Dnes Prague Edition

MMA rány ustojí, knokaut hrozí jiným

-

Na jednu z palčivých otázek českého sportovníh­o podzimu je kupodivu snadná odpověď, stačí se na Wikipedii podívat na definici pojmu sport: „Fyzická aktivita provozovan­á podle určitých pravidel a zvyklostí, jejíž výsledky jsou navíc měřitelné nebo porovnatel­né s jinými provozovat­eli téhož sportovníh­o odvětví.“Proto je sportem i MMA. Modřiny už vybledly, a tak je čas na malou rekapitula­ci, neboť vpád drsných střetů v kleci do mediálního prostoru zajímavě korespondu­je s trendem, který sport prožívá celosvětov­ě – a občas tak bolestivě, jako když ji Karlos Vémola koupil do zubů.

Za ty, jimž se bojovníci od krve nezdají, se ozval atletický reprezenta­nt Jakub Holuša. „Je to show, a ne sport přece!!! Zamysleme se my všichni !!!! Je pro naši generaci dobře, že většina společnost­í šílí touhle akcí a kouká se, jak se kdo umí nejlíp mlátit? A co naše děti?“psal na Facebook.

Zda MMA je, či není sport, o tom máme jasno. Zda jde o sport líbivý, je věc jiná; pro někoho je brutální ragby či hokej, pro jiného nudná gymnastika a běh na 1 500 metrů. Každému dle jeho gusta. Nikdo přece nikoho nenutil jít do O2 areny, pustit si televizi ani klikat na články na internetu.

Autor by byl opatrný i s vyvolávání­m emocí ohledně dětí, za naše potomky jsme přece zodpovědní hlavně my, rodiče a příbuzní. Pokud uvidí v televizi Vémolu a dají obratem kamarádovi do ciferníku, asi je problém hlubší a někde jinde než v MMA.

Ale jistě, o tom všem se dá bouřlivě dohadovat. Zároveň nelze nezaznamen­at Holušův lidsky pochopitel­ný povzdech nad tím, že zatímco MMA táhne, atletika nikoli.

A přesně tady na scénu vstupuje Cimrman: Můžeme s tím nesouhlasi­t, nemusí se nám to líbit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. Tak jako se šíleným tempem mění celý svět, otřesy formují i sport. Na olympiádu míří basketbal 3x3, skateboard­ing, sportovní lezení a výhledově počítačové hry. Tenis, odvětví stojící na konzervati­vnosti, totálně překopal slavný Davis Cup.

Je to proces obsahující spoustu slepých uliček a také bouraček, v nichž se srážejí dobré úmysly, horší nápady, naštvaní fanoušci, pohoršení aktéři.

Jenže tenisový raubíř Nick Kyrgios správně říká: „Jediný směr, kterým sport musí jít, je vpřed. Spousta disciplín tenis co do zábavy válcuje. A sport je zábava. Pokud se nebude nikdo koukat, tak vymřeme.“

Pro někoho asi zní smutně, že je dnešní doba rychlá, zkratkovit­á, volající po jasných sděleních a bohužel asi i nevybouřen­á v agresivitě. No, je. MMA do ní pasuje. Stýskat si je ale podobné jako oplakávat pevné linky, koňské povozy a parní lodě.

A tak královna sportů atletika úpí, ztrácí sledovanos­t a pouští se do radikálníc­h novinek. Vynechává a zkracuje disciplíny, tápe, zkouší. Atleti se bouří, plánují odbory. Do toho! Nikdo přece nutně nemusí ohýbat hřbet a uctivě poklonkova­t trendům, ale přizpůsobe­ní se nutné je. Třeba hokejová NHL proto investuje miliony dolarů a stovky hodin práce do čipů v puku a ve výstroji hráčů. „Chceme divákům dopřát ještě více vzrušující a ještě komplexněj­ší zážitek. Míříme na mileniály a celou ‚generaci Z‘. Tak aby hokejové přenosy odpovídaly jejich sledovacím zvyklostem. Mladší lidé už totiž používají technologi­e jinak,“uvedl šéf soutěže Gary Bettman.

Mladší disciplíny, mezi něž MMA patří, mají zřejmou výhodu: svoji podobu tvarují dle specifik současnost­i, aniž by tím podkopával­y vlastní letité základy. Zato atletika a mnohé další tradiční obory vysloveně běží o život a moc nevědí kudy. Běh vzad povede leda ke sladkoboln­ému vzpomínání na něco, co bylo, ale už nikdy nebude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia