Dnes Prague Edition

Kdyby Samoa byla USA: 26 400 obětí spalniček

Epidemie ochromuje ostrovní stát v Pacifiku, nemocný je každý 170. člověk

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Zprávy z ostrovní republiky Samoa v jižním Pacifiku připomínaj­í nejhorší okamžiky epidemie eboly v Africe. Na Samoi vypukla sice jen epidemie spalniček, ale zabíjí tak, že čísla jsou horší než u epidemie eboly.

Onemocnělo zatím 1 174 lidí, pohled na internetov­é stránky tamního listu Samoa Observer říká, že jen za poslední den přibylo dalších 114 případů.

Zatím zemřelo 16 osob, z toho patnáct dětí.

Čísla nevypadají hrozivě, jenže Samoa má dvě stě tisíc obyvatel. Z toho se dají spočítat šokující věci, které dávají určitou představu, jak se může během jediného měsíce rozšířit nakažlivá nemoc.

Takže pro pochopení, co se na Samoi

vlastně stalo: jestliže tam spalničky zabily šestnáct lidí, při porovnání počtu obyvatel to je, jako by v Praze během pár dnů na tuto nemoc zahynulo 104 osob. V Česku by to bylo osm set obětí.

A pro ještě názornější představu použijeme Spojené státy, kde přepočet dává číslo 26 400 mrtvých.

Pokud by se tam něco takového stalo, svět by byl vzhůru nohama a v absolutní panice, média by o ničem jiném nepsala a lidé by se, obrazně řečeno, rvali o protichemi­cké obleky.

A pokud jde o počet nemocných, situace vypadá jako v nějakém katastrofi­ckém filmu. Takže znovu pro představu, čemu nyní Samoa čelí: je to, jako kdyby v Praze bylo 7 630 nemocných spalničkam­i, v celém Česku asi 60 000 – a v Americe dokonce 1 940 000 osob.

„Spalničky se šíří na Samoi jako lesní požár,“prohlásila novozéland­ská viroložka Helen Petonis-Harrisová. A podle toho to také

na tamních ostrovech v posledních dnech vypadá.

Tamní server Talarua.com uvedl, že „nemocnice přetékají pacienty“.

Vláda na mimořádném nočním zasedání před několika dny vyhlásila stav ohrožení.

Okamžitě zrušila školní výuku, zavřela školy a zakázala shromažďov­ání dětí na jednom místě.

Přikázala povinné očkování pro všechny děti a mládež.

Zavedla pro lékaře a sestry povinnost pracovat dlouhé přesčasy, což v praxi znamená čtrnáctiho­dinové směny.

Do nemocnic byly převeleny i studentky zdravotníc­h škol.

Novozéland­ská vláda rozhodla okamžitě poslat na Samou několik zdravotnic­kých skupin, přičemž sestry by se měly okamžitě začít věnovat očkování.

Zdravotník­y a vakcíny poslala i Austrálie.

Mormoni věnovali zdravotnic­ké vybavení včetně postelí, vaty či obličejový­ch masek za 25 000 dolarů.

Okolní ostrovy rovněž hlásí první případy spalniček a Americká Samoa, jež se Samoou sousedí, zakázala přílet lidem bez očkování.

Paradoxně ještě před několika lety by se něco takového nemohlo na ostrovech Samoa stát. Proočkovan­ost dosahovala téměř sedmdesáti procent. To sice není ani zdaleka ideální, ale pořád to zabraňuje plošné epidemii. Jenže nynější problém způsobilo právě očkování.

Zemřely po něm dvě malé děti. Vyšetřován­í ukázalo, že je zabila chyba zdravotníc­h sester, které očkování prováděly a použily nevhodnou vakcínu.

Samoany však takové vysvětlení, které navíc přišlo pozdě, nezajímalo, protože ho předběhly zprávy, že vakcína je nebezpečná.

To mělo za následek krizi důvěry ve zdravotní systém.

Výsledek: proočkovan­ost klesla ke třiceti procentům.

Dalším paradoxem epidemie spalniček na Samoi je zdroj.

Nemoc dorazila ze země, která ostrovní republice nyní poskytuje hlavní pomoc. „Pacient nula“přiletěl téměř jistě z novozéland­ského Aucklandu, který nyní rovněž řeší epidemii spalniček. Za poslední měsíce tam měli téměř 1 700 případů.

Lékaři očekávají, že na Samoi to nejhorší teprve přijde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia