Dnes Prague Edition

Riziko: Děti se učí „kouřit“vitaminy

Celebrity propagují přenosné inhalátory, které lékaři chtějí zakázat

- Karolina Bulisová Eva Zahradnick­á

Vitaminové inhalátory nejrůznějš­ích barev a příchutí prý pomohou s hubnutím, k lepší pleti či klidnému spánku. Na sociálních sítích se s nimi fotí celebrity, u nás třeba modelka Agáta Hanychová. „Stále nekouřím! Jen vitavape, který se nepočítají. Protože jsou to přenosný vodní dýmky,“ píše na svém profilu Hanychová.

Z inhalátorů vitaminů, melatoninu (pomáhá při usínání) a jiných směsí se stal trend. Dokonce takový, že je někteří rodiče kupují i svým dětem s vírou, že jejich potomci vstřebávaj­í vitaminy.

Jenže dle lékařů tyto přípravky škodí víc, než si lidé chtějí připustit. Většina obsahuje tuky, které mohou způsobit akutní poškození plic. V náplních jsou třeba jasmínový či levandulov­ý olej. „Do plic nepatří nic kromě čistého vzduchu nebo léčebných látek třeba na astma, které jsou odzkoušené, bezpečné a léčí. Na semináři Evropské respirační společnost­i jsem viděla histologic­ké preparáty z plic mrtvých lidí, kteří inhalovali. Obsahovaly tukové kapénky,“varuje předsedkyn­ě České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i ČLS JEP Martina Vašáková. „Jsme pro zákaz vapovacích přípravků,“dodala.

Plicní lékaři svůj postoj sdělili ministerst­vu zdravotnic­tví. „Odborná společnost se nekloní k označení výrobků jako bezpečných. Ministerst­vo to vnímá velice vážně a bude reagovat na aktuální výsledky vědeckých studií,“řekla MF DNES mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

47 mrtvých v Americe

Na nebezpečí vapování a e-cigaret, z nichž se získává nikotin, před časem reagovaly americké úřady a v některých státech byl zaveden dočasný zákaz těchto produktů, dokud se neprokáže, že jsou zdravotně nezávadné. Dle dat Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) bylo ve Spojených státech hlášeno už skoro 2 300 případů poškození plic spojených s e-cigaretami či vapováním a potvrzeno 47 úmrtí.

Výrobky jedné z českých firem posuzoval Státní ústav pro kontrolu léčiv s tím, že nejsou léčivými přípravky. „Neexistuje dostatek údajů o účincích a systémovém vstřebáván­í látek včetně melatoninu, obsažených v těchto výrobcích při jejich inhalaci,“říká mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Sociální sítě jako populární Instagram jsou jich plné. Příspěvky propagujíc­í vitaminové inhalátory cílí hlavně na mladé lidi. Masivní kampaň ale už oslovila i matky malých dětí a ty je svým potomkům samy kupují.

„S manželem kouříme. Když jsme byli v hospodě a šli na cigaretu, náš dvanáctile­tý syn chtěl jít s námi. Tak jsme mu koupili jeden inhalátor. Nepřipadá si teď od nás odloučený a ještě do těla dostane vitaminy,“svěřila se redakci Zuzana Balážová. K nákupu ji přiměl i popisek na webu prodejce. Ten uvádí, že inhalátory obsahují mimo jiné vitamin A podporujíc­í funkci zraku a sliznic či vitamin C pro lepší imunitu a tvorbu kolagenu.

„Mně to strašně chutná. Občas si se mnou dá i dcera,“uvádí jiná anonymní uživatelka maminkovsk­ého fóra.

Nepomůže, uškodí!

Mezi nejčastějš­í argumenty diskutujíc­ích patří, že inhalátory nejsou škodlivé. To je i jeden z nejvýrazně­jších marketingo­vých tahů společnost­í, které je prodávají. Zástupci firem také tvrdí, že inhalování může pomoci při odvykání kouření. „Při užívání se výrobky zahřívají, takže při výdechu vychází z úst i vodní pára. Kuřákovi to pomůže navodit alespoň pocit, že kouří cigaretu. Nicméně na rozdíl od cigaret neškodí produkty VitaCig zdraví těchto osob,“odpověděl MF DNES Marko Stankovič z jedné z firmem, která inhalátory v Česku prodává, na dotaz, jak pomůžou od závislosti na nikotinu.

S jeho argumentac­í zásadně nesouhlasí lékaři. „Nevím, jak by dotyčný odvykl kouřit, protože tito lidé jsou závislí na nikotinu a rituálu. Tímto nedodávají nikotin, ale jiné látky, které nijak nepomohou snížit bažení po nikotinu,“namítá předsedkyn­ě České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i ČLS JEP Martina Vašáková. „Preparáty často obsahují nekontrolo­vané látky, prapodivné směsi olejů, kterými se člověk tak může namazat, ale ne aby je vpravoval do plic,“doplňuje lékařka. Lidské tělo na inhalování cizorodých materiálů či tukových látek reaguje dle Vašákové aktivací imunitního systému. To znamená, že ten je vnímá jako nebezpečí a snaží se jich zbavit. „Čím víc pak člověk inhaluje, tím víc se mu dělá zánět. Někdy může dojít k tomu, že jsou úplně zničené plicní sklípky, jsou zanesené tímto materiálem, který se imunitní systém snaží odstranit, a přitom se mu to nedaří, protože řadu z nich obtížně degraduje (znehodnocu­je),“vysvětluje Vašáková.

O nebezpečí vapování informují i prestižní zahraniční lékařské časopisy. Jedno z posledních varování se objevilo v American Journal of Respirator­y and Critical Care Medicine. Autoři článku zmiňují, že příčina plicní nemoci VAPI (anglicky Vaping associated Pulmonary Illness) souvisejíc­í s vapováním není přesně známa, ale podrobně popisují zdravotní potíže, které lidé mají. „Existuje mnoho sloučenin obsažených v odparech, které by mohly způsobovat poškození plic,“uvádí. Zmiňují těžké kovy či diacetyl, který je přirozenou součástí másla, některých rostlinnýc­h olejů a v malém množství vzniká jako vedlejší produkt při kvašení piva. Není však úplně bezpečné ho vdechovat, to může být spojeno s rizikem bronchioli­tidy (zánětlivé onemocnění plic). Jako jeden z posledních fenoménů autoři zmiňují také vaporizér s názvem „Juul“připomínaj­ící flash disk, jen je o něco užší a delší a nabíjí se v USB vstupu na počítači. Jeho inhalování se říká „Juuling“a v zahraničí je oblíben mezi teenagery. „Z toho inhalují vysoké dávky nikotinu. Je to ochucené třeba jako karamel a bonbony. Je katastrofa, že se objevuje spousta dětí závislých na vysokých dávkách nikotinu,“říká Vašáková.

Přístupné i dětem

Ačkoli prodejci lidem mladším 18 let výrobky nedoporuču­jí, je snadné je koupit. V redakcí zkoumaném e-shopu se třeba jediný dotaz na věk objevil hned za začátku. Jedním kliknutím stačilo odsouhlasi­t, že jsme starší. A to zvládne i jakékoli dítě.

Jedna z firem, která vitaminové inhalátory prodává a má sídlo v Česku, měla ještě donedávna e-shop na české doméně. Ten už nefunguje; ale nakoupit výrobky je možné ve slovenském e-shopu. Za ním stojí stejní lidé jako za tím českým.

I před vapováním se svolením rodičů důrazně varuje také dětská psycholožk­a Jana Divoká. „Vlastně říkají, že kouření je zdravé. Je to od rodičů slepá důvěra v to, že někdo napsal, že je to zdravé. Z psychologi­ckého i výchovného hlediska je to hrozné,“zdůrazňuje Divoká.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia