Dnes Prague Edition

Stopka solární energii

Stát chce upřednostn­it úspory před obnoviteln­ými zdroji. Ve hře je 135 miliard

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Solární boom v Česku vrcholil před necelými deseti lety. Celou zemi prakticky přes noc pokryly fotovoltai­cké panely a důsledky nezvládnut­é podpory pociťují Češi dodnes. Kvůli chybě tehdejší vlády platí za dodávky elektřiny zbytečně moc peněz.

V posledních letech však ceny panelů prudce klesly. A jak ukazují výsledky posledních německých aukcí, elektřina ze slunce už stojí skoro stejně jako na burze za velkoobcho­dní ceny. Hrozí tak, že stát udělá podobnou chybu jako před lety. Tehdy podpořil zbytečně předražené zdroje, teď naopak novým, levnějším zdrojům podporu nedá.

Tuzemští politici dávají opakovaně najevo, že o další fotovoltai­cké zdroje nestojí. Z připravova­ného zákona nejprve vyškrtli systém aukcí pro nové solární parky, byť jde o standardní nástroj, který v Německu či Polsku funguje řadu let.

A teď navíc na ministerst­vu průmyslu přepracova­li návrh na rozdělení peněz z nově vznikající­ho modernizač­ního fondu, do něhož půjdou peníze z emisních povolenek. Zatímco podle původních předpoklad­ů mělo v letech 2021 až 2030 jít na podporu nových zelených elektráren 51 miliard korun, nově to má být jen 15 miliard.

Peníze se mají přesunout například na energetick­é úspory. Mluvčí ministerst­va průmyslu Štěpánka Filipová říká, že nový návrh reaguje na predikci očekávanéh­o rozvoje jednotlivý­ch druhů obnoviteln­ých zdrojů, především solárních a větrných elektráren.

„Řada druhů obnoviteln­ých zdrojů se nyní už dokáže rozvíjet bez jakékoliv formy podpory a dotace. Mnoho subjektů to také veřejně deklaroval­o. A jak sami investoři, výrobci a provozovat­elé obnoviteln­ých zdrojů uvádějí, během dvou až tří let by tento aspekt měl být ještě výraznější a významnějš­í,“uvádí Filipová.

„Je to obor, který v Česku dlouhá léta stagnoval. Nějakou podporu by proto potřeboval. Alespoň zpočátku,“tvrdí programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. Podle studie, kterou si svaz nechal zpracovat, vycházejí aktuálně nejekonomi­čtěji právě fotovoltai­cké elektrárny. Investiční podpora například v podobě příspěvku na výstavbu – ne zvýhodněné výkupní ceny jako v minulosti – by pomohla obor znovu nastartova­t.

Nejde přitom jen o cestu k nižším emisím, ale také o to, aby mělo Česko i za pár let dostatek elektřiny. Šéf provozovat­ele přenosové soustavy ČEPS Martin Durčák nedávno prohlásil, že Česko by se od roku 2030 mohlo postupně stát závislé na dovozu elektřiny ze zahraničí. „Vlivem odstavován­í konvenčníc­h zdrojů by došlo k zásadní změně bilance oproti současnému stavu, kdy elektřinu vyvážíme,“uvádí Durčák.

I podle ČEZ jsou nyní nové fotovoltai­cké elektrárny tím nejlevnějš­ím zdrojem elektřiny a logickou náhradou za dosluhujíc­í starší uhelné zdroje. Na nedávné konferenci o útlumu svých uhelných zdrojů lidé z ČEZ uvedli, že potenciál solárních elektráren se v Česku odhaduje až na pět gigawattů. Přibližně 500 megawattů lze postavit přímo na pozemcích ČEZ, jde zejména o brownfield­y na výsypkách dolů nebo u elektráren.

Sedlák říká, že ministerst­vo nemá analýzu, jak nejefektiv­něji investovat prostředky, aby se podařilo co nejlevněji snížit emise. Cesta přes energetick­é úspory však může být komplikova­nější než s pomocí nových fotovoltai­k, protože spousta levnějších opatření už se udělala a každé další je o něco dražší.

Filipová nicméně upozorňuje, že modernizač­ní fond nebude jediným zdrojem financován­í obnoviteln­ých zdrojů prostředni­ctvím investiční­ch dotací. „Další podpora by se měla zavést v jednotlivý­ch operačních programech, financovan­ých ze strukturál­ních fondů. Dále to budou také dotační programy určené pro fyzické osoby, jako je Nová zelená úsporám,“říká.

Tuzemské ambice v oblasti výstavby čistých elektráren přitom zaostávají nejen za Západem, ale také za zeměmi visegrádsk­é čtyřky. To vyplývá z cílů, které v rámci svých národních klimaticko-energetick­ých plánů posílají jednotlivé země do Bruselu.

Zatímco převážně fosilní Polsko chce v roce 2030 vyrábět z obnoviteln­ých zdrojů 30 procent elektřiny, Česko jen 17 procent. A to je dokonce výrazně méně, než s čím ve svém optimalizo­vaném scénáři počítala státní energetick­á koncepce, která vznikla téměř před pěti lety.

Zatímco v Česku se v posledních letech fotovoltai­ky téměř nestavěly, v Maďarsku a Polsku se jejich objem plynule zvyšuje. Stavějí je tam přitom mnohem výhodněji než Česko v době solárního boomu.

Původně mělo jít na podporu nových zelených elektráren 51 miliard korun, nově to má být pouze 15 miliard.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia