Dnes Prague Edition

Zkoušel vrátit podání Johnu Isnerovi. Koupil mercedes. Vyprávěl fóry na večírku. A hlavně válí v NHL. Konečně nastal

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Kluk s číslem 88 pádí po ledě jako vítr. Martin Nečas ve dvaceti troufale míchá s pukem. Připravuje šance. Do úterní partie v Chicagu vstoupil s parádní bilancí osmi bodů v předchozíc­h osmi mačích.

Na současné štěstí si útočník Carolina Hurricanes musel počkat. V sezoně po draftu se v NHL jen mihl, než se vrátil do brněnské Komety. V minulém ročníku jej „Canes“po sedmi utkáních poslali na farmu.

„Pořád jsem doufal, že mě zavolají nahoru. Nestalo se,“říká v rozhovoru pro MF DNES. „Teď si hokej užívám úplně jinak. Doufám, že se nám bude dařit. Třeba jako s Kometou v extralize a s Charlotte v AHL.“

S oběma týmy získal titul. Ke Stanley Cupu je však nyní ještě daleko.

Jak se vaše pozice v klubu změnila od podzimu 2018?

Loni jsem zřetelně viděl, jak na tom jsem. Když většinu zápasu sedíte na střídačce, vaší hře to neprospívá. Teď cítím podporu od trenéra, mám výraznější roli.

Ano, nastupujet­e ve třetí lajně, v první přesilovko­vé pětce. Dovolíte si na ledě víc?

Jo, jsem víc v pohodě. Taky už líp znám spoluhráče. Můžu se s pukem maličko předvést, minulý rok jsem toho moc neukázal.

Jaký fígl se vám nejvíc povedl?

O tom jsem nepřemýšle­l. Jsou krásné akce, ze kterých nepadne gól. Pak vám zase někdy připíšou náhodnou nahrávku... Ale napadá mě souhra s Dzingelem v Columbusu.

Získal jste puk při napadání, položil si gólmana a zadovkou nahrál skórujícím­u spoluhráči.

Ano, to byl asi nejvydařen­ější moment. Ale pro výsledky není podstatné, jak byl gól parádní. Počítá se každý.

Máte místo v NHL. Sbíráte body. Jste v kariéře zatím nejvýš?

Těžko říct. Mám hokej rád. Taky na farmě jsem se každý den snažil. Ale jsem šťastný, že můžu být v NHL. A hrou se teď bavím asi nejvíc.

Taky vám konečně chodí pořádná výplata, že?

Ty částky se nedají moc srovnávat. Beru asi dvanáctkrá­t víc než na farmě, což je až nepřiměřen­é. Práce v AHL je těžší – vzhledem k cestování, péči o hráče a jiným věcem.

Zasloužíte si po skromnější sezoně trochu toho přepychu?

Doufám! Kéž bych tu směl zůstat.

Místo necelých 12 tisíc dolarů vám měsíčně chodí 140 tisíc. Co jste si za vyšší gáži koupil?

Nestěžoval jsem si ani loni. Pořád jsem nějaké peníze měl (třeba z podpisovéh­o bonusu). Ale až letos jsem si pořídil auto. Udělal jsem si řidičák a koupil si sportovní mercedes. Petr Mrázek (brankář Hurricanes) už tady v Raleigh poznal snad úplně každého a doporučil mi jednoho člověka přes auta.

Jezdíte podle předpisů?

Haha! Jo. Tady jsou policajti přísní. Překročíte povolenou rychlost o 15 mil za hodinu a můžete jít do vězení, z čehož mám trošku strach, takže většinou dodržuju pravidla.

Čili nehrozí, že se z vás stane pirát silnic, jakým byl zamlada Jaromír Jágr?

Rád jezdím svižně. Ale jen pokud je to bezpečné. V normálním provozu nejdu do extrému.

Jaký nejlepší zážitek vám zatím sezona přinesla?

Asi nedělní večer, kdy jsme měli nováčkovsk­ou párty. Vůbec je fajn sednout si na tripu před zápasem s celým týmem na večeři. Dáme si dobré jídlo, je pohoda.

Jak teď vlastně u vás probíhá tradiční křest bažantů? Dřív museli mazákům zpívat, Milan Hnilička dokonce na farmě v Salt Lake City s kořalkou z velké sklenice polykal i akvarijní rybičku.

Naštěstí už to není nic šíleného. Měl jsem například říct něco vtipného o starších hráčích. Dlouho jsem přemýšlel, co povím. Byl jsem trochu nervózní.

A do koho jste si rýpl?

Děláme si legraci z Jakea Gardinera, že má obří hlavu. Tak jsem říkal, že sobotní vítězství v prodloužen­í v Minnesotě bylo pro nás skoro tak velké jako jeho hlava. Kluci se smáli, naštěstí to všechno vzali.

V jakém jste byli podniku?

V jednom luxusním steakhousu v Chicagu. Jídlo bylo vynikající, i když nebylo nejdůležit­ější. Vládla super nálada.

Pokračován­í na protější straně

Až letos jsem si pořídil auto. Koupil jsem si sportovní mercedes.

 ?? Foto: archiv ?? S Isnerem John Isner (vpravo) je fanouškem Carolina Hurricanes, a tak si Martin Nečas mohl zkusit, jak těžké je returnovat jeho servis.
Foto: archiv S Isnerem John Isner (vpravo) je fanouškem Carolina Hurricanes, a tak si Martin Nečas mohl zkusit, jak těžké je returnovat jeho servis.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia