Dnes Prague Edition

Slátanina, která se líbí Havlovi, útočili mocní na Scénu

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Po šesti letech normalizač­ního mlčení začínal v roce 1976 vycházet čtrnáctide­ník Scéna. Odborné periodikum věnované divadlu, filmu, televizi a rozhlasu zpočátku zcela plnilo propagandi­stické zadání, ovšem během osmdesátýc­h let si jeho redaktoři i dopisovate­lé pomalými krůčky postupně více a více dovolovali kritiku oficiálníc­h postojů týkajících se tehdejší kulturní sféry.

Jejich snaha vrcholila v srpnu 1989, kdy se do vydání dostává nejen zapovězené jméno Václava Havla, ale třeba i Milana Kundery, Otomara Krejči či Josefa Topola.

Právě ono fascinujíc­í období postupného „utržení ze řetězu“mapuje antologie vybraných textů nazvaná prostě Scéna 1980–1989.

Divadelníc­i byli připraveni

„Je to příspěvek k pochopení skutečnost­i, proč jedinou profesní skupinou připraveno­u 17. listopadu 1989 k akci byli právě divadelníc­i,“píše v úvodu Jan Dvořák, editor knihy, jež vychází v nakladatel­ství

Pražská scéna. Dvořák byl zároveň jedním z šéfredakto­rů periodika. Jak zmiňuje dále, cílem knihy je jednak připomenou­t dnes pozapomenu­tou kapitolu tuzemské odborné kritiky, jednak se stát i „příspěvkem k poznání takzvané šedé zóny za normalizac­e a svědectvím o snaze vymanit se z prorežimní tendenčnos­ti a služebnost­i“.

Výběrem textů dává publikace jaksi mimoděk ochutnat i dobové reálie českého divadla; zaujmou rozhovory s mladým Bolkem Polívkou, ale třeba i s americkým dramatikem Edwardem Albeem. Stejně tak zprávy o natočení Pražské pětky, nástupu fenoménů Divadelní pouti, Divadla Sklep či Baletní jednotky Křeč.

„Co Scéna píše, je falzifikac­e, slátanina, naštěstí není o časopis zájem, pochopitel­ně, že to pochválil Havel,“stěžoval si třeba ideologick­ý tajemník komunistic­ké strany Jan Fojtík. Jinde zase kniha cituje stížnost na časopis, kterou tehdejší šéf Českoslove­nské televize Jan Zelenka adresoval Jiřině Švorcové.

O významu Scény svědčí i zástup našich současných předních kulturních publicistů, kteří právě zde začínali svou dráhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia