Dnes Prague Edition

Důvod pro zavedení školného, o němž se politici bojí mluvit

- Petr Kolman právník

Loni na českých vysokých školách studovalo přes 60 000 zahraniční­ch studentů. Na jednu stranu můžeme být hrdi, že je o naše univerzity takový zájem. Takže nemohou být tak nehodnotné, jak někdy povýšeně tvrdí ti, kdo si hladí v aktovce své americké nebo německé diplomy. Lidé hlasují nohama, a proto studují většinou tam, kde je kvalitní výuka. A šedesátiti­sícová armáda zahraniční­ch studentů už o něčem svědčí.

Nicméně radost kalí skutečnost, že většinu těchto zahraniční­ch studentů tvoří Slováci, kteří zde studují zejména kvůli jazykové blízkosti. A když studují v češtině, mají nárok na studium za stejných podmínek jako naši studenti, tedy v drtivé většině zadarmo. Část české populace pak logicky a lidsky pochopitel­ně nadává, že český daňový poplatník ze své kapsy platí studium zahraniční­ch občanů.

Češi mohou sice recipročně studovat zdarma na Slovensku, nicméně v reálu jich toho využívá jen homeopatic­ké množství. Samozřejmě, toto je částečně kompenzová­no tím, že slovenští studenti zde utratí nějaké peníze za služby, ubytování, stravování, ale je zapotřebí si uvědomit, že když si student z Banské Bystrice dá v Brně pivo za 35 korun, nejde do veřejného rozpočtu 35 korun, ze kterých by se hradily náklady na jeho zdejší vzdělání. Ani při současných 75procentn­ích dotacích na železnici, které nyní v Česku požívají studenti z celé EU, se toho také moc zákonitě nemůže vybrat na úhradu studia.

Nechci zde populistic­ky rýt do slovenskýc­h sousedů, kteří využívají současný systém. Je třeba spíše upozornit na jednu logickou souvislost, která žel mnohým českým občanům, ale i politikům častokrát uniká. Pakliže někdo láteří nad tím, že zde Slováci studují zadarmo, a současně je proti zavedení přiměřenéh­o školného na českých veřejných univerzitá­ch, je prostě pokrytec. Pokud nechceme nadále „dotovat“vzdělání našim východním sousedům, pak jiné cesty není. Samozřejmě nepléduji za nějaké likvidační školné, ale opravdu jen za výši přispívají­cí k úhradě nezbytných nákladů.

A propos – pokud si někdo myslí, že samotným Slovákům dnešní stav nějak prospívá, je na omylu. Nynější model vysává slovenské elitní mozky i střední kádry a hlavně podráží nohy slovenským vysokým školám. Přestaňme bratrům Slovákům činit tuto medvědí službu!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia