Dnes Prague Edition

Hledá se volič TOP 09

TOP 09 se na víkendovém sněmu pokusila utéct hrobníkovi z lopaty. Pro Markétu Pekarovou Adamovou je to ale skoro mission impossible.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Kdysi geniálnímu projektu Miroslava Kalouska, TOP 09, už dlouho hrozí totéž, co kdysi potkalo někdejší Občanské hnutí, ODA či Unii svobody. Zkrachoval­y, protože poztrácely své voliče. A poztrácely je hlavně proto, že nikdy nepřišly na to, kdo to je, ten jejich volič. Strany postavené na zelené louce, nabité osobnostmi, přinášejíc­í úžasné recepty, ale marně hledající někoho, kdo by všechny tyto přednosti ocenil. Je to důsledek toho, když se strana elitářsky vybuduje shora, nikoli klopotně odspodu na reálných zájmech konkrétníc­h skupin lidí.

Přitom to v roce 2009 byl majstrštyk jak z politické kuchařky. Spoj to nejlepší, co jde zachránit ze skomírajíc­í KDU-ČSL, s populární tváří Karla Schwarzenb­erga. Přidej pár městských liberálů přetaženýc­h z jiných stran, doplň postdiside­ntské kruhy, umělce či novináře, opepři to havlovským odkazem a celé to podepři komunální nohou Starostů. Promyšlená kombinace Kalouskova mozku a knížecí monstrance byla straviteln­á pro leckoho – od pravověrný­ch konzervati­vců přes městské liberály až po zelené či anarchisty.

Pět let to fungovalo, strana obsadila pětinu Sněmovny, ovládla Prahu, málem dosáhla až na Hrad. Populární tváře tahala jako králíky z klobouku: Tůma, Pospíšil, Niedermaye­r, Drábek, Heger, Hudeček, Bursík...

Po pádu ODS převzala roli hlavní strany na pravici a dost toho pro ni udělala, protože ji bylo ochotno volit mnoho levicově smýšlející­ch lidí, kteří by jinak volili sociální demokraty, zelené nebo Piráty.

Všechno fungovalo, dokud stál v čele strany rozšafný kníže. Jeho nástupce Kalousek zahalený v tibetské vlajce už působil mnohem méně věrohodně. Ale problémy by topku čekaly tak jako tak. Odtrhl se ambiciózní STAN, čímž strana přišla o komunál. Alespoň trochu se vzpamatova­la ODS. Vznikla nová konkurence, na centrální úrovni aktuálně třeba Piráti, na pražské Praha sobě. Zamlžil se také úhlavní ideový soupeř – dříve to byli socialisté, pak čím dál více nevyhraněn­í populisté, až TOP 09 postupně získala pověst strany, jejímž jediným programem je Antibabiš.

Při tom hledání sebe sama navíc TOP 09 vytrousila písmeno T ve svém názvu značící tradici. Vlivné konzervati­vce v popředí postupně nahradili čistokrevn­í liberálové – Jiří Pospíšil, Markéta Pekarová Adamová, Marek Ženíšek či Dominik Feri. To ji ještě více posunulo k nové verzi někdejší Unie svobody, tedy strany, po jejímž programu ani dnes není žádná poptávka.

Víkendový sněm na tom mnoho nezměnil. Stranu povede liberálka Pekarová Adamová, ale uvězněná v kruhu lidí z konzervati­vního tábora. Výsledek: konzervati­vec liberálku nikdy volit nebude – a proč by ji měl volit mladý městský liberál, když u konkurenčn­ích a atraktivně­jších Pirátů k tomu nedostane přibalenéh­o dinosaura Kalouska? Podle posledního průzkumu CVVM má TOP 09 aktuálně 3,5 % preferencí. A za dva roky nikdy nepřelezla přes 5 %. Může si dál libovat v tom, že má unikátní program, jaký nikdo jiný nemá. Ale nechce-li spáchat politickou sebevraždu, musí někomu padnout do náruče, a to dost levně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia