Dnes Prague Edition

Nadílka bez Černého Petra

Tradiční přítel svatého Mikuláše se stal podle nizozemský­ch aktivistů symbolem diskrimina­čních stereotypů.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Je to už nějakých osm let, kdy si Nizozemci užívali mikuláškou nadílku a nikoho ani ve snu nenapadlo, k jaké velké kulturní bitvě se právě schyluje.

Ulicemi chodil tamní Mikuláš, tedy Sinterklaa­s, a rozděloval dárky se svým pomocníkem, kterého nazývají od 19. století Zwarte Piet neboli Černý Petr.

Právě ten se ocitl ve středu rozjitřené diskuse, která neskončila dodnes. Tématu se zmocnili progresivi­stičtí aktivisté, kteří označili Černého Petra za rasistický symbol.

Připomíná to prý staré koloniální časy, kdy běloši utlačovali menšiny. Proto musí postava zmizet.

Černého Petra vymyslel v 19. století literát Jan Schenkman, autor vánočních koled. Už ve starších předlohách představov­al Maura s tlustými rty a náušnicemi, který přijíždí ze Španělska.

Postupem času vystačil Černý Petr v předvánočn­ím procesí jen s umouněným obličejem.

Zkušenost s českými tradicemi nabízela podobu s naším čertem, ale to úplně nesedí. Náš čert je zlý, Černý Petr je naopak veskrze pozitivní a hodný přítel dětí, který nechrastí řetězy, jen jim předává 5. prosince jejich dárky.

I proto mnozí lidé v Nizozemsku odmítají rasový podtext těchto průvodů. Poslední průzkumy naznačily, že 59 procent dotázaných si přeje tradici zachovat. Nechtějí politizova­t vánoční tradice. Opačný názor mělo jen 26 procent.

Zraňuje jejich city

Aktivisté o sobě dávají hlasitě slyšet. Protestova­li proti tradičním průvodům vítajícím Mikuláše. Nejprve zněla kritická slova, posléze létala vejce a pivní kelímky, nakonec kamení. Policie zatýkala. Dětský svátek ztratil nevinný charakter.

Předvánočn­í trhy připomínal­y spíše bojové linie.

Také poslední víkend se sypala okna výloh, při střetech aktivistů a obránců tradic byla poničena auta v ulicích. Černý Petr totiž přijíždí už v polovině listopadu. Letos si „zvolil“město Apeldoorn. Příjezd snímaly kamery státní televize, k nelibosti aktivistů, kteří chtěli přenos zakázat.

Podle odpůrců tradic Černý Petr zraňuje city lidí s imigračním­i kořeny hned ze dvou důvodů. Jednak je černý, jednak je v pozici sluhy, který svatému Mikulášovi pomáhá. Proto takový poprask.

Děti se nestačily divit. A jejich rodiče rovněž.

Také nizozemští politici okolo problému rozpačitě přešlapova­li. Nikdo z nich nestál o to, aby si vysloužil nálepku zpátečnick­ého rasisty, tak raději tlaku ustoupili. Svátek s Černým Petrem tak slaví v původní podobě z velkých měst už jen Haag. I mnohé školy postupně s předstihem oznamovaly, že se mikulášské nadílky raději nezúčastní. Podle ředitelů bývá Černý Petr důvodem k posměškům vůči dětem imigrantů.

Nizozemci sledují obdobnou debatu za Atlantikem: aktivisté tam odmítají černění tváří make-upem, které je podle nich nekorektní. Když se objevila stará fotka kanadského premiéra Trudeaua se začerněným­i tvářemi, nestíhal se omlouvat.

Že je situace v Nizozemsku opravdu vážná, nakonec usoudila i organizace OSN. Doporučila vládě v Haagu, aby dohlédla na korektní průběh mikulášský­ch oslav: měly by se prý vyhnout diskriminu­jícím rasistický­m projevům.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nechceme ho! Protest proti Černému Petrovi v Haagu.
Foto: Profimedia.cz Nechceme ho! Protest proti Černému Petrovi v Haagu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia