Dnes Prague Edition

Jízdenky ho nepotopily. Co daně?

Právník spojený s Rittigem dnes předstoupí před soud kvůli daňovému úniku 29 milionů korun.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Trochu ten soud připomíná mafiánské příběhy, jak někoho nemohli dostat na velkých kauzách, tak to zkusili aspoň přes nezaplacen­é daně.

Advokát David Michal, spojovaný s lobbistou Ivo Rittigem, dnes stane před soudem kvůli údajnému krácení daní při prodeji pozemků u břehu Vltavy v pražské čtvrti Hodkovičky nedaleko branického pivovaru. Obchod se uskutečnil v roce 2015. Pozemky jsou zlatým vejcem pro developery, kteří chtějí stavět v Praze byty.

Michal už byl s Rittigem souzen kvůli známé kauze provizí z jízdenek pražského dopravního podniku, ale tu ustáli a byli zproštěni obvinění.

MF DNES získala obžalobu v této nové pozemkové kauze. Michal je zde obžalován společně se svým společníke­m Ferdinande­m Überallem. Příběh se týká dvou jejich firem, Certonie a Varvadi, registrova­ných na Kypru. „Nepodali u finančního úřadu přiznání k dani z příjmu, ačkoli David Michal věděl a Ferdinand Überall byl srozuměn s tím, že Certonia měla zdanitelný příjem v ČR z prodeje obchodního podílu společnost­i Randwick, jejíž hodnota byla tvořena převážně pozemky v Praze-Hodkovičká­ch,“píše se v obžalobě, kterou podal Michalův

„věčný protivník“, státní zástupce Adam Borgula. Michal a Überall podle obžaloby prodali pozemky známé developers­ké firmě FINEP za 201 milionů korun a příjem nezdanili. Dnes parcely vlastní Skanska Reality. Nic se tam zatím nestaví. Pozemky původně pocházely z restitucí, pak tam bylo zahradnict­ví se skleníky. Daňový únik, který oba měli způsobit, činí podle obžaloby nejméně 29,8 milionu korun.

Sledování Mordoru

David Michal vinu odmítá a v páteční odpovědi MF DNES vypočítal několik hlavních argumentů. „Odposlechy jsou nezákonné, protože státní zástupce Borgula podvedl soudce, který rozhodoval o jejich povolení,“uvedl Michal. Myslel tím – podle dřívějších informací – že si Borgula údajně vymyslel kauzu, aby mohl odposlechy nasadit. Policie sledovala advokátní kanceláře MSB Legal Davida Michala ve výškové budově v Praze – Nových Butovicích a měla přístup i k poště advokátů. A jen na okraj: právníci z MSB Legal svému sídlu přezdívají „Mordor“po vzoru J. R. R. Tolkiena.

Policie opravdu sledovala kancelář kvůli jiné kauze a obžaloba z daňového úniku je jejím jakýmsi „vedlejším produktem“. Někteří soudci jsou ochotni uznat i odposlechy, které si žalobce „půjčil“z jiného případu, jiní ne. Otázka tedy je, jak to dopadne nyní.

David Michal také argumentuj­e, že vůbec neměl povinnost daně platit (podléhal prý daňové povinnosti jen na Kypru). „Z této transakce neměly s ohledem na uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění mezi Českem a Kyprem společnost­i Certonia a Varvadi platit v ČR daň z příjmu právnickýc­h osob, což písemně potvrdilo i ministerst­vo financí,“odpověděl MF DNES v pátek Michal.

Dnes projednáva­ná kauza je důležitá ještě z jednoho důvodu. Právník David Michal je v současné době nepravomoc­ně odsouzen na čtyři roky do vězení v korupční kauze bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, kterého podle verdiktu uplácel, aby získal zakázku na právní služby. Kdyby byl teoreticky uznán vinným i za krácení daní, soud by mu musel dát souhrnný trest a strávil by tak ve vězení ještě delší dobu.

David Michal vinu jednoznačn­ě odmítá a argumentuj­e, že v tomto případě vůbec neměl povinnost daně platit.

 ?? Foto: ČTK ?? Souputníci Právník David Michal (vpravo) s lobbistou Ivo Rittigem, se kterým byl souzen v kauze pražského dopravního podniku.
Foto: ČTK Souputníci Právník David Michal (vpravo) s lobbistou Ivo Rittigem, se kterým byl souzen v kauze pražského dopravního podniku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia