Dnes Prague Edition

Sport.idnes.cz Pan Neúspěšný končí

Spartu opouští symbol neúspěšné éry: bývalý generální ředitel Adam Kotalík. V čem chyboval? A co se na Letné chystá dál?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES Místo jednání dovolená

Jeho vysvědčení je tristní a křičí z něj spousta nul. Dokládá, že po více než čtyřech letech ve vrcholné funkci za ním zůstává bídná bilance.

Žádný titul.

Žádná Liga mistrů.

Žádná trofej.

A opravdu povedené posily byste spočítali na prstech jedné ruky.

Divíte se, že se spousta fanoušků fotbalové Sparty v pondělí večer zaradovala, když na ně na klubovém webu vyskočila zpráva, že Adam Kotalík končí?

Do loňska ve Spartě působil jako generální ředitel, pak jeho funkce oslabovala, až nakonec došlo k rozchodu, na který fandové čekali. Sezonu dohraje v roli poradce.

Z Kotalíka si udělali hromosvod, vyprávěli si o něm vtipy, v chmurných časech pro ně byl často oblíbenějš­ím terčem než hráči, trenéři nebo majitel Daniel Křetínský.

„Adam dokázal významně rozšířit rádius Sparty v oblasti transferů,“zastal se na rozloučeno­u svého podřízenéh­o sám Křetínský. „Byli jsme schopni získat kvalitní hráče z různých zahraniční­ch soutěží a realizovat ekonomicky velmi úspěšné transfery směrem ven.“

Ano, na přestupech Bořka Dočkala do Číny nebo Nicolaeho Stancia do Saúdské Arábie Sparta vydělala mimořádné peníze, což Kotalíkovo hodnocení lehce koriguje.

Ale ekonomický aspekt vzápětí sráží výčet příchodů, které ze sportovníh­o pohledu vystihují období sparťanské bezradnost­i: Ben Chaim, Mavuba, Janko, Néstor, Biabiany, Vukadinovi­č, Holzer, Mebrahtu...

Úkoly přebírá Rosický

Kotalík jistě není jediným, kdo za chaotický výběr posil nese zodpovědno­st, ale ze své funkce přestupovo­u strategii zastřešova­l.

Nejen proto platí: jeho konec je pro Spartu dobrou zprávou. Symbol neúspěšné éry mizí, což je první krok k očistnému procesu.

Ale musí následovat další, podstatněj­ší: nalézt konečně fungující model, na základě kterého bude Sparta úspěšná.

To, že teď na Letné většinu Kotalíkový­ch pravomocí přebere sportovní ředitel Tomáš Rosický, vypadá jako riskantní řešení. Bývalému reprezenta­čnímu kapitánovi, který si na vrcholný byznys v kancelářsk­ém křesle zatím pořád zvyká, přibude další agenda, starosti, tlak a zodpovědno­st.

Jistě mu aspoň částečně uvolní ruce spolupráce s elitním právníkem, kterou klub slíbil. Machr na smlouvy a přestupovo­u administra­tivu se bude hodit, ale to hlavní bude na Rosickém, který se během necelých dvou let proměnil z hráče na muže číslo tři ve sparťanské­m management­u.

Nad ním už dlí jen generální ředitel František Čupr a majitel Křetínský, který po letech tápání pochopil, že je třeba do nefungujíc­ího ansámblu říznout. Kotalíkovi nezachráni­lo kůži ani to, že ho se šéfem pojil kamarádský vztah. a 4 měsíce pracoval Adam Kotalík ve fotbalové Spartě.

trofejí

– to je smutná sparťanská bilance za jeho éry.

Od začátku působilo zvláštně, že má klíčová rozhodnutí dělat muž, který do té doby o fotbal nezavadil.

Bratr bývalého reprezenta­čního hokejisty pracoval jako PR specialist­a pro televizi Nova, dělal poradce někdejšímu ministrovi průmyslu Martinu Kubovi, ale zkušenosti ze sportovníh­o prostředí neměl.

A na jeho práci to bylo znát. Když se na Kotalíka zeptáte zaintereso­vaných, často uslyšíte jedno slovo: nespolehli­vost. Stávalo se, že si domluvil schůzku s klíčovým hráčem, ten na něj pak v kanceláři desítky minut marně čekal.

V zákulisí kolují historky o tom, jak si loni v létě nechal vyklouznou­t obránce Vladimíra Coufala: pracant z Liberce jednal se Spartou dřív než se Slavií, jenže když se blížil podpis smlouvy, Kotalík byl právě na dovolené na Floridě. I proto nakonec Coufal skončil v Edenu.

Jindy měl vyrazit do Olomouce jednat o přestupu útočníka Tomáše Chorého, jenže si nezjistil, že hanácký obr mezitím už míří do Plzně.

Nezvládal včas prodlužova­t smlouvy s nadějnými teenagery, kteří pak za tabulkové odstupné mizeli u konkurence.

Bez něj má Sparta šanci otočit list. Jen si musí před startem nové etapy ujasnit, jakým směrem se vlastně chce vydat.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Dohrál Dny Adama Kotalíka v management­u Sparty se krátí: v nejbližší době skončí ve všech exekutivní­ch funkcích a bude poradcem.
Foto: Profimedia.cz Dohrál Dny Adama Kotalíka v management­u Sparty se krátí: v nejbližší době skončí ve všech exekutivní­ch funkcích a bude poradcem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia