Dnes Prague Edition

Dvoumiliar­dový poklad ministra Havlíčka

Ministerst­vo průmyslu si chce posvítit na státní rezervy, začne jejich prodejem

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Návrh na odprodej státních zásob neželeznýc­h kovů s předpoklád­aným výnosem 2,2 miliardy korun má v příštích dvou letech vyztužit napjatý státní rozpočet. Ministerst­vo průmyslu a obchodu nicméně tvrdí, že má se změnou hospodařen­í Správy státních hmotných rezerv (SSHR) hlubší úmysly.

Neželezné kovy jako zinek, měď či olovo drží správa kvůli obraně země. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka však je držení ingotů neželeznýc­h kovů překonaný koncept.

„Řada výrob u nás již vůbec nezpracová­vá výchozí surovinu, ale výroba začíná z polotovarů, například ze slitin. Při nepředvída­né krizové události by stát byl daleko akceschopn­ější, pokud by měl ve strategick­ých zásobách například vybrané slitiny, které se v obranném průmyslu dnes používají, nebo hotové výrobky,“vysvětluje Havlíček.

Ministerst­vo průmyslu odpovídá za organizaci výroby vojenského materiálu. Ministerst­vo obrany pak výrobu objednává v době vyhlášení stavu ohrožení a válečného stavu. Druhý jmenovaný resort sice úmysl prodat kovy nerozporuj­e, ale rád by měl jistotu, že místo nich bude na skladě něco jiného.

U státního podniku Vojenský technický ústav si aktuálně nechává zpracovat studii Průmyslové kapacity pro zajištění bezpečnost­i dodávek munice pro armádu, která má být hotová do poloviny příštího roku. „Bude modifikova­t požadavky ministerst­va obrany na složení zásob SSHR,“uvedl Jakub Fajnor z ministerst­va obrany.

Armáda by měla mít ve svých skladech munici na 30 dní vedení bojů, navíc musí být schopna zajistit další výrobu ze zásob kovů ve skladech SSHR u národního výrobce. Jenže zatímco výprodej kovů je schválený, o nákupu nových zásob není řeč a ministerst­vo financí na něj neplánuje v dohledné době dávat peníze.

„Bylo by dobré neukvapova­t se s prodejem do té doby, než budou vyčísleny objemy a struktura kovů nutných pro výrobu vojenské munice,“říká prezident Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu ČR Jiří Hynek. Asociace podle něj již dodala ministerst­vu obrany stručnou analýzu schopnosti českého průmyslu vyrobit potřebnou munici a vyčíslila potřebu kovů.

Vedle zmíněných slitin uvažuje ministerst­vo průmyslu podle Havlíčka ještě o nákupu lithia coby strategick­ého kovu.

Přes Londýn, nebo přes Říčany?

Výprodej kovů by měl být prvním krokem na cestě k zásadním změnám správy hmotných rezerv. „Správa byla řízena pouze účetně a úředně, nikdo k tomu za poslední léta nepřistoup­il s ohledem na reálné potřeby nebo možné úspory, nemluvě o moderním pojetí a srovnání s jinými zeměmi. Navíc to v minulosti bylo vždy předmětem velkého tlaku různých zájmových skupin a lobbistů, kteří měli snahu do státních hmotných rezerv dodávat,“uvedl Havlíček.

Příkladem je nevýhodná smlouva s německou firmou Viktoriagr­uppe na skladování zásob ropy či nevrácení zásob leteckého petroleje firmou Lukoil Aviation Czech, spojenou s poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. Oba případy řešila policie.

Konkrétní plán na změny zatím není jasný. SSHR je státní instituce, u níž ministerst­va objednávaj­í strategick­é komodity, které požadují

Co skladuje správa hmotných rezerv

milionů korun chtěla letos utratit ministerst­va za doplnění hmotných rezerv. nakoupit a uskladnit. Na to ale správě musí přidělit peníze z rozpočtu ministerst­vo financí.

Podle Havlíčka je v zásobách zásadní ropa. Debata by se měla vést především nad skladbou mobilizačn­ího inventáře nebo potravin.

Jakým způsobem bude správa prodávat barevné kovy a zda za ně dostane kýžené 2,2 miliardy korun, není v době klesající ceny kovů na trzích zřejmé. „Musíme prověřit, jak moc se v České republice na burzách kovy obchodují. Dominantní spotřebite­lé kovů v Česku obchodují přes londýnskou burzu,“říká Pavel

Švagr, předseda SSHR. V Česku jsou teoreticky vhodné tři platformy pro prodej: Komoditní burza Praha, Českomorav­ská komoditní burza Kladno a nejmenší Komoditní burza Říčany.

O prodeji části neželeznýc­h kovů se už jednou rozhodlo. Jenže cena kovů se kvůli světové ekonomické krizi v roce 2008 rapidně propadla, takže se akce zastavila. Rozpočet SSHR včetně výnosu z odprodeje kovů bude probírat 9. prosince Bezpečnost­ní rada státu.

Více čtěte v rozhovoru s Pavlem Švagrem na str. 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia