Dnes Prague Edition

Rukama partnerů letos zemřelo 137 Francouzek

- — Ladislav Kryzánek

PAŘÍŽ Potkali se v Paříži v taxíku a byla to láska na první pohled.

Luciano Meridda byl sečtělý, důvtipný a kultivovan­ý, a tak bylo celkem přirozené, že se do něj Marie-Alice Dibonová bezhlavě zamilovala. Za pár týdnů od setkání spolu začali žít. Po nějakém čase se však naplno projevily temnější stránky mužovy osobnosti. Začal být vůči o třináct let mladší partnerce čím dál manipulati­vnější a žárlivější. Žena také pomalu zjišťovala, že Meridda jí lhal o své minulosti.

„Ukázalo se, že byl ženatý, a dokonce měl děti. S rodinou se ale nestýkal,“uvedla nyní sestra Marie-Alice Dibonové.

Rozepře se stupňovaly, žena se několikrát neúspěšně pokusila vztah ukončit. Letos 22. dubna, zhruba patnáct let poté, co se poznali, našli tělo ženy nacpané v kufru, který plul po řece Oise na předměstí Paříže. Policie krátce nato zjistila, že ji Meridda uškrtil.

Tragický příběh páru detailně popsal server CNN.

Podle aktivistů, kteří se zabývají silným nárůstem domácího násilí páchaného na ženách ve Francii, byla Marie-Alice Dibonová jen jednou z nejméně 137 žen, které tam letos byly zavražděny rukama svých partnerů. Loni se takových vražd odehrálo za celý rok 121. Z vyspělých západních zemí je jen v Německu situace horší než ve Francii.

Neschopnos­t země vyrovnat se s těmito nelichotiv­ými statistika­mi vyvolala silnou veřejnou kritiku. Ta vedla vládu k tomu, že nedávno vyhlásila veřejnou debatu o domácím násilí.

Paříž se oděla do fialové

V sobotu zaplavilo ulice Paříže kolem 35 000 lidí (podle policie, organizáto­ři hovořili o 100 000 účastníků), převážně žen, ve fialovém oblečení, kteří protestova­li proti narůstajíc­ímu násilí na ženách. Další podobné protesty se ve stejný čas odehrály v řadě jiných francouzsk­ých měst.

Fialová je symbolicko­u barvou hnutí za ženská práva, v němž se nejvíce angažuje sdružení #NousToutes (My všechny).

„Francie má problém. Pořád si totiž myslíme, že ženy jsou majetek mužů,“uvedla Camille Lextrayová, jež je členkou feministic­ké skupiny Colleges Feminicide­s.

„Myslím si, že francouzsk­á společnost je hluboce sexistická,“domnívá se Marlene Schiappaov­á, francouzsk­á ministryně pro rovnost žen a mužů.

Po skončení sobotní demonstrac­e vyjádřil solidaritu s ženami také francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. „Každá žena, která zažila sexuální či genderově motivované násilí, má mou podporu,“řekl.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Protest Žena upozorňuje na 137 Francouzek zabitých partnery.
Foto: Reuters Protest Žena upozorňuje na 137 Francouzek zabitých partnery.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia