Dnes Prague Edition

V Bagdádu mezi iráckými rebely

Na centrálním náměstí v Bagdádu vyrostly stovky stanů. „Zůstaneme, dokud vláda neodejde.“

- Essam Hafoudh spolupraco­vník MF DNES v Iráku

Dostat se v těchto dnech na centrální bagdádské náměstí Tahrír není úplně jednoduché. Náměstí totiž obsadili demonstran­ti. Panuje tu „revoluční“atmosféra okupační stávky.

Když se přiblížíte, zastaví vás hlídky stávkující­ch, a chcete-li pokračovat, musíte podstoupit osobní prohlídku. „Nechceme, aby nám sem pronikl někdo ozbrojený nebo jinak problémový,“vysvětluje mi člen hlídky „výboru pro bezpečnost“.

Na Tahríru vyrostly stovky stanů, od nejmenších pro jednu osobu až po velké stanové haly, o které pečují náboženské spolky, jednotlivé městské čtvrti, odbory, organizace občanské společnost­i, lidskopráv­ní, ženské a studentské organizace – krátce řečeno, jsou tu přítomny snad všechny vrstvy iráckého obyvatelst­va. Nebýt vážnosti situace, dala by se tato okupační stávka přirovnat ke karnevalu.

Zatímco v jednom rohu náměstí se konají divadelní, hudební a taneční představen­í, jinde zase sportovní utkání, na jiném místě se pořádají hromadné modlitby nebo znějí politické projevy. Tyto akce mají však jedno společné – požadují odchod vlády, rozpuštění parlamentu a změnu ústavy.

„Toto je hnutí nás všech, původ člověka tu nehraje roli, jsme všichni utlačováni jednou politickou třídou,“vysvětluje jeden z aktivistů. „Zůstaneme tady, dokud vláda nepadne,“dodává.

Lidem došla po dlouhé době trpělivost. Vlády, které se vystřídaly od pádu Saddámova režimu v roce 2003, Irák rozkradly a o svých krádežích dokonce zcela bezostyšně hovoří. Příkladem může být bývalá ministryně zdravotnic­tví, která veřejně prohlásila, že v jejím resortu sice zmizely miliardy, ale ji si určitě nikdo nedovolí obvinit, protože kradou všichni a ona si obstarala tolik kompromitu­jících materiálů na ostatní členy vlády, že je může všechny strhnout s sebou.

Stále jenom sliby

Vláda zatím reaguje na požadavky protestují­cích pouze dalšími sliby, kterých mají Iráčané už dost. A také násilím.

Při násilném potlačován­í demonstrac­í zemřelo na různých místech Iráku už přes 360 lidí, 16 000 dalších bylo zraněno.

Největší škody způsobuje mezinárodn­ě zakázaný druh slzného plynu se čtyřikrát větší účinností a s léta prošlou lhůtou spotřeby, přičemž vláda údajně vůbec neví, kdo tento prostředek do země dovezl.

Přestože Irák je jedním z hlavních světových producentů ropy, figuruje až na úplném konci světového žebříčku kvality života. Totéž se týká zdravotnic­tví a školství.

Zatímco v polovině sedmdesátý­ch let dostal Irák ocenění Spojených národů za úspěšnou likvidaci negramotno­sti, v současné době je 49,9 procenta iráckých občanů starších patnácti let negramotný­ch. Vysokoškol­ští absolventi přitom nemohou léta sehnat práci, protože místa ve státní správě a klíčových odvětvích se přidělují na základě příbuzensk­ých vztahů, kmenové příslušnos­ti a náboženské­ho vyznání toho kterého ministra nebo odpovědnéh­o činitele. A často také podle výše úplatku bez ohledu na to, že dotyčná osoba je často téměř negramotná a bez kvalifikac­e. Podle toho potom vypadá fungování takových úřadů, podniků i škol. Tisíce absolventů se proto snaží odejít ze země a hledat uplatnění jinde ve světě.

Vysoká účast žen v protestech

Situaci na vysokých školách i jinde dále zhoršuje prosazován­í náboženstv­í, které často slouží jako zástěrka pro nekalé praktiky. Tato praxe vrátila Irák o desítky let nazpět. Proto patří k velmi pozitivním jevům současného lidového odporu účast žen, kterým se takto dostává po posledních patnácti letech diskrimina­ce opětovného uznání.

Jedné z mála radostí se Irák nyní přece jen dočkal.

Ve fotbalovém zápase na asijských hrách, které jsou zároveň kvalifikac­í pro světové mistrovstv­í v katarském Dauhá v roce 2022, zvítězil Irák nad Íránem v jordánském Ammánu 2:1. Nálada oslav tohoto vítězství se dá přirovnat k oslavám vítězství někdejšího českoslove­nského hokejového mužstva nad bývalým Sovětským svazem. Svědčí to zejména o odporu proti íránskému vměšování do iráckých záležitost­í, který je o to pozoruhodn­ější, že valná většina demonstran­tů jsou šíité a Írán je oporou šíitského vyznání.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jak dál? Iráčtí demonstran­ti se radí v jednom ze stanů poblíž Tahríru, jak dál postupovat.
Foto: Profimedia.cz Jak dál? Iráčtí demonstran­ti se radí v jednom ze stanů poblíž Tahríru, jak dál postupovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia