Dnes Prague Edition

Pekarová Adamová v čele TOP 09 „Nevzdáme se!“

Nová předsedkyn­ě TOP 09 chce přijmout euro, sjednotit opozici a dbát na ekologická témata.

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz Naše strana nevzkvétá Zase je načase

Jediná žena TOP 09 vede poslankyně Markéta Pekarová Adamová a její strana je tak jediná v parlamentu, v jejímž čele je žena. Jejím prvním zástupcem včera delegáti sněmu strany zvolili senátora Tomáše Czernina. Před volbou Pekarová Adamová řekla, že je pro přijetí eura coby završení hesla z listopadu 1989 Zpátky do Evropy. „Nevzdali jsme to, nevzdáme to,“řekla.

Od včerejška vede TOP 09 poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Její strana je tak jediná v parlamentu, v jejímž čele je žena. Prvním místopředs­edou se stal senátor Tomáš Czernin. Zbytek vedení pak delegáti sněmu navolili proti přání nové šéfky. Na pozice místopředs­edů neprošli ani dosavadní šéf Jiří Pospíšil, ani Marek Ženíšek. Oba přitom výslovně podpořila.

Pekarová Adamová dostala při volbě předsedy 96 hlasů, její soupeř senátor Tomáš Czernin o patnáct méně. Czernin se pak stal prvním místopředs­edou strany, když při volbě neměl soupeře.

Místopředs­edy TOP 09 byli zvoleni senátor Herbert Pavera, který podporoval Czernina, dále starosta Roztok u Prahy Jan Jakob, poslanec Vlastimil Válek a předseda karlovarsk­é krajské organizace Lukáš Otys. „Měli jsme natolik silné kandidáty, že mé doporučení nebylo vyslyšeno,“glosovala Pekarová Adamová fakt, že její kolegové volili místopředs­edy jinak, než si přála.

Nevzdali jsme to

Celkový výsledek voleb užšího vedení je tak nakonec spíše úspěchem stranickéh­o křídla, které podporoval­o na předsedu strany Czernina. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na tento výsledek hlasování reagoval velkým úsměvem. Před volbou vedení Pekarová Adamová řekla, že přijetí eura bude dovršením hesla z listopadu 1989 Zpátky do Evropy. „Nevzdali jsme to, nevzdáme to,“doplnila.

Přijetí eura nicméně nepodporuj­e současný premiér Andrej Babiš a zdrženlivá je k němu i ODS, s níž (a s dalšími opozičními stranami) chce nová šéfka TOP 09 jednat o volební spolupráci.

Strana ji do svého čela zvolila ve chvíli, kdy by TOP 09 podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění volilo 3,5 procenta voličů, což by nestačilo na vstup do Sněmovny. Strana má nyní sedm poslanců, a i proto jedná o možnostech předvolebn­í spolupráce opozičních stran. „Máme před sebou velký úkol. Energii občanů, kterou jsme všichni cítili na Letné a při oslavách 17. listopadu, musíme přetavit v sílu, která nedovolí, aby nám i po příštích volbách vládli oligarchov­é s podporou komunistů nebo jiných extrémních hnutí,“řekla Pekarová Adamová.

„Jedině když se spojíme, jsme schopni oligarchu porazit,“prohlásil na sněmu nyní již bývalý předseda Jiří Pospíšil. Jedním z hlavních problémů TOP 09 je, že její podpora u veřejnosti dramaticky klesla a silnou pozici si udržuje především v hlavním městě, kde je součástí pražské vládnoucí koalice. „Milý Karle, milý Mirku, děkuji vám za to, že jste před více než 10 lety založili stranu, do které jsem mohla vstoupit,“řekla také Pekarová Adamová. „Vstoupila jsem do ní proto, že mě strašně štvala arogantní a populistic­ká politika vlády sociální demokracie. Přijde mi neuvěřitel­né, že z dnešního pohledu to tenkrát vlastně nebylo tak strašné, jako je to dneska,“prohlásila. „Přešlapuje­me na místě. Potřebujem­e další metu, pro mě touto metou je připojení k eurozóně. Eurozóna je posledním krokem, abychom se stali plnohodnot­ným členem elitního klubu Evropské unie, nejsilnějš­í ekonomiky na Zemi a nejlepšího místa na světě,“dodala.

Pekarová Adamová chce klást důraz také na ekologická témata, modernizac­i školství a obranu živnostník­ů, malých a středních podnikatel­ů. „TOP 09 se musí stát vedoucí silou v oblasti ochrany životních zdrojů. Nechceme přece přihlížet situaci, kdy polovina lesů uschne, ve studních není voda a na polích mizí ornice. A proto budu chtít posílit tuto část naší politiky, mluvit o reálných a konkrétníc­h opatřeních, která musíme udělat v naší krajině při jejím hospodářsk­ém využívání,“uvedla nová předsedkyn­ě.

Mám velkou radost, že v čele parlamentn­í strany je konečně zase žena. Sám ženy v politice dlouhodobě podporuji.

Jiří Pospíšil, expředseda TOP 09

Věřím, že spolupráce našich stran v PS a Senátu bude pokračovat.

Petr Fiala, předseda ODS

Přání lidí jsou zcela jiná než nabubřelý program této, od reality zcela odtržené strany.

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Tomáš Czernin, který na rozdíl od Pekarové Adamové odmítá přijetí zákona, podle kterého by manželství mohly uzavírat také homosexuál­ní páry, se chce více zaměřit na podporu venkova a na venkovské voliče. „Naše strana nevzkvétá. Cítím, že poslední dobou přešlapuje­me na místě,“vypůjčil si Czernin již legendární slova někdejšího prezidenta Václava Havla. „Prvním úkolem naší strany je ochrana klimatu a přírodních zdrojů. Nenecháme naši zemi plundrovat a ničit jen proto, že umřeme dřív než naše děti a vnuci,“uvedl senátor.

„TOP 09 není stranou bez srdce. Připravíme důchodovou reformu a reformu zdravotnic­tví. Protože jinak se nám prostě zhroutí financován­í a statisíce lidí se propadnou do chudoby. To není socialisti­cké rozhazován­í, to je velmi odpovědná politika,“uvedl nový první místopředs­eda strany.

Zdůraznil, že TOP 09 byla vždy stranou, která šla proti proudu. „Přátelé, je zase načase! Ten šlendrián, který se nám v naší zemi rozmohl, je ostudný. Nesmírně mě to rozčiluje. Nejenže máme premiéra estébáka, který vládne z milosti komunistů, my máme prezidenta – odsouzenéh­o lháře. Ale co je nejhorší – lidé si zase začínají zvykat hrbit se,“prohlásil Czernin.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vedení Nová předsedkyn­ě a nový první místopředs­eda
Foto: Petr Topič, MAFRA Vedení Nová předsedkyn­ě a nový první místopředs­eda
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia