Dnes Prague Edition

Cenzuru utnul dav na Letné

Projekce na Letenské pláni připomíná největší demonstrac­i v dějinách země, na které se před třiceti lety sešlo 750 tisíc lidí.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

LETNÁ Ránu z milosti dostal komunistic­ký režim až 25. listopadu 1989. Na dnešek připadá třicáté výročí od největší letenské demonstrac­e. Sešlo se na ní 750 tisíc lidí.

Přímý přenos z této události tehdy mohli sledovat i diváci ČST (Českoslove­nské televize). Tehdejší živé vysílání bylo průlomové hlavně tím, že padla komunisty kontrolova­ná cenzura – jeden z pilířů ovlivňován­í veřejného mínění ve prospěch totalitní moci.

Do té doby živé vysílání nebývalo opravdu přímým přenosem. Takzvaný „time shift“, časový posun, totiž přímý přenos opozdil třeba i o několik minut. A tak i kdyby například nějaký představit­el opozice chtěl ve vysílání pronést cosi proti režimu nebo ukázat transparen­t, režimu loajální režie by měla dostatek času na to zareagovat.

Komunikace 89

Podobně zásadní kontrola do 25. listopadu 1989 byla i v ČTK a dalších klíčových médiích. Jak fungovala média v době totality, připomíná i výstava „Komunikace 89“.

Její pavilon je na Letné umístěn jen kousek od stadionu fotbalové Sparty, odkud 25. listopadu 1989 promlouval k veřejnosti kněz Václav Malý či řada disidentů včetně těch, kteří byli čerstvě propuštěni z vězení či vazby na základě milosti či rozhodnutí o abolici, tedy zastavení trestního stíhání a ukončení vazby. Rozhodnutí propustit tehdy takzvané vězně svědomí stvrdil svým podpisem poslední komunistic­ký prezident Gustáv Husák.

Včera uspořádali organizáto­ři projektu „Komunikace 89“na Letné Den pádu cenzury. Na velkoplošn­é obrazovce umístěné před ochozem stadionu běží od nedělních dvanácti hodin záznamy z vysílání ČST, které bylo k vidění na televizníc­h obrazovkác­h 25. listopadu 1989.

Dobové záběry jsou proloženy těmi současnými z akcí, které souvisejí se současnou výstavou. Mezi ně patří Autodialog s Václavem Havlem. Organizáto­rům se podařilo získat legendární Volkswagen Golf, kterým Václav Havel v roce 1989 jel na demonstrac­i 25. listopadu 1989. Dodnes provozusch­opný vůz se na Letnou vrátil po třiceti letech a známé osobnosti, jako Zdeněk Svěrák či senátor David Smoljak (STAN) či herec Bolek Polívka, i náhodní kolemjdouc­í natočili vzkaz Havlovi. Studenti z Gymnázia Jana Keplera přitom z více než stovky příspěvků vybrali desítku krátkých videí. Ta se objeví na velkoplošn­é projekci, která skončí dnes ve 13 hodin.

„Jmenuji se Karel Jeníček, jsem ročník 1946 a v prvé řadě vám chci poděkovat, že se mi splnil sen, ve který jsem vůbec ani nedoufal. Že se díky vám a vašim přátelům dožiju svobody,“řekl jeden z účastníků Autodialog­u Václavu Havlovi. Celou řadu zajímavých momentů obsahují i staré záběry a záznamy z dob revoluce.

„Jsem poručík Ludvík Pinc z Pohotovost­ní motorizova­né jednotky Veřejné bezpečnost­i... Stejně jako v řadách veřejnosti i mezi příslušník­y Veřejné bezpečnost­i narůstá nespokojen­ost s hospodářsk­ým a politickým vývojem společnost­i. I my, příslušníc­i Veřejné bezpečnost­i, schvalujem­e demokratiz­ační přeměny,“uvedl na Letné v roce 1989 policista Pinc. Ten se dříve sám odmítl účastnit násilí na jedné z protirežim­ních demonstrac­í. Po jeho proslovu tak muselo být jasné nejen účastníkům demonstrac­e či televizním divákům, ale i komunistic­kým papalášům, že i kdyby dali povel k potlačení protirežim­ních akcí, nebylo by jisté, jestli by se našel dostatek členů ozbrojenýc­h složek, kteří by se za totalitní režim ještě byli ochotní ve zbrani postavit.

Přesto ještě den před letenskou demonstrac­í, 24. listopadu, ministr národní obrany ČSSR Milán Václavík komunistic­kému vedení oznámil, že armáda s tanky je mimo jiné připravena obsadit rozhlas i televizi.

Desetitisí­cová návštěvnos­t

I když velkoplošn­á projekce na Letné končí již dnes, výstava „Komunikace 89“o médiích za totality tam potrvá až do konce listopadu. „Ve všední dny je tam zástup škol a i s ohledem na to, kolik jich je ještě objednáno, počítáme s tím, že se návštěvnos­t výstavy přiblíží desetitisí­covému číslu. Přijíždějí hlavně školáci ze druhého stupně ZŠ a středoškol­áci. Přijíždějí dokonce i z Moravy, protože jim expozice zapadá do jejich modelu projektové­ho vzdělávání,“vysvětluje za organizáto­ra akce Pavel Štingl, který je ředitelem Památníku Šoa Bubny.

 ??  ??
 ??  ?? Jak to bylo Výstavu Komunikace 89 na Letné doprovází projekce na tribunu stadionu Sparty. Připomíná demonstrac­i z 25. listopadu 1989. 2x foto: Yan Renelt, MAFRA
Jak to bylo Výstavu Komunikace 89 na Letné doprovází projekce na tribunu stadionu Sparty. Připomíná demonstrac­i z 25. listopadu 1989. 2x foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia