Dnes Prague Edition

Smrt Jana Masaryka: nová zjištění

Vědci nasimulova­li tragický pád Masaryka Tým Jana Špičky zpochybnil teorii o vraždě ministra Jana Masaryka. Mohla to být i nehoda nebo sebevražda.

- Klára Mrázová redaktorka MF DNES

Kolem smrti Jana Masaryka, jehož tělo bylo nalezeno pod oknem koupelny bytu v Černínském paláci, panují i po 71 letech nejasnosti. Vnést nové světlo do kauzy se pokusili Jan Špička z výzkumného centra NTC Západočesk­é univerzity v Plzni a jeho kolegové. Badatelé na základě měření a experiment­ů zpochybnil­i závěr posledního vyšetřován­í z roku 2003, že šlo jednoznačn­ě o vraždu. „Masaryk se mohl na dané místo dostat sám, bez použití vnější síly,“zdůraznil Špička.

Historik Jan Kalous nedávno řekl: „Obávám se, že to (co se stalo v noci z 9. na 10. března 1948) už zůstane jenom ve sféře různých spekulací.“Dá se pravda o Masarykově smrti ještě zjistit?

Zjistit přesnou pravdu úplně nejde, pokud se neobjeví dosud neznámé informace. To znamená odtajnění dokumentů ze zahraniční­ch archivů, kde asi pravda je. Na druhou stranu, závěry posledního vyšetřován­í jsou pochybné. Je v nich jednoznačn­ě řečeno, že to musela být vražda, protože Masaryk nebyl schopen se sám dostat do takové vzdálenost­i. Tvrzení nám přišlo příliš striktní a ne zcela korektní.

Chtěli jste závěr posledního vyšetřován­í zpochybnit?

To určitě ne. Impulz přišel od kolegy Martina Čermáka, který v Černínském paláci pracoval. Zajímalo ho, jestli jsme schopni spočítat, zda se člověk může vlastními silami dostat do takové polohy, ve které byl Jan Masaryk nalezen. Posudek, na němž je postaveno poslední vyšetřován­í, říká, že šlo o vraždu. Stojí v něm, že člověk nemůže vlastními silami dopadnout tak daleko, což se nakonec ukázalo jako mylné.

Z čeho jste při práci vycházeli?

Údaje z vyšetřován­í z roku 1948, 1968 a 2003 se neshodoval­y. Proto jsme usoudili, že vyjdeme z dobových fotek, pitevního protokolu a vlastního měření. Podle snímků jsme zaměřili polohu těla. Naše měření jsme pak srovnali s původními nákresy, abychom zjistili, o kolik se liší. Nákresy z roku 1948 a kóty se shodovaly s našimi měřeními.

Nově se však objevila nahrávka z roku 1968. Na ní policista Vilibald Hofmann tvrdí, že snímek není původní, protože s Masarykový­m tělem někdo hýbal. Nezbourá záznam váš výzkum, když pro vás byly fotky klíčové?

S výzkumem jsme začali na jaře roku 2018, kdy ještě nebyla nahrávka přinášejíc­í svědectví zveřejněná. Pokud by se ukázalo, že jeho tělo

bylo zásadně přemisťová­no, závěry by samozřejmě byly úplně jiné. Zveřejněná nahrávka však nepřináší žádné údaje, které by podstatně ovlivnily naše závěry.

Pracovali jste se všemi variantami, tedy že tehdejší ministr zahraničí z okna vypadl, sám skočil nebo ho někdo shodil?

V úvahu jsme brali všechny možnosti. Nejdříve jsme potřeboval­i zjistit, odkud vypadl. Já i kolega Čermák jsme se shodli, že s ohledem na poranění a na polohu, v jaké byl nalezen, nemohl stát přímo v okně. Domněnku nám potvrdil i lékař.

Jaká poranění Jan Masaryk před jedenasedm­desáti lety utrpěl?

Podle pitevního protokolu byla jeho zranění symetrická, a to na patách, pánvi a žebrech. Zajímavé je, že hlava byla v pořádku, téměř neporušená. Z toho nám vychází, že nemohl padat jinak než ve vzpřímené poloze, symetricky a bez boční rotace. Pokud by letěl z okna nebo padal jakkoliv šikmo, nedovedu si představit situaci, kdy by tělo skončilo v této poloze a utrpělo tak symetrická poranění. Pitevní protokol přitom potvrzuje, že Jan Masaryk byl živý, když opustil římsu okna.

Kde se tedy podle vás nacházel?

Na římse. Jeho tělo bylo asi metr a půl od osy okna. Nebylo přímo pod oknem, navíc kolmo na budovu, poranění byla symetrická.Tak jsme dospěli k závěru, že se nacházel v okně. Stál na římse, otočený směrem k budově a padal pozadu.

Jak vypadala měření a samotný experiment?

Kladli jsme si otázku, jaké zrychlení je potřeba, aby člověk dopadl na dané místo, což je úloha základní mechaniky. K tomu jsme potřeboval­i znát počáteční rychlost tělesa. Údaje o rychlosti, kterou je schopen člověk vyvinout, nejsou k dispozici. Rozhodli jsme se provést vlastní měření. Vzali jsme dobrovolní­ky, kteří skákali z římsy vysoké 15 centimetrů. Každý ze čtyř figurantů měl na pase přidělaný akcelerome­tr a provedl různé varianty skoku vzad: tedy šlápnutí do prázdna, normální odskok bez rukou, za použití rukou a pak odraz. Data jsme použili jako vstupní. Výzkumy probíhaly dvěma způsoby, a to pomocí klasické mechaniky šikmého vrhu a díky softwaru Virthuman, který ve výzkumném centru NTC používáme k analýze poranění cestujícíc­h při dopravních nehodách. Simulovali jsme pád člověka ze 14 metrů. Díky tomu jsme zjistili, kam by člověk s váhou a výškou Jana Masaryka mohl dopadnout.

Věděli jste, kolik Masaryk měřil a vážil?

Výška byla známá v pitevním protokolu, šlo o 178 centimetrů, ale váha nikoliv.

To je důležitá informace.

Ano. Bohužel tento údaj není nikde uveden. Abychom zjistili jeho hmotnost, provedli jsme odborný odhad

Stál na římse, otočený směrem k budově a padal pozadu. Jan Masaryk byl ještě živý, když opustil římsu okna.

Pokud se stala vražda, odehrála se jinak, než tvrdí poslední vyšetřován­í.

na základě dostupných údajů, jako jsou třeba fotografie.

Připouštít­e možnost, že by nepadal pozadu?

Je to velmi nereálné. Vyloučili jsme také rotaci těla.

Lebka Jana Masaryka zůstala neporušená. Podporuje to vaši teorii, že padal ve vzpřímené poloze kolmo na budovu?

Právě simulace v softwaru Virthuman ukázala, že Masaryk mohl dopadnout na zem trochu jako prohnutý hřebík. Nejspíše dopadl na paty, pánev, pak se zbortil dopředu, čímž si poranil žebra. Hlava byla ušetřena. Mohl ještě padat podobně, ale na zemi se tělo zbortilo dozadu. Kdyby vypadl šikmo z okna, hlava by poškozená byla a poranění by nebyla symetrická.

S jakou jistotou se dá k uvedenému tvrzení dojít?

Nerad bych říkal nějaká čísla. Nicméně na základě našich odborných zkušeností se nám scénář, že by letěl šikmo z okna, dopadl dokonale symetricky a utrpěl uvedená poranění, zdá téměř nereálný.

K čemu jste tedy došli?

Pokud se vražda stala, odehrála se jinak, než tvrdí poslední vyšetřován­í, mohla to také být nehoda či sebevražda.

Vracíte svými závěry vyšetřován­í na začátek?

Došli jsme k tomu, že se mohlo stát cokoliv. Zpochybňuj­eme především poslední závěr vyšetřován­í. Měřením a výpočty jsme prokázali, že kdyby člověk chtěl, je schopen se bez vnější síly dostat na dané místo. Bez ohledu na to, jestli by se jednalo o maximální odraz, nebo krok do prázdna. Další důležitá věc je, jestli prvotní impulz přišel od něj – čili skočil dobrovolně – nebo od někoho jiného. To z hlediska mechaniky už nelze zjistit. Je to věc jiných úřadů, aby vše vyšetřily.

Podali jste žalobci podnět ke znovuotevř­ení kauzy. Stejný postup volila badatelka Václava Jandečková, která přišla s už zmíněnou nahrávkou z roku 1968. Tím vaše role v případu končí?

Úřad pro dokumentac­i a vyšetřován­í zločinů komunismu nás už přizval ke spolupráci, abychom popsali náš výzkum.

 ??  ??
 ?? Foto: NTC ?? Osudné okno
Tým badatelů (zleva) Jan Vychytil, Jan Špička a Martin Čermák v koupelně, pod jejímž oknem byl Jan Masaryk nalezen mrtvý.
Foto: NTC Osudné okno Tým badatelů (zleva) Jan Vychytil, Jan Špička a Martin Čermák v koupelně, pod jejímž oknem byl Jan Masaryk nalezen mrtvý.
 ?? Foto: NTC ?? Římsa
Zaměřit bylo nutné i důležité místo pod okny Masarykova bytu v Černínském paláci – římsu, na níž se ministr zahraničí pohyboval.
Foto: NTC Římsa Zaměřit bylo nutné i důležité místo pod okny Masarykova bytu v Černínském paláci – římsu, na níž se ministr zahraničí pohyboval.
 ?? Foto: NTC ?? Místo dopadu
Badatelé pomocí figuranta zaměřili polohu, v níž je Masarykovo tělo zachyceno na fotografii z roku 1948.
Foto: NTC Místo dopadu Badatelé pomocí figuranta zaměřili polohu, v níž je Masarykovo tělo zachyceno na fotografii z roku 1948.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia