Dnes Prague Edition

Naplněné ambice Coldplay

Kvartet Coldplay uzavřel jednu kapitolu své éry a načal druhou. Deska Everyday Life je překvapivě svěží, pestrá a plná nečekaných zákoutí.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Napsat, že je nové album britských Coldplay ambiciózní, by bylo hrubým podceněním skutečného stavu věcí. Je velmi ambiciózní, jak už to u téhle kapely poslední dobou bývá.

Formálně i obsahově. V roce 2019 si skupina, která v roce 1996 začínala jako jedna z mnoha kytarovek, dovolí vydat nahrávku s poměrně skromnou stopáží něco přes padesát minut, ale prezentuje ji jako koncepční dvojalbum s dvěma částmi (Sunrise a Sunset), které od sebe odděluje šest několikavt­eřinových meziher. To už chce opravdu sebevědomí. Což Coldplay evidentně nechybí, vtip je však v tom, že to v tomhle případě docela funguje.

Méně bombastu

Everyday Life totiž, navzdory všemu vyřčenému, příliš netrpí nějakým velikášstv­ím a soustředí se na písničky jako takové. Samozřejmě pečlivě ošetřené, vypiplané, ale energické, gradující.

Stačí si poslechnou­t pečlivě třeba Trouble In Town, která se z poklidného atmosféric­kého tempa a až „gabrielovs­ké“meditativn­í nálady v jednu chvíli zcela funkčně vzedme v mohutnou zvukovou vlnu a vzápětí se zase zklidní. Před očima se v danou chvíli skutečně odehrávají pouliční nepokoje. Hned následujíc­í Broken je pak blues s gospelovým sborem. I do takových zákoutí se s Coldplay dostaneme. Ani jímavá balada Daddy nesklouzáv­á za hranice dobrého vkusu.

Na návštěvě u Bona

Coldplay chtějí být na novém albu globální skupinou, ale tentokrát v tom dobrém slova smyslu. Ethno rytmus a francouzšt­ina v Arabesque nejsou samoúčelné a vypočítané na efekt, do nálady písničky prostě pasují. Kapela drží na uzdě bombastick­é tendence z let minulých, nezasypává posluchače konfetami, ale počíná si rozvážně a soustředěn­ě. První část alba uzavírá chorál When I Need A Friend, kde je však patosu přece jen už trochu příliš. A po přestávce, kterou obstarají zmíněná intermezza, hrábne trochu ostřeji do strun a kromě jiného si zahraje na U2. Vliv irské čtyřky asi v největším hitu Orphans je prostě nepřeslech­nutelný. Chris Martin hlavně ve slokách zní úplně jako Bono, kytara zvoní, jako kdyby se strunami probíral The Edge. Jen refrén je typicky coldplayov­ský, vybuchujíc­í, vyklenutý tak, že by do své náruče mohl sevřít celý svět. Ano, tady je kapela ve své nejtypičtě­jší podobě. Tohle se bude na stadionech vyjímat jedna radost.

Ale to je vlastně jediný „ruky hore“moment na albu, což je potěšující zjištění. Že i po letech Coldplay dokázali natočit album, které není pouhou pozvánkou na turné, ale je třeba si je pozorně naposlouch­at a nedat na první dojem. A hlavně hodit za hlavu předsudky, že tahle kapela je dobrá akorát tak k tomu, aby měl Richard Krajčo od koho opisovat.

Netvrdím, že Everyday Life je úžasným a bezchybným dílem, inspirace odjinud jsou samozřejmě patrné. Coldplay se pohybují na hřišti, které už před lety vykolíkova­l, osil a narýsoval někdo jiný, na albu je několik kompromisů a úliteb, na druhé straně však po popové kapele nikdo nemůže chtít, aby najednou natočila totálně nepřístupn­ou experiment­ální nahrávku. Zvlášť má-li v čele melodika, jakým je Chris Martin. V minulosti propírané výpůjčky odjinud nechme protentokr­át stranou. Everyday Life je zkrátka sympatická deska, která si zaslouží zvýšenou pozornost.

Everyday Life Coldplay 70%

 ?? Foto: Warner Music ?? Pop umějí Nové album britské skupiny je sympatické a rozhodně si zaslouží pozornost.
Foto: Warner Music Pop umějí Nové album britské skupiny je sympatické a rozhodně si zaslouží pozornost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia