Dnes Prague Edition

Premiérova milenka a generálové

Kauza Nagyová smetla před šesti lety vládu Petra Nečase.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Vnoci na 13. červen 2013 provedl dnes již neexistují­cí protimafiá­nský útvar ÚOOZ vedený Robertem Šlachtou nejznámějš­í razii ve své historii. Detektivov­é pod dozorem žalobců z Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci zasahovali na úřadu vlády a dalších třech desítkách míst po celé zemi. Zatkli mimo jiné šéfku Úřadu vlády Janu Nagyovou nebo ředitele armádní tajné služby Milana Kovandu.

Jak se později ukázalo, Nagyová coby milenka tehdejšího premiéra Petra Nečase úkolovala vedení Vojenského zpravodajs­tví, aby sledovalo Nečasovu tehdejší manželku Radku. Chtěla tím získat informace, které by uspíšily Nečasův rozvod.

Téměř šest let od zásahu na Úřadu vlády za to letos padl první pravomocný rozsudek celé kauzy. Odvolací soud v březnu uložil Nagyové a někdejšímu vedení armádní tajné služby – exředitelů­m Ondreji Páleníkovi a Milanu Kovandovi a jejich někdejšímu podřízeném­u Janu Pohůnkovi – podmíněné tresty.

Poslanci a lobbisté

Ve druhé větvi případu šlo o podnikatel­e Romana Janouška a Ivo Rittiga, známé kontroverz­ní postavy ze zákulisí pražské politiky a byznysu. „Náš zájem nebyl zabývat se politikou, nějakou politickou stranou. Prověřoval­i jsme zločinecko­u skupinu osob, která fungovala na základě klientelis­tických vazeb. Cílem skupiny měl být enormní zisk,“shrnul krátce po zátahu cíl celé operace Robert Šlachta. Klientelis­tické vazby měly podle detektivů dokazovat mimo jiné luxusní dárky, které dostávala Jana Nagyová. Ta byla nakonec obviněna za to, že z drahých

Petr Tluchoř, Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a exnáměstek ministerst­va zemědělstv­í Roman Boček. Zmíněná trojice, která bránila schválení daňového balíčku, se ocitla v podezření, že se vzdala svých mandátů výměnou za lukrativní posty ve státní správě. Podle názoru žalobců Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci šlo o formu korupce. Nejvyšší soud však rozhodl, že byli v té době chráněni poslanecko­u imunitou. A na jaře 2015 se exposlanců­m za jejich stíhání omluvilo ministerst­vo spravedlno­sti. Vyplatilo jim rovněž odškodné ve výši 1,9 milionu korun. „Rozhodnutí Nejvyššího

soudu, že na toto jednání poslanců se vztahovala takzvaná indemnita, bylo první svého druhu. Předtím tady nebylo. Teď jsme tímto názorem vázáni. A to je celé,“zhodnotil vyústění kauzy vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, vedle Šlachty druhá hlavní tvář případu Nagyová.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Kauza, která položila vládu Jana Nagyová, později Nečasová, u soudu na začátku kauzy, kdy byla asi měsíc ve vazbě.
Foto: Dan Materna, MAFRA Kauza, která položila vládu Jana Nagyová, později Nečasová, u soudu na začátku kauzy, kdy byla asi měsíc ve vazbě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia