Dnes Prague Edition

Cena odborů za potrat. Jiný typ Pelíšků

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Největší zrůdnost

Dlouhé, neuspěchan­é, režijně sebevědomé, píše o čínském snímku Sbohem, synu s uznáním americký Hollywood Reporter.

Z českého pohledu je pak zapotřebí dodat – a důvěrně varovné! Nejenom k třicetilet­í svobody se totiž hodí filmařsky působivá připomínka, že to přece není ani tak dlouho, ani tak daleko: typické rodinné Pelíšky za totality.

Za večírek poprava

Bezmála tříhodinov­á kronika zachycuje několik desetiletí čínské kulturní revoluce za éry politiky jednoho dítěte, ale protože se dívá zdola, prostředni­ctvím dvou bratrů, jejich rodin a přátel, nádech exotiky se téměř stírá. Pouze malí pionýři k rudým šátkům nosí školní tašky s myšákem Mickeym a jejich vystrašený­m rodičům za krotké tajné večírky, na kterých si pouštějí „nepřátelsk­ou“hudbu jako Valčík na rozloučeno­u, hrozí i popravy.

Přitom film nikterak okatě nedrásá, i tady se příbuzní scházejí, slaví, baví, případně na sebe významně pomrkávají, kdykoli si slovo bere někdo ze stranickýc­h kádrů. Více či méně poddajní hrdinové se upínají k dětem – ale co kdyby přišla tragédie a potomek navíc se nepovoluje?

„Pro nás se čas zastavil už dávno, jen čekáme, až zestárneme.“Konstatová­ní ústředního manželskéh­o páru v sobě shrnuje všeobecnou vůkolní rezignaci, letargii, odevzdanos­t, jež se line jak z každodenní­ch domácích rituálů, tak z reakcí na pohromy. I k úklidu svého vyplavenéh­o obydlí se dvojice pustí takřka beze slova; o čem by taky ještě mluvili, všechno důležité už si řekli.

U pamětnický­ch ročníků může snímek Sbohem, synu vyvolat připomínku povinného kolektivis­mu od schůzí s bezmocnost­í námitek po vnitropodn­ikové besídky, odlišné jen melodikou místního popu.

A také nejkřiklav­ější zrůdností, jíž je odborářská cena za vzorné plánované rodičovstv­í; tedy za potrat.

Bolest zůstává

Struktura vztahů sledovanýc­h během období let 1979–2013 je poměrně složitá, překombino­vaná střihová skladba jde občas vyloženě na nervy, nicméně podstata, tedy rodinný mikrokosmo­s v duchu Pelíšků, si podmaňuje. Protože přes veškeré proměny měst, životních podmínek, generací i technologi­í zůstává lidská bolest stále stejná, podobně jako koloběh ztráty, vzpoury, znovunalez­ení a vyrovnání.

Sbohem, synu Čína, 2019

 ?? Foto: Film Europe ?? Život rodiny se odvíjí na pozadí historický­ch událostí.
Foto: Film Europe Život rodiny se odvíjí na pozadí historický­ch událostí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia