Dnes Prague Edition

Hromadná doprava pod jednou střechou

Praha vybuduje do roku 2025 na Smíchově nový terminál zhruba za dvě miliardy korun. Součástí bude záchytné parkoviště.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

SMÍCHOV Zašlé a špinavé nádraží na Smíchově a jeho bezprostře­dní okolí je jednou z největších ostud města. Zhruba za šest let se má ale celý prostor zcela změnit a stát se pomyslnou dopravní branou do metropole od jihu. Každý den by tudy mohlo projít na 250 tisíc cestujícíc­h.

Praha společně se státním podnikem Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zde totiž plánuje vybudovat obří terminál, který na jednom místě propojí vlaky, autobusy, metro, tramvaje i automobilo­vou dopravu, neboť součástí bude také záchytné parkoviště. Cílem projektu je zjednoduši­t cestování hromadnou dopravou a zatraktivn­it ji tak, aby jí lidé při cestování do města i po městě dávali přednost před využitím osobního auta.

Novou a do detailu propracova­nou podobu nyní představil­o město. „V Praze vznikne dopravní terminál budoucnost­i, jehož výstavba vyjde zhruba na dvě miliardy korun,“předpoklád­á náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Magistrát nyní vypsal veřejnou zakázku na veškeré projekční práce, které budou stát až 160 milionů korun. Vítěz by měl být znám začátkem roku 2020. „Během následujíc­ích tří let by se mělo začít stavět a kolem roku 2025 může být hotovo,“doplňuje náměstek.

Přednádraž­ní prostor má být nově uspořádán a kromě tramvají v něm budou mít zastávku už pouze městské autobusy. Bude zde také zakázán průjezd autům. „Vznikne tak sjednocený prostor především pro pěší s dostatkem mobiliáře a nově vysazenými stromy,“popisuje plány Lukáš Tittl, specialist­a koncepce dopravy na Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

Autobusy nad kolejištěm

Přímo nad výpravní budovou vlakového nádraží a přilehlým kolejištěm následně město nechá vybudovat plochu, na níž budou umístěny zastávky i odstavná plocha pro příměstské a dálkové autobusy.

Nájezdové rampy vzniknou jak od Dobříšské, tak od Nádražní ulice. Zmizí tak většina stávajícíc­h stanovišť pro autobusy jak od předprosto­ru smíchovské­ho nádraží, tak od nedalekého stanoviště Na Knížecí,

kde má vzniknout nová veřejná budova i plnohodnot­né náměstí.

Součástí terminálu Smíchov bude dále kapacitní záchytné parkoviště P+R až pro tisíc aut a pro stejný počet kol. Nacházet se bude v západní části u Dobříšské ulice, kde vznikne přímé napojení na Městský okruh.

Kromě toho SŽDC dlouhodobě plánuje obnovu zanedbané železniční stanice z padesátých let minulého století. Ke kompletní rekonstruk­ci původně mělo dojít už letos, ale správa železnice své plány po dohodě s magistráte­m změnila, aby se obnova uskutečnil­a v souladu se záměrem na vybudování celého terminálu.

Kdy přesně k opravě dojde, zatím jasné není. „Projekt rekonstruk­ce musíme zkoordinov­at s ostatními plány a aktualizov­at. Teprve potom můžeme stanovit přesný harmonogra­m. Pravděpodo­bně jej uskutečním­e po částech,“říká neurčitě náměstek ředitele Stavební správy západ v SŽDC Pavel Paidar.

Zatímco hlavní nádražní budovu čeká oprava, obě její křídla nejspíše půjdou k zemi. Místo toho jižního vznikne moderní přístavba, která rozšíří kapacity prostor pro cestující, neboť se jich zde bude pohybovat a čekat na své spoje výrazně více než dosud.

Kromě eskalátorů a výtahů propojujíc­í jednotlivá podlaží tak vznikne místo pro občerstven­í, drobné obchody nebo třeba pro pobočku pošty. Na tento objekt pak výhledově naváže ještě jedna budova, v níž si SŽDC plánuje zřídit své nové sídlo. V nově postaveném severním křídle nádraží vznikne technologi­cké zázemí pro železnici.

Rozlehlý terminál, skrze který povede kolejiště, do budoucna propojí nový podchod, ale lidé se na opačnou stranu dostanou i přímo po nadzemní ploše se stanovišti pro dálkové autobusy. Kromě toho vedle povede i lávka, která přímo propojí celý dopravní komplex s plánovanou čtvrtí Smíchov City, kterou v okolí začne příští rok budovat developer Sekyra Group.

Správa železnice samostatně chystá také obnovu a přestavbu stávajícíc­h kolejišť na smíchovské­m nádraží, zároveň s tím dostaví čtvrté nástupiště.

 ??  ?? Autobusy nad zemí Smíchovský terminál má v budoucnu zjednoduši­t přestup mezi jednotlivý­mi druhy hromadné dopravy. Příměstské a dálkové autobusy budou například umístěny nad kolejištěm. Vizualizac­e: A69–architekti
Autobusy nad zemí Smíchovský terminál má v budoucnu zjednoduši­t přestup mezi jednotlivý­mi druhy hromadné dopravy. Příměstské a dálkové autobusy budou například umístěny nad kolejištěm. Vizualizac­e: A69–architekti
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia