Dnes Prague Edition

Jak utéct z pasti levné ekonomiky

Česká ekonomika dobře zvládla přechod z centrálníh­o plánování do svobodného tržního prostředí. Co ji stále trápí, je fakt, že vyrábíme sice hodně, ale s nízkou přidanou hodnotou. Je třeba najít cestu, jak z toho ven.

- Radek Špicar viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR

Společensk­é změny v roce 1989 zastihly české hospodářst­ví v nelehké situaci. Podniky a další ekonomické subjekty se musely řídit centrálním plánem. Se Západem sice socialisti­cké podniky obchodoval­y, ale hodně přes 80 procent exportu směřovalo na Východ, do zemí Rady vzájemné hospodářsk­é pomoci, kde cena a kvalita nehrály tak důležitou roli.

Po roce 1989 se vše radikálně změnilo. Staré vazby přestaly existovat. Dosavadní obchodní partneři měli jiné starosti a přestali nejen nakupovat, ale často i platit za dodané zboží.

Řada českých podniků zkrachoval­a, velké socialisti­cké výrobní konglomerá­ty začaly propouštět a rozpadat se. Pro firmy a jejich zaměstnanc­e to bylo těžké období.

Mnoho firem se však novému prostředí dokázalo přizpůsobi­t. Navíc se díky svobodě, volnému trhu a deregulaci ekonomiky vytvořilo prostředí, které umožnilo vznik mnoha nových firem. Po prvotním otřesu se podniky úspěšně přeoriento­valy na nové trhy.

Dnes jde do zemí Evropské unie přes 84 procent tuzemského exportu. Na vysoce konkurenčn­ím německém trhu se uplatní třetina českého vývozu. To je obrovský úspěch, na který můžeme být právem pyšní.

Model transforma­ce, který česká ekonomika aplikovala v devadesátý­ch letech a který se přelil i do nového tisíciletí, byl i přes určité nedostatky úspěšný a zajistil ekonomicko­u stabilitu. Na rozdíl od jiných zemí střední a východní Evropy se Česko nemuselo potýkat s vysokou nezaměstna­ností. Stát měl také díky silnému průmyslu zdroj stabilních daňových příjmů.

Jak zastavit dividendy

Jenže způsob transforma­ce, ze kterého jsme se měli vymanit zhruba po první dekádě, se přežil. Průmysl zůstává silně zapojený do dodavatels­kých řetězců. Subdodavat­elé,

byť na špičkové úrovni, mají marže logicky nižší než výrobce hotových produktů, který určuje jejich cenu. Takových je v Česku pořád málo. Navíc jsme ve střední Evropě stále jednou z ekonomik nejvíce závislých na zahraniční­m kapitálu. Každý rok tak od nás do zahraničí odcházejí stovky miliard korun v dividendác­h, které pak v ekonomice chybějí.

Jsme chyceni v pasti „levné ekonomiky“. Vyrábíme hodně, ale s nízkou přidanou hodnotou. Její růst je přitom klíčový pro zvyšování mezd, po kterém neustále volají odbory. Co by v Česku mohl dělat stroj s jedním dobře placeným operátorem, dělá několik hůře placených zaměstnanc­ů. Průměrný Čech bere za hodinu třetinovou mzdu ve srovnání s průměrným Němcem. Ovšem vytvořená hodnota, která připadá na průměrného Čecha, je ve srovnání s Německem také třetinová.

V digitaliza­ci, robotizaci a automatiza­ci na tom české firmy nejsou špatně, ale ostatní srovnateln­é země, tedy naši konkurenti, jsou na tom v některých ohledech lépe. V tomto musíme přidat, protože úspěšné zvládnutí 4. průmyslové revoluce nám může pomoci rychleji uvádět na trh inovativní produkty s vyšší přidanou hodnotou.

Brzda jménem erár

Kromě levné ekonomiky nás navíc trápí ještě jeden problém. Dokážeme si poradit se světovou konkurencí, mohli bychom však dokázat mnohem víc, kdyby nás nebrzdil nepružný veřejný sektor. Neefektivn­í regulace, pomalé úřady a často nekompeten­tní rozhodován­í má ke klientském­u přístupu daleko a vytváří řadu bariér.

Kvůli nim musí naše firmy zbytečně vynakládat energii, kterou by potřeboval­y vložit do inovací a rozvoje. Jinými slovy, je fascinujíc­í, jak daleko se od revoluce dostal privátní sektor, a naopak, jak moc za ním kvalitativ­ně zaostává sektor veřejný.

Přesto si troufám tvrdit, že jsme na dobré cestě. Jediné, co potřebujem­e, je čas. To znamená dostatečně dlouhé období bez konfliktů, převratů a otřesů v mezinárodn­ích organizací­ch, kterých jsme členem a díky nimž se těšíme historicky bezprecede­ntní bezpečnost­i a prosperitě.

Čas, který by nám umožnil vrátit se mezi nejmoderně­jší a nejvyspěle­jší země světa, ke kterým jsme kdysi patřili.

Co by mohl dělat stroj s jedním dobře placeným operátorem, dělá několik hůře placených lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia