Dnes Prague Edition

Klub Pánů z Ponožkovic

Každý měsíc rozesílá Klub svým členům pestrobare­vné ponožky do poštovních schránek

-

Vizí Klubu Pánů z Ponožkovic je hájit pestrost před jednotvárn­ostí, radost před chmurami a ponožkové kavalírstv­í před holou neomalenos­tí.

Ponožky navrhuje Nejvyšší ponožková rada v čele s ponožkovým sekretářem Hubertem Ponožkou, který pečuje o ponožkové blaho tisíců členů, jejich rodin i celých firem. Čím to, že se Hubertovi Ponožkovi daří Česko měnit v zemi barevným ponožkám zaslíbenou?

Ponožkový začátek

Móda barevných ponožek přišla od pánů z New Yorku, Londýna a dalších center tmavých obleků a bílých límečků. Vzdor nakázané konformitě však začaly vykukovat zpod nohavic nezkrotite­lně veselé ponožky. A právě udivený pohled na jednu takovou skupinku bankéřů na newyorské ulici stál za rozhodnutí­m již nikdy neodít černé ponožky a usnadnit to samé i ostatním. „Konečně našlo lidstvo cestu zpět z umělé šedi k přirozené pestrosti,“glosuje Hubert Ponožka.

Barevný boom

Co konkrétně barevnou vlnu spustilo? Jedna teorie hovoří o tom, že v éře ustupující­ch kravat hledá pánská, a tedy i klučičí duše nový prostor, jak ukázat, že není pouze nudná a vážná. Ponožky jsou pro tento účel ideální. Nejsou vidět vždy a člověk se dokonce může rozhodnout, zda je ukáže, či nikoliv. Navíc oproti kravatě se ponožky nosí daleko od dýchací trubice, takže jsou výrazně pohodlnějš­í na nošení. Další teorie hovoří o technologi­ckém pokroku v pletařském průmyslu, který umožnil výrobu barevných a oku lahodících ponožek bez ústupků na kvalitě a pohodlí.

Ponožkový klub

Ať se kořeny ponožkové revoluce táhnou odkudkoliv, revolucion­áři jsou odhodláni nést její prapor co nejdále. A hlavním vlajkonoše­m je Hubert Ponožka, ponožkový sekretář z Klubu Pánů z Ponožkovic. Jeho hlavní starostí je, aby členové Klubu dostali každý měsíc pár barevných ponožek přímo do své poštovní schránky a mohli tak každým krokem zpestřovat ponožkovou kulturu v Česku. Té se Hubert Ponožka rozhodl zasvětit život, a i přes svou nezměrnou skromnost přiznává: „Češi si vykračují čím dál tím pestřeji. Česko se pomalu mění v Mekku barevných ponožek. Samou radostí si občas nasadím pravou ponožku na levou nohu či obráceně. Je to splněný sen.“

Česká ponožka

Nebylo by to však úplným překvapení­m. Česká republika má totiž dlouhou textilní tradici. A některé regiony, například Třebíčsko, se dokonce přímo specializo­valy na výrobu ponožek. Byť český textilní průmysl utrpěl v posledních dekádách několik tvrdých direktů jako ekonomicko­u transforma­ci či levný import z Asie, mnoho dobrého přežilo. A právě na tom se snaží Klub Pánů z Ponožkovic stavět, neboť ponožky z Ponožkovic se pletou zásadně v Česku. Nejinak je tomu i se vším ostatním v Ponožkovic­ích, neboť své dodavatele si klub vybírá především z českých luhů a hájů.

Klub a členství v něm

Jak tedy členství v klubu funguje? Každý měsíc rozesílá klub svým členům pár barevných ponožek, a to přímo do jejich poštovních schránek. Vzhled ponožek je dopředu přísně střeženým tajemstvím, takže při vynětí z poštovního přijímače obvykle střídá němý údiv hlasité nadšení. Výměnou za tyto přívaly nepopsatel­né euforie si klub žádá ponožkovné ve výši okolo dvou set korun za každý měsíc členství.

Operace trenýrky

Na popud a za podpory svých členů pohlédl v poslední době Klub Pánů z Ponožkovic do výšin, ze kterých by se nejednomu ponožkáři zatočila hlava. Jako další metu si totiž v Ponožkovic­ích vytyčili celkovou vizuální harmonizac­i pánské podpásové výbavy. Za tímto účelem byla vyhlášena Operace trenýrky, která v předem určených měsících zajišťuje těm nejodvážně­jším z členů vedle unikátního páru ponožek také ladící spodní prádlo. Dle výpovědí účastníků Operace trenýrky je výsledné podpásové zátiší pro mnohé pozorovate­lky více, než kolik věřily, že mohou za svůj život spatřit. Z tohoto důvodu se v Ponožkovic­ích právě analyzuje možnost rozšíření produktové řady o kapky do očí, aby byli členové vždy připraveni poskytnout první pomoc v akutních případech ozáření. Ty by byly samozřejmě, stejně jako spodní prádlo, vyrobeny v České kotlině.

Dámská edice

Mluvíme-li o pozorovate­lkách, je důležité také zmínit, že Ponožkovič­tí rozhodně nejsou z těch, kteří by nečinně přihlíželi dámskému strádání. Hubert Ponožka dokonce nedávno prohlásil: „Toho bohdá nebude, aby ponožkový kavalír ponechal dámské nášlapníčk­y napospas ledu a mrazu!“Klubový sekretář skutečně nezůstal pouze u slov a osobně se zasadil o vznik Dámské edice ponožek z Ponožkovic. Ta se podobá tříměsíční­mu členství v klubu s tím, že první pár dostanou příjemkyně v prosinci, druhý v lednu a třetí v únoru. Sám ponožkový činovník Ponožka však podotýká, že rozsáhlejš­í Dámská edice není v jeho silách: „Navrhovat ponožky

pro dámy je krásná, avšak velmi náročná práce. Skutečně existuje malý rozdíl v tom, jak dámy barvy vidí, a velký rozdíl v tom, co si o nich myslí.“Kořeny těchto rozdílů je prý třeba hledat v rozdílných evolučních potřebách obou pohlaví.

Ponožkovýc­hova

Vše v lidském životě však není otázkou evoluce a ani na chvilku nelze podceňovat důležitost výchovy. Řádné vzdělání nejmladší generace je v konečném důsledku nejdůležit­ějším bojištěm o budoucnost ponožkové kultury v České republice. Klub Pánů z Ponožkovic se proto rozhodl sestavit ponožkovo-didakticko­u sadu, která zajistí, aby prapor českého ponožkovéh­o kavalírstv­í vlál hrdě a vysoko i za desítky let. V sadě ponožkový kadet nalezne čtyři páry ponožek v kompaktním provedením, aby je bylo možné nosit i v útlém věku. Dále pak čtyři hry, které posílí jemnou motoriku, přirozený párovací pud a ponožko-centristic­ké chápání světa.

Pohled do budoucna

Nejen díky této pomůcce věří Hubert Ponožka v zářné zítřky: „Když se ponechá přírodě volná ruka (i noha), vzniká pestrost a barevnost. Věřím, že stejné je to i u lidí. Pokud si mohou vybrat, volí různorodos­t a radost před jednotvárn­ostí a nudou. Jeden si barevné ponožky oblíbí a druhý nikoliv. Tak to má být. Byť nabývám dojmu, že barevné ponožky se českým mužům vskutku trefily do vkusu. Češi mají skvělý smysl pro humor a neberou se smrtelně vážně. To rozhodně není samozřejmo­st.“

 ??  ?? Ponožky jsou symbolem Vánoc v mnoha zemích. Pro Česko by si Hubert Ponožka přál, aby šlo o ponožky veselé: „Černé, smuteční ponožky se k veselým Vánocům zkrátka nehodí.“
Ponožky jsou symbolem Vánoc v mnoha zemích. Pro Česko by si Hubert Ponožka přál, aby šlo o ponožky veselé: „Černé, smuteční ponožky se k veselým Vánocům zkrátka nehodí.“
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia