Dnes Prague Edition

Život se s rodinou 1. místopředs­edy TOP 09 nepáral

- — Robert Oppelt

Nový 1. místopředs­eda TOP 09 Tomáš Czernin pochází z jednoho z nejstaršíc­h českých šlechtický­ch rodů. Jeho dětství však žádná pohádka ze zámku nebyla. Česky smýšlející rodina přišla o majetek už za protektorá­tu a komunisté pak tuto křivdu jen potvrdili.

Příběh jeho rodiny v socialisti­ckém státě se dokonce stal v 90. letech součástí českými lvy oceněného filmu Vladimíra Michálka Zapomenuté světlo. Faráře působícího ve vysídlenýc­h Sudetech a bojujícího s komunistic­kým režimem o kostel, na který byl vydán demoliční výměr, ztvárnil Bolek Polívka. A postavu, inspirovan­ou otcem Tomáše Czernina Děpoldem, zahrál potomek jiného starého českého rodu neherec Antonín Kinský.

Rod přišel o domov na dymokurské­m zámku, ale na rozdíl od jiných někteří Czerninové v totalitním Českoslove­nsku ještě zůstali. Ze zámku putovala rodina na počátku padesátých let nejdříve do cihelny, zámek zabrala armáda. Poté Tomášův otec Děpold už zůstal z rozvětvené rodiny v Českoslove­nsku sám. Nejprve pracoval jako kreslič, potom jako dělník a nakonec se za prací přestěhova­l do Chodova u Karlových Varů. Po několika dalších změnách zaměstnání usedl za volant sanitky, se kterou – a s přezdívkou Hrabě – jezdil po úzkých krušnohors­kých silnicích stejně jako filmový hrdina v Zapomenuté­m světle. Domovem pro rodinu se pak stala chalupa na samotě v kopcích nad Nejdkem.

Pro knihu publicisty Vladimíra Votýpky zavzpomína­l Děpold i na tragikomic­ké situace provázejíc­í střet rozdílných světů. Místní konfident se ho snažil přemluvit ke spolupráci, na jeho námitku, že už kvůli jménu nemůže, se ho konfident snažil přesvědčit, že na jménu Hrabě není nic špatného. Děpold Czernin mu pak musel vysvětlova­t, že není Děpold Hrabě, ale Děpold Czernin.

Podobně jako Děpoldův se odvíjel i příběh jeho ženy Polyxeny, sestry někdejšího poslance TOP 09 Jaroslava Lobkowicze. Po gymnáziu chtěla studovat, a přestože měla vlastně dělnický původ (její otec po konfiskaci majetku pracoval jako cestář), na medicínu si přihlášku podat nesměla. Režim jí dovolil pracovat v léčebně dlouhodobě nemocných jako zdravotní sestře. Do zámku zdevastova­ného vojáky a později i ministerst­vem vnitra se rodina z Krušných hor vrátila až po restitucíc­h.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Konzervati­vec 1. místopředs­eda Tomáš Czernin
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Konzervati­vec 1. místopředs­eda Tomáš Czernin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia