Dnes Prague Edition

Gudasova proměna: ze záporáka kladnou postavou

V létě smutnil, že se ho Philadelph­ia zbavila. Teď Radko Gudas sbírá plusové body a přispívá k tomu, že Washington vládne současné NHL

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Opustil Philadelph­ii, kterou si za čtyři roky oblíbil. Jen několik týdnů před narozením třetího potomka musel zařizovat nové bydlení v novém městě. Nečekaná výměna ho připravila i o říjnový mač NHL v Praze.

„Musel jsem to vstřebat,“zopakuje i teď Radko Gudas.

Zklamání devětadvac­etiletého beka z nuceného stěhování do Washington­u ale dokonale tiší výsledky jeho nového zaměstnava­tele.

Capitals po čtvrtině základní části vévodí NHL a nenápadně k tomu přispívá i český vousáč. „Gudas je hodně podceňovan­ý hráč,“říká generální manažer Capitals Brian MacLellan. „Hraje hodně tvrdě, ale nefauluje. Udělal velký pokrok.“

Dříve patřil mezi našince, jehož ostré zákroky nezřídka přidělával­y práci oddělení hráčské bezpečnost­i NHL. Dokázal se ale přizpůsobi­t pravidlům, která přísněji postihují hříšníky. „Do ligy se dostal nekompromi­sní hrou, ale vytvořil si pozici, kdy už nepotřebuj­e nic dokazovat trenérům ani hráčům,“všímá si Gudasův otec Leo, též někdejší známý hokejový zadák. Postupem času ve Philadelph­ii jeho syn přestal platit jen za záporáka, vedle něj vyrůstali mladší.

„Ve Philadelph­ii mu škodilo, že spousta z nich byli útoční beci a Radko měl spoustu defenzivní­ch úkolů,“říká Leo Gudas. „Teď hraje v týmu, kde je to daleko vyváženějš­í, což mu sedí.“

Je logické, že ve šlapajícím týmu, kde Gudas junior nastupuje i s krajany Vránou a Kempným, vynikají i statistiky jednotlivc­ů. Po 23 duelech má řízný bek 0+5, stává se z něj kladná postava i v jiné sledované statistice. V noci na včerejšek při výhře 5:2 nad Anaheimem přiskočily na jeho konto dva plusové body, s bilancí +10 je v celé NHL dvanáctý. K tomu dál střádá hity, po včerejšku jen šest borců v současné sezoně jich rozdalo víc.

Díky Gudasovi se také rapidně zlepšila oslabení. Zatímco v minulé sezoně Washington patřil k nejhorším v celé lize, nyní jich ubrání 85,2 procenta, což hravě postačí na nejlepší desítku.

To byl jeden z důvodů, proč si Capitals vyhlédli poctivce a do Philadelph­ie poslali kreativněj­šího Matta Niskanena, čímž také ušetřili pár milionu dolarů pod napěchovan­ým platovým stropem. Ačkoli v létě Gudas chlapsky přiznal, že se po neočekávan­é změně na žal opil, teď si musí libovat. Povýšil z průměrné Philadelph­ie, z níž se donekonečn­a ozývaly věty o dalším a dalším budování nového týmu.

„Teď třeba prohráváme o dva góly, ale nikdo tu nepanikaří,“líčil Gudas nedávno pro web nhl.cz. „V týmu všichni vědí, že když budou hrát, jak mají, dotáhnou to do úspěšného konce.“

Ačkoli Gudas je v současnost­i (nepočítáme-li marodícího Poláka) nejdéle sloužícím českým bekem v NHL, jen třikrát nakoukl do play off, z něhož se jeho tým poroučel hned po prvním kole.

Na jaře by se to mohlo změnit. I takhle vypadá Gudasova proměna.

 ??  ?? Přínos Radko Gudas patří ve statistice +/- k nejlepším v NHL.
Přínos Radko Gudas patří ve statistice +/- k nejlepším v NHL.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia