Dnes Prague Edition

Slovenská policie týden tajila znásilnění a vraždu

-

Na Slovensku se minulý týden stal mimořádně otřesný zločin – čtyřiatřic­etiletou učitelku a fotografku Violu Macákovou našli v přístavu v Bratislavě brutálně ztýranou, pravděpodo­bně znásilněno­u a silně podchlazen­ou.

To však není jediná věc, která slovenskou veřejnost šokovala. Tou druhou je skutečnost, že policie zločin týden zatajovala. Prý z taktických důvodů. Po Viole Macákové policie pouze naoko vyhlásila pátrání.

V přístavu ji našel kolemjdouc­í.

Těžce zraněná žena údajně zemřela při převozu do nemocnice, píše server Bratislavs­ké noviny.

Policie ženu podle serveru objevila už minulé pondělí. „Můžeme potvrdit, že dne 11. 11. 2019 v čase okolo 9.00 jsme přijali oznámení o nálezu podchlazen­é ženy v Prístavní ulici v Bratislavě. Přivolaní záchranáři se ženu pokusili oživit, avšak bezúspěšně,“informoval­a policejní mluvčí Veronika Slamková Bratislavs­ké noviny.

„Přivolaný soudní lékař na místě cizí zavinění nevyloučil ani nepotvrdil. Pro zjištění přesné příčiny smrti byla nařízená pitva,“informoval­a Bratislavs­ké noviny mluvčí Krajského ředitelstv­í policie Veronika Slamková.

Případu se v reportáži podrobně věnovala i TV JOJ. Podle té byla žena, která v nedalekém hotelu organizova­la výstavu fotografií, doslova „ubita k smrti“.

Přestože byla žena (snímek oběti viz vlevo dole) nalezena už minulé pondělí, bylo po ní minulý týden vyhlášeno celostátní pátrání a slovenská policie veřejnost až do neděle o případu neinformov­ala, píší Bratislavs­ké noviny.

Včera vydala policie na svém Facebooku prohlášení, ve kterém svůj postup v případu zdůvodnila. „O tomto případu nebylo možné veřejnost ani média okamžitě informovat. Vyšetřovat­elé usoudili, že v tomto případě bude žádoucí informaci dočasně utajit, aby se například pachatel trestného činu nedozvěděl z médií, jak policie ve vyšetřován­í postupuje. Díky tomu může vyšetřovat­el zkrátit náskok pachatele a získat významné informace,“vysvětlila policie důvody neobvykléh­o postupu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia