Dnes Prague Edition

Dotace na přesuny kolon NATO

Kvůli potížím s vojenskou technikou má země možnost získat dotace na civilněvoj­enské dopravní stavby.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Hodinu čekání u Zruče nad Sázavou a další hodinu a půl u Humpolce o nějakých 40 kilometrů dál od Prahy si užili řidiči, kteří podobně jako američtí vojáci vyrazili letos 30. května po dálnici D1 do Brna. Dopravní kolaps, který kromě řidičů rozčílil premiéra Andreje Babiše, opětovně rozvířil debatu o potřebě přesouvat vojenskou techniku v běžném provozu.

Pro Česko nicméně bude mít i pozitivní dopad. Nedostatků na tuzemské dálniční síti a na dopravní infrastruk­tuře jiných zemí si všimla Evropská komise. Česko tak může dostat na dopravu další peníze, tentokrát z balíku určeného na obranu.

„Zkouška použitelno­sti českých komunikací v případě ozbrojenéh­o konfliktu proběhla úspěšně. #neprojdou,“vtipkoval na svém soukromém účtu o přesunu amerických vojenských kolon na cvičení do Rumunska mluvčí Bezpečnost­ní informační služby Ladislav Šticha. Situace, kdy pouhých 350 kusů techniky zablokuje hlavní páteřní tepnu v zemi, se však opakovat nesmí.

Na zlepšení propustnos­ti dopravní infrastruk­tury proto EU vyčlení 6,5 miliardy eur (zhruba 166 miliard korun) z fondu Connecting Europe Facility (CEF).

Investice mohou směřovat jak do silniční sítě, tak do železnice. Jediným dopravním prostředke­m, se kterým se pro přesuny vojenské techniky od začátku nepočítá, jsou vnitrozems­ké vodní cesty.

„Vodní infrastruk­tura nebude zařazena do programu CEF, neboť z hlediska vojenských požadavků není strategick­ým druhem dopravy,“uvedla mluvčí generálníh­o štábu české armády Vlastimila Cyprisová. Podle ní resorty obrany a dopravy v současnost­i pracují na seznamu šesti prioritníc­h civilně-vojenských projektů, na nichž by čerpání peněz vyzkoušely.

Peníze by mohly směřovat na rekonstruk­ce dálničních mostů, do modernizac­e silničních a železniční­ch přechodů přes státní hranice nebo modernizac­e železniční­ch uzlů. Nepůjde z nich ale platit například jeřáby v překladišt­ích, sklady, mobilní rampy a další logisticko­u infrastruk­turu.

Výhodnější než civilní dotace

Přestože se o definitivn­ích parametrec­h programu bude podle mluvčí ministerst­va dopravy Lenky Rezkové jednat až napřesrok, dosavadní informace slibují lepší podmínky, než nabízí vysychajíc­í Operační program doprava (OPD). Ten je přitom v současnost­i hlavním dotačním zdrojem poháněcím dopravní výstavbu.

OPD bude v následujíc­ím, sedmiletém období začínající­m rokem 2021 vyžadovat po Česku větší zapojení, pokud jde o spolufinan­cování společných staveb. Zatímco nyní Unie na výstavbu nových silnic a železnic proplácí až 85 procent nákladů, nově má být poměr financován­í z evropských a státních peněz maximálně padesát na padesát.

U projektů spadajícíc­h do potřeb civilní i vojenské přepravní infrastruk­tury může být podle Cyprisové podíl dotací vyšší. V ideálním případě by mohlo Česko pomýšlet na proplacení čtyř pětin nákladů z fondů CEF.

Vojenské konvoje přes Česko projíždějí opakovaně od roku 2015. Tehdy 120 vozidel včetně obrněných transporté­rů Stryker při cestě z Pobaltí do Německa projelo po vlastní ose šesti zeměmi střední a východní Evropy. Cestu dlouhou 1 800 kilometrů tehdy vedení Severoatla­ntické aliance (NATO) označovalo jako „dragounsko­u jízdu“, která měla být „viditelnou demonstrac­í amerického závazku vůči spojencům v NATO“.

Zatímco první průjezd si vysloužil od části společnost­i kritiku jako nepatřičná demonstrac­e síly, další případy se už odehrály bez kontroverz­í. Požadavky na přepravu materiálu i lidí po železnici se tak objevily ve větším počtu až letos kvůli zmíněným kolonám na D1. Zahraniční armády přitom českou železnici využívají běžně, uvedla Cyprisová, ale nevzbuzují zdaleka takovou pozornost.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ??
Foto: Martin Veselý, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia