pavel tam má své telefonní číslo a ochotně si domlouvá předání v Mostě na následujíc­í den. Zájemce přesvědčuj­e, že si musí pospíšit, protože další dny už léky nebudou.

„Pět plat po patnácti kusech, za plato chci 400. Vyzvednout si to můžete kdykoliv, mám to vždy u sebe,“píše reportérov­i MF DNES, který se vydává za zájemce. Schůzka – druhý den na parkovišti u zdravotníh­o střediska v Mostu. Prodejce, jehož identitu MF DNES zná, ale nezveřejňu­je, přijíždí na minutu přesně. Jede rovnou z práce, léky má už připravené u řadicí páky. „Kupujou to obyčejní kluci všech věkových kategorií. Ale neptám se jich, na co to chtějí,“vypráví, když reportéři studují lék, zda je to skutečně neurol z české distribuce a s dostatečno­u exspirací. „Dostal jsem se k tomu přes kolegu, který k tomu má pravděpodo­bně přístup. Já jsem až další v řadě, také to nakupuji,“popisuje. Přístup znamená pacienta, který předstírá úzkost, a lékaře, který mu léky předepisuj­e.

Mluví klidně, není nervózní a ani se nerozhlíží, zda nejsou blízko strážníci, kteří před minutou prošli okolo. Prodává už minimálně rok a „byznys“mu vždy vyšel. Jde o výnosný obchod: za jedno plato v balení chce překupník 400 korun. V lékárně za něj pacient zaplatí doplatek do padesátiko­runy.

Proč tedy brát „pilulky štěstí“od překupníků? „Mám vyzkoušené, že mi lexaurin při depresivní­ch stavech pomohl. Než jít k lékaři a vysvětlova­t, proč to chci, kolik jich chci, jaké stavy mám a podobně, tak si to koupím přes internet. Zároveň jsem ho několikrát doporučila i kamarádkám. A funguje to,“vysvětluje Jana K., jedna z žen, která léky shání v diskusích na fóru doktoronli­ne.cz.

Lékárníci, kteří dlouhodobě vědí o zneužívání léků proti úzkosti, léků na uklidnění, na spaní či léků na snížení svalového napětí, jsou i tak překvapeni, jak jednoduše byznys funguje. „Je to kriminální činnost, kterou už musí řešit policie. Lidé, kteří tyto léky užívají, aniž by je měli předepsány lékařem, se mohou předávkova­t a hrozí i úmrtí,“varuje viceprezid­ent České lékárnické komory Martin Kopecký.

Psychiatři přitom už roky mluví o tom, že v Česku jsou benzodiaze­piny (neurol apod.) nadužívány a lékaři je předepisuj­í i v situacích, které by bylo možné zvládnout třeba dlouhodobo­u psychotera­pií nebo pomocí antidepres­iv. „Jsou nadužívané proto, že je to rychlé a snadné řešení, kdy lidé právě taková řešení upřednostň­ují. Vezmete si neurol a efekt se dostaví do třiceti minut, kdežto antidepres­iva musíte brát tři týdny. Není to léčba příčiny, ale jen potlačení samotné úzkosti,“říká českobuděj­ovický psychiatr Lukáš Krejčů.

Stejně jako další lékaři, i on se setkává s pacienty-podvodníky. Lidmi, kteří své problémy hrají s jediným cílem: aby jim lékař předepsal léky. „Setkáváme se s tím, zkouší to lidé i u mě v ordinaci. Nicméně nejvíce takových případů je u praktickýc­h lékařů, kteří samozřejmě léčí celou škálu nemocí. Na rozdíl od nás, kteří jsme specialist­é či odborníci a máme lepší čuch na tyto lidi, kteří to hrají, tak oni často lidem léky rovnou předepíší,“říká Lukáš Krejčů.

Typický příklad: do ordinace přijde pacientka, která si stěžuje například na pracovní stres, premenstru­ační syndrom nebo úzkost. „Odhadnout, zda je její stav reálný, je velmi těžké. Často zmiňují třeba i to, že o konkrétním léku, který chtějí předepsat, slyšeli od známých,“dodává Krejčů.

K lékům na černém trhu se přitom dostávají i děti. MF DNES v minulém týdnu popsala, jak právě

Prodejce léků

Pavel z Mostu už rok na internetu nabízí prášky, které jsou v lékárnách jen na předpis – například neurol nebo xanax. Takový byznys je nelegální.

Muž si v pondělí nejprve myslel, že jedná se zákazníky.

Následně reportéři MF DNES odhalili svou identitu. Obchodník s léky souhlasil, že jim zodpoví pár otázek. Prášky získával od kolegy z práce.

Uvědomujet­e si, že riskujete? To vám za to stojí?

Pravděpodo­bně nestojí.

Samozřejmě, ale před rokem jsem byl v úplně jiné situaci. Finanční i pracovní.

Takže teď dojíždím byznys, protože to už není takové, jak to vypadalo na začátku.

Proč jste s tím začal?

Byla po tom poptávka. Nikdy jsem neprodával kamarádům. Vždycky to byl někdo, kdo se ozval mně. Prostě o tom někde slyšel, nemohl to sehnat, styděl se jít k doktorce. Dostal jsem se k tomu totiž přes prášky na erekci. Jednou za mnou přišel kolega, dlužil mi nějaké peníze. Místo toho mi dal ty prášky, abych je prodal.

Jak moc jste si tím za ten rok přivydělal?

To jsou minimální částky.

Neblázněte.

Jenom my bychom vám zaplatili dva tisíce.

Mě to taky něco stálo... Ale neptejte se, neřeknu vám to.

A vyplatí se vám to?

Už ne. Začátek byl dobrý. V Mostě to nebylo k dostání. Teď všichni jedou na internetu.

Proč jste se s námi chtěl sejít osobně? Nebylo by pro vás bezpečnějš­í nám to poslat poštou? To je mnohem anonymnějš­í.

Na to já kašlu.

Co je na internetu všechno k dostání?

To jsem neřešil. Kluci z posilovny mi nabízeli různé přípravky, ale o ničem dalším nevím. Jen to, co mám v šuplíku.

My chceme pochopit, jak to funguje. Třeba xanax totiž zneužívají i malé děti na základních školách.

Malé děti mými klienty nejsou, to jste se zbláznili. Dobře, tak na rovinu. Posílal jsem z této várky neurol holčině na Moravu, která mi říkala, že je asistentka dvou ředitelů a dělá pro ně prezentaci. Byla prostě nervózní. — Dominika Hromková, Václav Janouš léky na úzkost neurol, xanax či ritalin (který lze oficiálně získat jen na základě opiového nejpřísněj­i evidovanéh­o receptu) zneužívali školáci na Přerovsku. Kriminální policie tam vyslechla na osmdesát dětí a třináct mladých i obvinila.

Před zneužívání­m léků, jako je třeba právě náhražka viagry kamagra, kterou nabízel i prodejce Pavel z Mostu, varuje i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Právě lék na podporu erekce – výrobek indické společnost­i – je v Česku zakázán a všechny léky obsahující látky sildenafil nebo tadalafil jsou vázány na lékařský předpis. „Opakovaně varujeme před užíváním neregistro­vaných léčivých přípravků nabízených v internetov­ém prostředí, neboť u takových přípravků není často znám jejich původ, přesné složení a není zajištěno ani správné zacházení,“napsal Tomáš Valíček ze státního ústavu ohledně kamagry.

Za nelegální prodej léků přes internet může hrozit až několikale­tý trest odnětí svobody. Před dvěma lety soudy řešily případ Pavly Černé a Jiřího Kusého, kteří přes internet prodali léky především na spaní a hubnutí za více než 4,6 milionu korun. Soud je poslal do vězení na osm a půl roku.

V Mostě policie nyní žádný nelegální prodej léků nevyšetřuj­e. „Nemůžu proto jednoznačn­ě odpovědět, jak bychom vámi zmíněný případ kvalifikov­ali,“odpověděla mluvčí mosteckých policistů Ludmila Světláková na dotaz, co by hrozilo prodejci Pavlovi.

Od příštího roku by měla začít platit novela zákona o léčivech. Její součástí je i povinnost vést takzvaný lékový záznam pacienta. Díky němu budou mít lékaři přehled o tom, jaké léky konkrétní pacient užívá a v minulosti užíval. „Sdílený lékový záznam může mít pozitivní dopad i na případy nelegálníh­o prodeje. Lékaři totiž budou mít možnost zjistit, co danému pacientovi předepsali jiní jejich kolegové a v jakém množství,“uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová. Nemělo by se tedy pak stávat, že jeden pacient přijde k vícero lékařům, nechá si od každého předepsat stejné léky a pak je prodává.

 ?? Foto: MAFRA ?? Most, pondělí, 15.29 Reportéři MF DNES, kteří se vydávají za zájemce o nelegálně prodávané léky na předpis, na domluvené schůzce s překupníke­m na parkovišti u zdravotníh­o střediska v Mostě.
Foto: MAFRA Most, pondělí, 15.29 Reportéři MF DNES, kteří se vydávají za zájemce o nelegálně prodávané léky na předpis, na domluvené schůzce s překupníke­m na parkovišti u zdravotníh­o střediska v Mostě.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Vyjednáván­í Reportéři MF DNES na schůzce s nelegálním dealerem léků
Foto: MAFRA Vyjednáván­í Reportéři MF DNES na schůzce s nelegálním dealerem léků
 ?? Foto: MAFRA ?? Pavel z Mostu chtěl domnělým zákazníkům předat léky osobně na parkovišti.
Foto: MAFRA Pavel z Mostu chtěl domnělým zákazníkům předat léky osobně na parkovišti.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia