Dnes Prague Edition

Soud povolil městu vyklidit Pražskou tržnici

-

HOLEŠOVICE Magistrát vyhrál soudní při se společnost­í Delta Center, která měla v nájmu holešovick­ou tržnici. Společnost musí do třiceti dnů vyklidit areál a uhradit dlužné nájemné včetně tzv. příslušens­tví ve výši 246 milionů korun. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Firma měla areál pronajatý do roku 2045, ale město se ji rozhodlo před sedmi lety ukončit. Firma ukončení smlouvy nepřijala a případ dala k soudu. „Soudy se neúspěšně táhly od roku 2012. Vítězstvím se konečně otevře cesta k opravě a oživení holešovick­é tržnice,“sdělil náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

„Vítězstvím se otevře cesta k opravě a oživení tržnice.“

Pavel Vyhnánek, Praha sobě

náměstek primátora

Uvolněné peníze

Někdejší vedení města pronajalo tržnici v roce 1995 firmě Delta Climatizer, která později změnila jméno. Firma následně podle města dlouhodobě porušovala smluvní podmínky. Do areálu měla investovat, ale to se nestalo. „Postupně se areál proměnil v zanedbané místo, jehož symbolem se stal nezákonný prodej falšovanéh­o zboží a prostituce,“uvedl Vyhnánek.

Rozhodnutí soudu také znamená, že městu se uvolní ze soudní úschovy asi 170 milionů od dalších nájemců, kteří měli smlouvu s Delta Center. V jednu chvíli totiž část nájemců platila městu, druhá část firmě Delta Center. „Žádost o peníze podáme, jakmile nám bude doručeno rozhodnutí soudu. Investován­y pak budou postupně,“řekl Vyhnánek.

Město si nyní nechá do zimy zpracovat tzv. ověřovací studii proměny tržnice. Na základě dokumentů se pak rozhodne o postupu oprav hal a uliček mezi nimi. Rovněž se rozhodne, jaké služby a obchody v areálu budou. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia