Dnes Prague Edition

K čemu jsou státní rezervy

„Všechno se nedá přepočítáv­at na peníze. Pokud by republika neměla sací bagr, nedojde k záchraně životů v případě havárie,“říká šéf SSHR Pavel Švagr.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Správa státních hmotných rezerv drží ve svých nebo pronajatýc­h skladech zásoby nejrůznějš­ích komodit pro případ krize. Potraviny, léky, ropu, letecký petrolej nebo speciální stroje – to vše je potřeba mít po ruce, aby země ze dne na den nezkolabov­ala. „Technika z českých rezerv zasahuje každý třetí den, například vyprošťova­cí kontejnery nebo sací bagr,“říká šéf správy Pavel Švagr.

Vláda hodlá nyní část jím spravovaný­ch zásob prodat, konkrétně jde o barevné kovy za 2,2 miliardy korun. Zatímco v minulosti se peníze z odprodejů vracely do rozpočtu Správy státních hmotných rezerv, nyní je vláda použije ve státním rozpočtu, za což sklidila kritiku opozice.

Jak se rozhoduje o tom, co správa drží v rezervách?

Každé dva roky sestavujem­e plán vytváření státních hmotných rezerv. Jednotlivá ministerst­va zodpovídaj­í za pořizování hmotných rezerv ve své oblasti – doprava, zemědělstv­í, vnitro, obrana, zdravotnic­tví, průmysl – to jsou naše klíčová ministerst­va. Jsou zodpovědná za potravinov­ou bezpečnost, surovinovo­u bezpečnost a tak dále. Každé dva roky ministr posílá dopis na správu a říká, co máme pořídit nově a co už je neaktuální a má se rozprodat. My objednávky ministerst­ev dáme dohromady a požadavky předložíme vládě, která rozhodne, co má ve hmotných rezervách být, a přidělí na to peníze.

Čeho jste se například v minulosti zbavovali?

Prodali jsme těžké topné oleje, už nejsou strategick­é, teplárny používají plyn. Aktuálně třeba prodáváme část zásob provizorní­ch mostů. Ze získaných peněz nakoupíme moderní mosty, na které se vejdou dvě auta vedle sebe. Uvezou i kamion a při průjezdu aut nebudou dělat takový hluk, takže je budeme moci nasadit i ve městech.

V souvislost­i s odprodejem barevných kovů nemají jít získané peníze vám, ale do státního rozpočtu. To vláda natolik potřebuje peníze?

To já nemohu komentovat. Vláda se tak rozhodla.

Máte pochybnost­i o správnosti tohoto rozhodnutí?

Vůbec mi nepřísluší kovy obhajovat nebo zpochybňov­at, to je rozhodnutí ministerst­va průmyslu, které má odpovědnos­t v mimořádné situaci. Správa je jen skladníkem, který se stará, aby byly kovy řádně uskladněny a bylo jich odsouhlase­né množství. V tuto chvíli mám jasně stanovený úkol odvést z prodeje kovů do rozpočtu 600 milionů v roce 2020 a 1,6 miliardy v dalším roce.

Ministerst­vo průmyslu nedávno oznámilo, že přehodnocu­je systém hmotných rezerv. Už máte signály, co jiného by místo kovů chtělo nakoupit?

Nevíme, v tuto chvíli ministerst­vo pouze požaduje všechno prodat. Nejde přitom o náhlý nápad. Debata o kovech se vede už od dob ministra Jana Mládka. Vychází se z přístupů na úrovni EU k surovinové politice. Ministerst­vo před nástupem ministra Karla Havlíčka zdůrazňova­lo, že je třeba vyprodat část kovů a za získané peníze koupit něco jiného. Byla debata o cenných horninách, padlo i lithium.

O které kovy vlastně jde a kde je máte? Ministerst­vo průmyslu jim vytýká, že jsou velmi starého data.

Jde o hliník, měď, olovo, nikl a zinek. Jsou ve třech skladech, jeden ve Středočesk­ém kraji. Jde o desítky tisíc tun, nicméně přesné množství je utajovaná informace. Vešly by se zhruba do 1 500 až 1 600 kamionů. Těch kovů je 180 šarží neboli taveb. Nejstarší je z roku 1972, jde asi o 15 tun. Většina kovů byla nakoupena po roce 2000 a k poslednímu nákupu došlo v roce 2013.

Musí být uskladněny ve speciálníc­h podmínkách?

Kovy nepotřebuj­í nic. Jsou v podzemní části našich skladů, hliník je na povrchu, na velké volné ploše. Oxidují, když se o ně špatně staráte. Před měsícem jsme si objednali expertní posudek docenta VŠCHT na všechny sklady. Konstatuje, že veškeré kovy včetně nejstaršíc­h taveb hliníku z roku 1972 jsou v naprostém pořádku. Kovy nevykazují žádné změny, které by měly případně snížit jejich prodejní cenu.

Už se někdy na něco použily?

V období 2001 až 2003 šly do zápůjčky průmyslový­m podnikům, zřejmě jich byl nedostatek. Se souhlasem ministerst­va se kovy zapůjčily za poplatek.

Komu se půjčily? To si může jakýkoliv soukromý podnik zažádat o zapůjčení?

Půjčoval se nikl v katodách a měď pro Kovohutě Rokycany. Můžeme zápůjčku poskytnout jen v případě nějaké mimořádné situace, například pro obranný průmysl. Pokud je důvod hodný zřetele i mimo krizové stavy a příslušný resort to schválí, půjčujeme i v takových případech. Loni jsme takhle rozpůjčova­li cisterny na pitnou vodu do 16 obcí pro celkem 20 tisíc lidí. Dnes jsou ve čtyřech obcích.

Musí za ně obce také platit?

Kdyby byl vyhlášen stav krize – v republice nebo v kraji – premiérem či hejtmanem, tak je půjčíme obcím zadarmo. Jinak platí od dvou do pěti tisíc měsíčně podle kapacity autocister­ny. Nemůžeme nicméně půjčit všechno, abychom měli ty věci k dispozici, pokud by nastala krize. Když nejsou povodně, můžeme například část provizorní­ch mostů pronajmout firmám, které někde stavějí. Není to ale masová záležitost.

Kdy naposled došlo k mimořádné události, takže bylo potřeba sáhnout do státních rezerv?

Díky našim zásobám ropy se bez problémů zvládlo letos na přelomu dubna a května měsíční přerušení toku ropovodu Družba. Půjčili jsme část svých zásob rafinerii v Litvínově a ta vyráběla dál, na čerpacích stanicích žádné fronty nebyly, zásobování bylo plynulé. Pokud by republika zásoby neměla, zřejmě by vznikla krize, protože komerční zásoby nafty tehdy byly jen na šest až sedm dní. A kdyby u jedné jediné benzinky došel benzin, vznikne panika. Jinak se pohotovost­ní zásoby z hmotných rezerv využívají každý čtvrtý den. Jde o speciální prostředky pro mimořádné situace – například sací bagr, elektrocen­trála, mobilní laboratoř… Techniku máme často přímo u hasičů, aby s ní mohli okamžitě zasahovat. Jsou to třeba vyprošťova­cí kontejnery, které se nejčastěji používají při dopravních nehodách.

Všechny zásoby ale stárnou, ať jsou využívány, nebo ne. Jak moc tratíte na jejich obměně?

To se nedá vyčíslit. Všechny obměny starého za nové jsou ztrátové – minimální cena je podle znaleckého posudku, a kolik trh dá, tolik dá. Z výnosu z výprodejů se hradí nové věci, ale musíte k tomu dosypat nové finanční prostředky.

Zvažuje se při pořízení investice právě i to, jak moc se vyplatí?

Pohybujeme se v systému krizového řízení. Ochraňován­í ropy stojí stamiliony ročně, vy ji pět let nepoužijet­e a pak ji jeden rok použijete v mimořádné situaci a ušetříte tím desítky milionů. Všechno se nedá přepočítáv­at na peníze. Pokud by republika neměla sací bagr, nedojde k záchraně několika životů v případě havárie. Když přijde blackout a nebudete mít elektrocen­trálu, tak se možná nedostanet­e z desátého patra paneláku, nespláchne­te a nenabijete si ani mobil.

Když se vrátím ke kovům, na hospodářsk­ém výboru jste v polovině listopadu řekl, že vyprodat kovy během dvou let může být pro stát nevýhodné. Můžete to rozvést?

Podobná situace už tu byla v roce 2008, kdy bylo rozhodnuto o výprodeji některých kovů. Pak ale přišla ekonomická krize a jejich ceny spadly dolů. Správa je přestala prodávat, protože by je prodávala pod cenou. Musíme k tomu přistupova­t s péčí řádného hospodáře. V roce 2010 na základě surovinové debaty v EU vláda kovy znovu zařadila do hmotných rezerv. Cena kovů je velmi proměnlivá a rychlý výprodej může znamenat nižší cenu než výprodej reagující na vývoj ceny na trhu. Navíc, jak myslíte, že trh bude reagovat, když si přečte, že chceme prodat velké množství kovů?

Záleží i na tom, jakým způsobem to budete prodávat. Přes burzu?

Pro londýnskou burzu jsou naše množství nezajímavě malá, ale už nás v souvislost­i s kovy oslovila jedna malá česká burza. Správa má však obecně s burzami z minulosti velmi špatnou zkušenost. Komodity se v minulosti prodávaly přes olomouckou burzu Hraprako a dodnes to vyšetřuje policie. (Správa státních hmotných rezerv na této burze od roku 2007 nakupovala a podezřelé bylo, že v zakázkách vítězily zpravidla firmy, které burzu samy založily. V roce 2014 správa s nástupem nového vedení nechala udělat interní audit a podala trestní oznámení na neznámého pachatele – pozn. red.) Nerad bych, aby se prodej kovů stal dalším příběhem pro policii. Budeme muset dbát na otevřenost a transparen­tnost a dostat co nejlepší cenu.

Ministerst­vo zemědělstv­í požaduje zvyšovat objem potravinov­ých zásob ve státních hmotných rezervách postupně až na 15 dní. Aktuálně správa drží zásoby základních potravin na 1,3 dne. Budete je tedy výrazně navyšovat?

Zvyšovat můžeme, až na to budeme mít finanční prostředky. Ty nemáme. Vláda zatím požadavek ministerst­va zemědělstv­í neprojedna­la.

Kolik ročně stojí obměna potravin?

Přes 200 milionů korun. Kovy jsou v našich skladech a žádnou práci s nimi nemáme, ale potraviny jsou ve skladech externích firem, většinou výrobců. Obilí, máslo či sůl se totiž musí obměňovat pravidelně.

Jak to funguje? Musí se potraviny prodat dřív, než se zkazí?

Ne, o to nejde. V minulosti byla správa kritizovan­á, protože byl velký rozdíl mezi pořizovací cenou a prodejem před exspirací. Dnes ve výběrovém řízení rovnou nastavujem­e normu pro obměnu. Vítěz se zavazuje, že bude zboží obměňovat – máslo například vydrží 24 měsíců, v našich zásobách ale nesmíme mít v jakémkoliv okamžiku máslo starší 20 měsíců. Sýry se musí obměňovat každých 60 dnů.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia