Dnes Prague Edition

Čas pro Nečase

-

Pokračován­í z protější strany

Na kolik vás vyšla útrata? Pomohl vám s ní jiný zelenáč?

Byl jsem sám, ale částka byla předem daná. Pět tisíc dolarů. Zbytek se doplatil z banku, kam dáváme peníze při různých příležitos­tech.

Ještě že už vám chodí ta štědřejší mzda...

Jo, jsem rád, že jsem ty peníze dal za zábavu s klukama a nevyhodil je z okna. I když jsem je z okna trochu vyhodil... (směje se)

Těšíte se na nějaký výjezd – třeba do Las Vegas, do Montrealu?

Ono kolikrát není moc času. Když jsme teď byli v Kalifornii, měli jsme jen jeden volnější den. Ani jsme nešli na pláž, zůstali jsme v bazénu u hotelu.

Zastávky jsou ovšem atraktivně­jší než v AHL, ne?

(zvesela) O trošku! Nikdo se moc netěší do Winnipegu, kde je už teď strašná zima. Nebo do Ottawy, protože přespáváme kus za městem, kde nic není. Ale všude bydlíme v parádních hotelech, na pěkných místech, většinou v centru.

Na Twitteru se objevilo video, v němž hrajete tenis s Johnem Isnerem, známým příznivcem Hurricanes. Jak jste se potkali?

John i náš majitel Tom Dundon bydlí v Dallasu. Znají se. John pochází z Caroliny, fandí nám a občas se na nás přijde podívat. Domluvili jsme se, že já, Teuvo Teräväinen a Justin Williams si s ním zahrajeme.

Co jste na kurtu zjistil?

Že Johnovo podání není rychlé jenom v televizi. Na vlastní oči vidíte, že je to ještě větší pecka. Zkoušel jsem si při returnu stoupnout úplně dozadu k plachtě, jenže to bylo ještě horší než stát na základní lajně. Míče létají pod neskutečný­m úhlem, možná na ně stihnete zareagovat, ale doběhnout se nedají. Z deseti servisů jsem vybral tak jeden. Každopádně jsem se ujistil, že se ještě mám co učit.

Co na ledě, udělal jste zase nějaké pokroky ve srovnání s podzimem 2018?

Jsem jistější s pukem. Můžu si víc dovolit. Zesílil jsem, což je výsledek další výborné letní přípravy s kondičním trenérem Mílou Pecou. I teď jsme pořád v kontaktu.

V lize, která se vyznačuje až kosmickou rychlostí, patříte mezi nejlepší bruslaře. Čím to?

Od dětství jsem si dával pozor na správnou techniku. A jak nabírám svaly a dostávám do nohou výbušnost, nemám problém ani v NHL.

Vadí vám, že vás přesunuli ze středu útoku na pravé křídlo?

Nevadí. Nestěžuju si. Nemám tolik úkolů při bránění. Hrát na křídle je jednodušší. Do budoucna se mnou počítají jako s centrem. V každém zápase pozoruju zkušené borce na tomhle postu a učím se.

Bydlíte ve stejném domě s Petrem Mrázkem jako loni?

Ne, Mráza koupil barák a já se přestěhova­l do jiné budovy, kde je dalších asi šest kluků. Ale zůstal jsem ve stejné čtvrti North Hills a s Mrázou se pořád vídáme, občas zajdeme na jídlo nebo si zahrajeme na PlayStatio­n.

Přijímáte ve svém novém sídle návštěvy?

Teď jsme zrovna s rodiči řešili letenky. Přiletí za mnou na dva tři týdny kolem Vánoc i se ségrou. Těším

Martin Nečas korun hrubého si Nečas vydělá za sezonu v NHL. korun byla výše ročního platu Nečase na farmě v AHL.

se, že si spolu konečně zase užijeme svátky.

Budete muset před jejich příjezdem udělat generální úklid?

S nepořádkem zatím nemám problém. Ale je jasné, že budu muset byt trošku osvěžit, než dorazí.

Potkáváte se na cestách s dalšími českými hokejisty?

Většinou se bavíme po zápasech. Za Mrázou přiletěl Ondra Pavelec (bývalý gólman) s jedním kamarádem asi na dva týdny, zašli jsme na golf.

Kamarádíte s Rusem Andrejem Svěčnikove­m, se kterým jste si loni začal rozumět na jednom z kempů?

Jojo. S ním se bavím asi nejvíc. Vůbec bych do něj neřekl, že je Rusák. Chová se parádně. Jsme tady nejmladší, tak nějak přirozeně patříme k sobě.

Co jste říkal jeho gólu Davidu Rittichovi z Calgary, při němž za brankou nabral puk na čepel a hodil ho pod horní tyčku?

To byla paráda! Andrej tuhle fintu hodně piluje na tréninku, ovládá ji perfektně. Možná dal nejlepší gól sezony.

Co vás napadlo, když jste se na něj díval ze střídačky?

Prohrávali jsme ve třetí třetině 0:1, nemohli jsme se prosadit. A když pak devatenáct­iletý kluk předvede takovou věc, všichni jsme koukali s otevřenou pusou.

Vy tato cirkusová kouzla zkoušíte s ním, že?

Ano. Dost často. Andrej má svůj styl. Naveze si puk na čepel, s čímž já mám trochu problémy. Abych mohl zkusit něco podobného, potřeboval bych suchý puk a suchou hokejku, na ledě nesmí být sníh. Určitě ještě potrénuju a třeba takovou parádičku ještě předvedeme.

Co jste říkal další exkluzivní trefě Matta Tkachuka z Calgary?

Střelu s hokejkou za nohou taky používám. Není úplně složitá, jen ji musíte použít ve správnou chvíli. Musí vám v hlavě secvaknout, že se právě teď hodí. Jednou ji při zápase zkusím.

Co vaše proslulé oslavy vítězství. Částečně jste od nich odstoupili, což?

Ještě je děláme, ale ne každý zápas. Dvakrát třikrát za měsíc něco vymyslíme. Jinak jenom začneme tleskat, rozjedeme se proti mantinelu a naskáčeme na něj.

Co jste říkal na propuštění kontroverz­ního komentátor­a Dona Cherryho, který vás loni označil za partu pitomců?

Lidé to hodně probírali. Připadal mi vtipný. Měl zajímavé hlášky. I styl oblékání.

Že byste se inspiroval?

Nene, to přenechám Davidovi Pastrňákov­i. Ten nosí podobné modely.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia