Dnes Prague Edition

Královna mezi tyčemi

Potvrdila, co všichni věděli. Mikaela Shiffrinov­á: nejlepší slalomářka historie.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Do druhého kola slalomu ve finském Levi vlétla v sobotu jako uragán. Míjela jednu slalomovou tyč za druhou, a když proťala cílovou čáru, měla téměř dvouvteřin­ový náskok před Wendy Holdenerov­ou. Mikaela Shiffrinov­á se však ještě neradovala.

Na startu ještě zbývala velká sokyně Petra Vlhová. Jediná žena, která v minulé sezoně dokázala Američanku ve slalomu porazit. „Dost jsem se jí bála. První kolo zvládla fantastick­y,“líčila Shiffrinov­á.

Jenže Slovenka tentokrát chtěla až moc. Krátce po startu v jedné z pravotočiv­ých vln vyletěla z dráhy a skončila na zemi.

První slalom sezony – první triumf pro Mikaelu Shiffrinov­ou. Nejlepší slalomářku historie. Teď už je to černé na bílém. Připsala si totiž 41. prvenství v nejtočivěj­ší disciplíně, čímž se o jednu výhru dostala před legendární­ho Ingemara Stenmarka. V závodě, v němž skončila senzačně devátá Martina Dubovská.

I čísla tak potvrdila to, co sportovní veřejnost dávno věděla. Že je nejlepší z nejlepších.

„Celý den jsem nad tím rekordem přemýšlela. Nikdo se mě na něj naštěstí před závodem neptal, to jsem byla ráda. Přesto jsem to v sobě měla,“popisovala.

Od jejích prvních triumfů v 17 letech se lidé ptali, KDY Stenmarka překoná. Ne JESTLI ho překoná.

„Dnes jsem měla možná trochu štěstí, že Petra nedojela, protože vypadala hodně silně. Na to, že byla nemocná, jela fantastick­y,“poklonila se slovenské slalomářce. Štěstí? Kdepak. Shiffrinov­á štěstí nepotřebuj­e. Před olympiádou v Pchjongčch­angu prohlásila, že by chtěla získat pět zlatých medailí. Ukázalo se, že to byl až moc smělý plán. Nakonec na hrách brala jen jedno zlato a jedno stříbro.

„A poučila jsem se z toho,“vzpomínala. „Tehdy jsem sebe samu dostala pod obrovský tlak, což mi neprospíva­lo.“

Že je učenlivá, ukázala 17 triumfy ve Světovém poháru v minulé sezoně, čímž stanovila nový rekord. Vítězila ve všech disciplíná­ch, do kterých nastoupila. Triumfoval­a v tak zběsilém tempu, až je těžké to pochopit.

„Očekávání veřejnosti, fanoušků i trenérů pochopitel­ně za poslední roky narostla. Což není škodlivé, jen je potřeba se s tím naučit žít. Třeba i s tím, že její výkony komentuje ve studiu Bode Miller, který byl roky jejím idolem a občas ji zkritizuje,“prozradil trenér Jeff Lackie.

Jí však tlak nevadí. I z něj se snaží vytěžit maximum.

„Beru to pořád jako hru. Musím neustále skládat několik disciplín do sebe, abych to všechno zvládla. Je to jako puzzle,“říká.

Je temperamen­tní, okouzlujíc­í, inteligent­ní a sebevědomá. Na otázky odpovídá ne ve větách, ale v celých odstavcích a často v příbězích. I v tom se liší od mnoha soupeřek, se kterými závodí víkend co víkend ve Světovém poháru.

Všemu, co dělá, se věnuje naplno. Každý trénink si detailně zapisuje. Používá monitoring srdeční frekvence, přístroj na měření kvality spánku, ale třeba i zařízení, které měří rychlost jejích dřepů.

„Slalomové závody totiž vyžadují, abych svaly stahovala rychleji než třeba při sjezdu. Takhle mám přehled,“popisuje.

K tomu nepije kávu, skoro žádný alkohol a spí minimálně 9 hodin.

„A díky tomu je lepší než konkurentk­y. Nejlepší v historii,“říká o ní právě Miller.

V pouhých 24 letech.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia