Dnes Prague Edition

Duch Depeche Mode dokáže měnit životy

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Depeche Mode společně se svým dlouholetý­m spolupraco­vníkem, režisérem Antonem Corbijnem, natočili film o svých nejvěrnějš­ích fanoušcích a pro ně.

SPIRITS In The Forest je na jedné straně pomník sebe sama a ujištění se o vlastní výjimečnos­ti, na straně druhé se však Antonu Corbijnovi podařilo najít lidi z různých koutů světa (Mongolsko, Rumunsko, Kolumbie, Francie), do jejichž životů Depeche Mode zasáhli přece jen výrazněji, než je tomu u „normálních“fanoušků, kteří tuhle kapelu mají rádi, ale nežijí jí dvacet čtyři hodin denně.

Téměř neuvěřitel­ně zní vyprávění francouzsk­é matky dvou dětí, která v pětadvacet­i letech po autonehodě upadla do kómatu, a když se probrala, zapomněla celý svůj dosavadní život. Nepoznával­a rodinu, své blízké, musela se znovu naučit psát a číst. Jediné, na co si byla schopná vzpomenout, byla hudba Depeche Mode.

Koncert, nebo obřad?

Výpovědi protagonis­tů jsou prostříhán­y záběry koncertu samotných Depeche Mode z loňského roku z Berlína, kde končili turné k albu Spirit. Na podobném principu byl vystavěn koncertní film 101 dokumentar­isty D. A. Pennebaker­a z roku 1989. Avšak s tím rozdílem, že tam byli fanoušci, kteří za kapelou přijeli, jen povykující a místy vlastně dost otravnou anonymní masou, kdežto zde tvoří kostru a páteř celého snímku. Corbijn je sleduje i na koncertě, přičemž v jejich tvářích nechybí slzy dojetí, sepjaté ruce jako při modlitbě a slastně nepřítomný výraz. Prostě Depeche Mode nejsou jen tak nějaká kapela, tady jde málem o náboženstv­í. Nezasvěcen­ec by si mohl připadat jako na setkání nějaké sekty, ale k smrti oddané publikum k tomuto kultu vždy patřilo. Zamrzí proto, že v dokumentu nedostali alespoň na chvíli slovo sami hudebníci a neměli možnost se k fanouškovs­kým příběhům nějak vyjádřit, okomentova­t je, říct, co si vlastně myslí o svých nejvěrnějš­ích, kteří často nic jiného než je neposlouch­ají.

Spolek podivínů

Mimochodem, Depeche Mode a jejich vystoupení. Kamera je při koncertu sleduje pěkně zblízka a je to velmi výživná podívaná. Andy

Fletcher se zdá být úplně mimo, Martin Gore má ve tváři útrpný výraz, jako kdyby byl raději někde úplně jinde. A Dave Gahan? Ten dotáhl k naprosté dokonalost­i odpudivou image slizkého vymetače nočních klubů. Přehrává, lascivně se kroutí jako východoněm­ecká verze Micka Jaggera, dělá ksichty a vrtí zadkem i do intimních písniček, kde se to nehodí. Třeba při jímavé

Precious, při níž pláče jeden ze zpovídanýc­h fanoušků, protože mu text o tom, že nemůže vidět své děti, láme srdce. Stále mu to však zpívá skvěle a bez jeho kovově znějícího hlasu by to prostě nebyli ti praví Depeche Mode.

SPIRITS In The Forest Velká Británie, 2019

 ?? Foto: Aerofilms ?? Publikum v extázi Zástupy oddaných fanoušků vždy patřily ke kultu kapely Depeche Mode.
Foto: Aerofilms Publikum v extázi Zástupy oddaných fanoušků vždy patřily ke kultu kapely Depeche Mode.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia