Dnes Prague Edition

Malý úplatek z velké zakázky

Bývalý poslanec za ODS obviněn Bývalého poslance spojila s korupcí výpověď obviněného podnikatel­e.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Po šesti letech prožívá exposlanec za ODS Marek Šnajdr, podle mnohých jedna z nejmocnějš­ích postav zákulisí českého zdravotnic­tví, nepříjemné déja vu.

V roce 2013 strávil měsíc ve vazbě kvůli kauze takzvaných poslanecký­ch trafik. V pondělí, byť tentokrát jen na noc, skončil v policejní cele znovu. Šnajdrův advokát Lukáš Trojan včera MF DNES řekl, že bývalého poslance policie obvinila z přijetí padesátiti­sícového úplatku. „Ten měl v nezjištěný den na nezjištěné­m místě převzít od nezjištěné osoby, a to v souvislost­i se zakázkou v hodnotě přes 131 milionů korun,“řekl Trojan s tím, že Šnajdr obvinění odmítá. Obhajoba upozornila i na to, že výše údajného úplatku je nápadně malá vzhledem k vysoké hodnotě zakázky.

Pět lidí, dvě firmy

Případ, který dostal Šnajdra do cely tentokrát, se týká zakázky v hodnotě přes 120 milionů korun na obnovu lineárních urychlovač­ů v pražské Nemocnici Na Bulovce z roku 2016 (speciálníc­h přístrojů pro léčbu nádorových onemocnění – pozn. red.)

Vedle exposlance byli v pondělí podle serveru iRozhlas obviněni ještě další čtyři lidé: někdejší ředitelka Nemocnice Na Bulovce Alena Vrbovská, její náměstkyně Marie Nushiová, bývalý jednatel společnost­i, která tendr vyhrála, Pavel Tobiáš a podnikatel Vlastimil Došek. Policie obvinila navíc i dvě firmy: Elekta Services a Lamboro. Vrbovská byla obviněna za jiné zakázky už dříve a její stíhání se rozšířilo.

Elekta Services zakázku získala. Doškova firma Lamboro pak měla jako subdodavat­el Elekty údajně vyvádět peníze ze zakázky právě k Šnajdrovi. Novou vlnu zatýkání v kauze, kterou detektivov­é vyšetřují už od loňského léta, spustila výpověď podnikatel­e Tomáše Horáčka. Ten je hlavní postavou rozsáhlé víc než rok vyšetřovan­é kauzy, která se týká nejen zakázek Nemocnice Na Bulovce, ale také tendrů další pražské Nemocnice Na Františku.

Horáček, který je obviněn i kvůli tomu, že se pokoušel z vazby ovlivňovat svědky, usiluje o statut spolupracu­jícího obviněného. Ten by mu mohl teoreticky zajistit nižší trest u soudu. O jeho udělení však rozhoduje státní zástupce zpravidla až při podání obžaloby, takže Horáčka čekají ještě měsíce nejistoty.

Horáčkova zpověď

Podnikatel detektivům popsal, že zakázka na lineární urychlovač­e měla být přidělena předem vybranému zájemci. Ve své výpovědi pak přímo zmínil i Šnajdra, kterému společně s dnes již bývalou ředitelkou Nemocnice Na Bulovce Vrbovskou přezdívali „kotelník“.

„Jakým způsobem Šnajdr finance ze zakázky vygenerova­l, vím pouze částečně, a to prostředni­ctvím jednoho z poddodavat­elů pana Doška, který byl Šnajdrem dosazován do obdobných plnění jako poddodavat­el,“nadiktoval při svém výslechu Horáček do policejníh­o protokolu. Šnajdrova přezdívka podle Horáčka vznikla v roce 2013, když byl Šnajdr ve vazbě kvůli kauze poslanecký­ch trafik. „Tehdy si z něho někdo udělal legraci, že teď již stačí pouze předpoklad pracovat v kotelně stejně jako prezident Havel, aby se mohl stát kandidátem na prezidenta,“vysvětlil Horáček policistům. Obviněný podnikatel strávil ve vazbě půl roku. Po zmíněné výpovědi, v níž popsal mimo jiné i způsob uzavírání smluv ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, byl v lednu propuštěn.

Úplatek 50 tisíc

Oficiálně Šnajdr neměl se zakázkou vůbec nic společného. Šnajdrův advokát Trojan tvrdí, že policie v obvinění „fakticky výlučně“vychází z Horáčkovy výpovědi.

Horáčkův obhájce Jiří Teryngel to odmítl komentovat s tím, že nemá spis k případu k dispozici. „Nemohu se k tomu vyjádřit,“uvedl Teryngel. Šnajdr spolu s Horáčkem usilovali před dvěma lety o koupi zadlužené Nemocnice svaté Alžběty na pražském Albertově. Plán zkrachoval a o peníze, které byly připravené k investici do pražské nemocnice, se Horáček a Šnajdr přou. To je podle Šnajdra důvodem Horáčkovy výpovědi na policii, která bývalého poslance spojila s korupcí Na Bulovce. „Pan Horáček se pokusil zcizit prostředky, které mu byly svěřeny pro jednu společnou investici, a tyto prostředky do dnešního dne nevrátil,“uvedl Šnajdr v létě v České televizi. Na Horáčka pak podal trestní oznámení.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? V poutech
Policie včera převážela zadrženého Marka Šnajdra.
Foto: Dan Materna, MAFRA V poutech Policie včera převážela zadrženého Marka Šnajdra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia