Dnes Prague Edition

Po náhlé smrti manželky končí šéf lidovců. Kvůli dětem

Náhlá smrt manželky a starost o tři děti. To jsou důvody, které vedou šéfa lidovců Marka Výborného k ukončení působení v čele strany. „Rodič je víc než politik,“zdůvodnil své rozhodnutí.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Do čela lidovců byl Výborný zvolen letos v březnu. Spíš z pozice outsidera dostal nejvíc hlasů a v postu předsedy nahradil Pavla Bělobrádka, který stranu vedl osm let.

Do vedení nastupoval s tím, že KDU-ČSL nebude dělat politiku Antibabiš. Voličům chtěl nabídnout zejména rodinnou a školskou politiku. Ostatně na sjezdu si zároveň se zvolením řekl o další práci. Jednou – nejlépe v příští vládě – by se prý chtěl stát ministrem školství.

To všechno ale bylo. Na konci září rodina Výborných prožila tragédii. Klavíristk­a a profesorka na konzervato­ři v Pardubicíc­h Markéta Výborná náhle zemřela ve spánku na skrytou srdeční vadu, o které nikdo nevěděl, nepočítal s ní. A Výbornému najednou doma zůstaly tři děti, z nichž nejmladším­u je devět, nejstarší šestnáct let.

„Nasadit všechny své síly jako předseda ve prospěch naší KDU-ČSL jsem mohl jedině po dohodě a s maximální podporou právě mé manželky Markéty. Nesla na sobě břemeno péče o naše malé děti, o domov. Musím říct, že jsem jí za to ještě víc vděčný,“uvedl předseda KDU-ČSL se slzou v oku. Výborný, byť dál zůstane poslancem, se tak rozhodl dát před stranickým­i posty přednost svým dětem. Ostatně rodině dal v minulosti přednost před nejvyšší stranickou funkcí i jeho otec, někdejší místopředs­eda KDU-ČSL Miloslav Výborný. Byť v jeho případě při rozhodován­í nesehrála roli žádná taková tragédie.

Výborný byl ve funkci podle svých slov 235 dnů. A straníci jeho práci oceňují. „Marek je názorově hodně zakotvený a velký důraz klade právě na rodinu,“okomentova­l včera pro MF DNES rozhodnutí současného šéfa KDU-ČSL rezignovat lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Podle Stanislava Juránka dával Výborný KDU-ČSL směr a naději. Pavel Bělobrádek pak k tomu dodal: „Marek je prostě Výborný.“

Kdo povede lidovce po Výborném, je otázka. Bývalý předseda Bělobrádek už nicméně včera MF DNES napsal, že zatím nevylučuje, že se bude znovu ucházet o post předsedy KDU-ČSL.

 ?? Foto: L. Křivan, MAFRA ?? Končím Výborný oznámil rezignaci na šéfa lidovců.
Foto: L. Křivan, MAFRA Končím Výborný oznámil rezignaci na šéfa lidovců.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia