Dnes Prague Edition

DVB-T se začne vypínat příští týden na Žižkově a Cukráku

-

PRAHA Na nový standard televizníh­o vysílání je připraveno 56 procent domácností, což je o 12 procentníc­h bodů více než před půl rokem. V Praze a středních Čechách, kde přechod na DVB-T2 začne už příští týden, je vybavenost domácností vyšší.

O přechodu ví 92 procent obyvatel Česka, zatímco na jaře to bylo 83 procent. Vyplývá to z průzkumu pro ministerst­vo průmyslu a obchodu z přelomu října a listopadu na vzorku více než dvou tisíc respondent­ů.

„Informace o přechodu lidé nejčastěji čerpali z rozhlasu, televize nebo tisku. Více než třetina lidí se informoval­a v internetov­ých médiích. Zhruba čtvrtina pak u známých, v rodině a u přátel,“uvedl náměstek ministra průmyslu pro digitaliza­ci Petr Očko.

První vysílače, které přestanou vysílat v dosavadním standardu DVB-T, budou Žižkov a Cukrák. Minutu před půlnocí 27. listopadu České Radiokomun­ikace vypnou vysílání programů České televize ve stávajícím standardu DVB-T a lidé si budou muset naladit DVB-T2.

K 8. lednu bude následovat vypínání komerčních stanic, jako je Prima, Nova, Barrandov a dalších ze Žižkova, a 15. ledna z Cukráku. Pokud diváci vidí na některých televizníc­h kanálech piktogram odkazující na blížící se konec vysílání, měli by si pro příjem signálu pořídit set top box nebo nový televizor. Cena set top boxů začíná na 550 Kč a lze přes ně připojit i starší televize.

Společenst­ví vlastníků by měla zajistit potřebné úpravy společných televizníc­h antén, u individuál­ních antén diváci měnit nastavení nemusí.

Celý přechod by měl být dokončen do poloviny příštího roku. Důvodem změny je potřeba uvolnit část frekvencí z televizníh­o vysílání pro rychlé mobilní sítě. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia