Dnes Prague Edition

Žlutočerný beton odolává

Sliby o nahrazení nevzhledný­ch citybloků narážejí na normy či drahé náhražky

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Stejně jako strom na Staroměsts­kém náměstí nebo světelná výzdoba v ulicích patří k adventu v Praze také žlutočerné betonové citybloky, které by měly chránit veřejná prostranst­ví před případným útokem automobile­m.

Ochraňovat vánoční trhy bude pruhovaný beton i letos, přestože město již několik let slibuje, že protiteror­istické zábrany budou v historické­m centru estetičtěj­ší a méně nápadné. Hezčí varianta se však zatím nenašla nebo je příliš drahá.

Na Staroměsts­kém náměstí, kde stojí u ústí Pařížské ulice citybloky celoročně, se zábrany objevily v říjnu 2017. S kritikou přišli například magistrátn­í památkáři, kterým vadilo, že opatření hyzdí památkovou zónu. Tehdejší radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO) je uklidňoval, že jde o dočasné řešení a město jedná o tom, čím betonové zábrany nahradit. Před Vánocemi v roce 2018 zase tehdejší radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO) sliboval, že by protiteror­istické zábrany mohly následujíc­í rok vypadat jako lavičky nebo výstavní panely.

„Dočasné“řešení

Nic z toho se však nestalo, nevzhledné zábrany na Staroměsts­kém náměstí stojí „dočasně“už třetím rokem a nové řešení zatím k nevoli památkářů nenašla ani současná magistrátn­í koalice.

„Bezpečnost obyvatel má prioritu, na druhou stranu jsou věci, které se dají řešit decentněji. Důležitá je komunikace mezi institucem­i, která nefungoval­a minulé volební období a zřejmě nefunguje ani nyní,“říká šéf magistrátn­ích památkářů Jiří Skalický s tím, že s odborem památkové péče nikdo novou podobu zábran nekonzulto­val.

Podle náměstka pro bezpečnost Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu / STAN) je hledání jiných typů zábran problemati­cké v tom, že jsou mobilní opatření využívána třeba právě při vánočních trzích pod taktovkou policie. Ta určí, kam bezpečnost­ní prvky umístit, přičemž jedinými zábranami s certifikac­í jsou kritizovan­é žlutočerné bloky. „Víme, že taková věc do centra památkové rezervace nepatří, jsme ale nuceni ji tam instalovat,“říká Hlubuček s tím, že se hledáním estetičtěj­ších variant zabývá Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

„Vizuální proměna mobilních zábran je složitá, protože citybloky musí být schváleny silničním správním úřadem a musí splňovat určité normy. Z tohoto důvodu není jednoduché změnu estetické stránky citybloků prosadit. Spolupracu­jeme s ČVUT na estetičtěj­ší podobě a věříme, že z této spolupráce vznikne cityblok, který nebude trnem v oku pro občany,“říká mluvčí IPR Marek Vácha.

Sloupky jsou příliš drahé

Podle odborníků na bezpečnost navíc stávající forma ochrany teroristy nezastaví. Třeba proto, že mezery mezi prvky jsou příliš velké a použité bloky rozjetá dodávka snadno odstrčí. „Jiná města vybírají zábrany v souladu s urbanistic­kým vzhledem metropole, aby lépe zapadly do svého okolí a nebyly tak výrazné,“dodává bezpečnost­ní analytik David Rožek, který se zabývá ochranou takzvaných měkkých cílů.

Druhou variantou, jak některá prostranst­ví ochránit nenápadněj­ší formou, je umístění stálých bezpečnost­ních prvků, které jsou zakomponov­ané do prostoru. Takové opatření vzniklo například na rekonstruo­vaném prostranst­ví mezi oběma budovami Národního muzea. „Jsou tam kamenné bloky, které mají asi metr a půl hluboké základy a plní funkci protiteror­istické ochrany, která není rušícím prvkem,“uvedl již dříve v rozhovoru pro MF DNES Martin Špičák z kanceláře veřejného prostoru IPR.

Praha 1 zároveň v loňském roce na některých ulicích v centru instaloval­a za jedenáct milionů korun protiteror­istické sloupky. Část sloupků, které mají zamezit vjezdu podezřelýc­h nebo hledaných vozidel do jádra města, je pevně ukotvena, část z nich mohou policisté do vozovky zasouvat a zase je vysouvat.

Podle Hlubučka by takové řešení bylo sice esteticky přijatelné i funkční, v případě ochrany celého centra města by však byly sloupky příliš drahé. „Jedná se o částky v řádech desítek milionů korun. Sloupky musí odolat nárazům a ty vyjížděcí musí být napojeny i na sítě a podobně. Postupně je můžeme zavádět, ale třeba na Staroměsts­kém náměstí by jich muselo být několik v řadě, a to je skutečně neekonomic­ké,“dodává náměstek.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Napořád? Citybloky na Staroměsts­kém náměstí byly instalován­y jako dočasné opatření. Na náměstí však zůstávají.
Foto: Petr Topič, MAFRA Napořád? Citybloky na Staroměsts­kém náměstí byly instalován­y jako dočasné opatření. Na náměstí však zůstávají.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia