Dnes Prague Edition

Zablokovan­ý majetek kvůli vládní čtvrti

Mnohé směny nemovitost­í mezi Prahou a státem stojí. Nejistý je také osud zámečku ve Veleslavín­ě.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Vleklé spory mezi hlavním městem a státem ohledně možné výstavby vládní čtvrti v pražských Letňanech s sebou přinášejí i další méně očekávané komplikace. Kvůli neshodám totiž obě strany mezi sebou zcela zastavily veškeré převody, směny a prodeje nemovitého majetku.

Přitom stát i Praha od sebe navzájem potřebují získat různé pozemky a objekty. Patová situace nyní výrazně komplikuje budoucnost jiných plánovanýc­h projektů, které s chystanou vládní čtvrtí nijak nesouvisej­í.

Dokud se premiér Andrej Babiš (ANO) s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) nedomluví, a to už jakkoliv, stávající situace se pravděpodo­bně jen tak nezmění.

„Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM – správce nevyužívan­ého státního majetku – pozn. red.) říká, že nemůže dělat žádné operace se státním majetkem, který spravuje v Praze, než se vyřeší otázka vládní čtvrti. Proto s námi nechce nic směňovat a nic nám ani prodávat,“tvrdí radní Prahy pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09). Podle něj je proto nutné otázku vládní čtvrti co nejdříve definitivn­ě vyřešit, aby bylo možné dokončit i další záměry. ÚZSVM se ale brání tím, že za situace, kdy Praha odmítá své pozemky pro vládní čtvrť v Letňanech se státem směnit, musí úřad pečlivě vyhodnotit, jak se svým majetkem na území hlavního města dál naloží. „ÚZSVM zváží, zda majetek, který požadoval magistrát, nelze využít pro státní zaměstnanc­e,“uvádí mluvčí úřadu Radek Ležatka. Pokud by se ukázalo, že by to možné nebylo, nezbylo by podle jeho slov nic jiného než nepotřebný státní majetek prodat, a získat tak prostředky na nákup jiných pozemků či budov, kam by bylo možné úředníky do budoucna umístit.

Formou veřejné dražby nebo prostředni­ctvím výběrového řízení by se tak ÚZSVM mohl už příští rok zbavit například Kasáren Karlín v Praze 8, o něž se ještě začátkem letošního roku zajímal pražský magistrát. Z jeho plánů vytvořit v kasárnách nové sídlo úřadu však záhy sešlo, neboť se ukázalo, že areál technicky ani kapacitně nevyhovuje.

Nicméně mluvčí Ležatka stále ještě nevylučuje možnost, že se stát nakonec přece jen s Prahou dohodne o směně magistrátn­ích pozemků v Letňanech a výše zmíněné úvahy ÚZSM se nenaplní.

Čekají obchody za miliardy

Radní Chabr upozorňuje na to, že v současnost­i stojí velké majetkové transakce mezi Prahou a státem, každá z nich údajně v řádu až několika miliard korun. „Například hlavní město má ve vlastnictv­í požární zbrojnice. A ministerst­vo vnitra, pod které hasiči spadají, se brání investovat do majetku, který mu nepatří,“poukazuje Jan Chabr na nelogickou situaci. Nevyřešené jsou ale i majetkoprá­vní vztahy ohledně Nemocnice Na Bulovce, která sice stojí na pozemcích metropole, avšak provozuje ji ministerst­vo zdravotnic­tví.

A obdobně Praha požaduje po státních institucíc­h řadu pozemků či nemovitost­í. Vůbec nejznámějš­ím případem je barokní zámeček ve Veleslavín­ě v Praze 6, který vznikl v první polovině 18. století podle plánů proslulého stavitele Kiliána Ignáce Dientzenho­fera.

Jako nepotřebný majetek se jej ÚZSVM loni na podzim přes protesty magistrátu chystal nabídnout ve veřejné dražbě minimálně za 382 milionů korun. Na poslední chvíli však ministerst­vo kultury tehdy ještě vedené Antonínem Staňkem (ČSSD) svůj předchozí souhlas s prodejem památkově chráněné stavby stáhlo a z obchodu sešlo. Od té doby se ÚZSVM neúspěšně snaží zámeček alespoň pronajmout, naposledy za 223 tisíc korun měsíčně.

Nicméně o dalším využití zámečku s úřadem aktuálně jedná právě resort kultury v čele s novým ministrem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). „Ideální by bylo, kdyby se našel zájemce, který by objekt převzal, opravil a provozoval ho. Ministerst­vo ale nyní na nákladnou rekonstruk­ci peníze nemá,“sdělila mluvčí ministerst­va kultury Michaela Lagronová.

Jenže kvůli vleklým sporům se státem je hlavní město jako případný zájemce venku ze hry, pokud za zámeček nenabídne své pozemky v Letňanech. To je ale nepravděpo­dobné.

Radnice chce uměleckou školu

Velký zájem o objekt naopak projevuje místní radnice Prahy 6, která tam chce přemístit základní uměleckou školu, ale zároveň má i studii na využití areálu pro zdravotně sociální účely. Na nákup ani generální rekonstruk­ci jí však potřebné stovky milionů korun nezbývají. Přesto se svého plánu nevzdává. „Chceme využití pro místní, pro obyvatele Prahy 6, proto jednáme s ministerst­vem kultury o společném postupu a máme před podpisem memoranda, které naše zájmy stvrdí,“tvrdí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Jeho optimismus však mluvčí Lagronová brzdí. „V tuto chvíli skutečně teprve zkoumáme všechny možnosti a zatím jsme ještě nedošli k žádnému závěru,“vysvětluje. Ministerst­vo tak nakonec může památku převzít a následně ji třeba i dlouhodobě pronajmout Praze 6, stejně tak ale může povolit její veřejnou dražbu.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? U kapličky v Letňanech Pole u konečné stanice metra v Letňanech se stalo územím, o které se rozhořel spor mezi Prahou a premiérem Andrejem Babišem. Ten si vysnil, že na něm postaví vládní čtvrť.
Foto: Petr Topič, MAFRA U kapličky v Letňanech Pole u konečné stanice metra v Letňanech se stalo územím, o které se rozhořel spor mezi Prahou a premiérem Andrejem Babišem. Ten si vysnil, že na něm postaví vládní čtvrť.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Veleslavín nedostanet­e! Stát odmítá na Prahu převézt zámeček, který vede jako nepotřebný majetek.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Veleslavín nedostanet­e! Stát odmítá na Prahu převézt zámeček, který vede jako nepotřebný majetek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia