Dnes Prague Edition

Díky, Rafo. Davis Cup nepropadl a chystá další změny

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Patrně ta nejzásadně­jší výtka proti novému modelu Davis Cupu byla vyvrácena. A není moc přehnané napsat, že to bylo dílo jednoho jediného muže. Velké dílo velkého muže. Rafael Nadal vyhrál všech osm duelů – pět dvouher beze ztráty setu a tři debly navrch – a tak v Madridu premiérový revoluční ročník ovládlo Španělsko, ve finále porazilo Kanadu.

To, že se trofej nepředával­a před poloprázdn­ými tribunami, je pro pořádající společnost Kosmos naprosto báječná zpráva. Nadal potvrdil, jakým kabrňákem je: rok 2019 končí jako světová jednička, vyhrál Roland Garros i US Open a na samý závěr pomohl vlasti.

Pro Kosmos dar k nezaplacen­í. Což ale neznamená, že se zrodila akce snů, vždyť i šéf společnost­i Javier Alonso pro AP před začátkem finále líčil: „Byl to první ročník, čili jsme měli nějaký plán – a pak přišla realita. Od pondělí začneme přemýšlet nad tím, co zatím nefungoval­o a jak to výhledově zlepšíme.“Sebekritik­ou nešetřil. Vyloženě břídilsky se jeví to, že závěrečná čtyřhra mezi Itálií a USA skončila ve 4.04 ráno. „Je to problém. Tady i všude jinde,“uvedl Alonso, a kdo si vybaví, v kolik chodily na letošním Turnaji mistryň na kurty deblistky, musí souhlasit. Pořadatelé akce v Madridu kvůli velmi pozdním startům aspoň program upravovali průběžně.

A dál? Alonso si vyčítá, že zahajovací show nechal odehrát v den, kdy nebylo v akci domácí Španělsko, tudíž se ochozy zaplnily hůře než jindy. Ani podle něj se nehodí, aby Kanaďané s jistotou výhry jen tak skrečovali debl, čímž pošetřili síly na jindy: „Souhlasím, není to fér. Musíme najít nějaké řešení.“

Sportovně nad tím ční gladiátor s raketou: zatímco Roger Federer tou dobou hrál v Mexiku exhibici proti Alexandru Zverevovi, Nadal se rval do poslední výměny. Novak Djokovič se Srby vypadl v semifinále.

Hlavní hvězdy určitě nezklamaly. A stejné zůstaly také emoce. Zvlášť u srdcařů z Balkánu se míra radosti ani bolesti nikterak nezměnila, formát neformát. „Bůh mi dal šanci stát se hrdinou a soupeř mi ji vzal. Jsem ze sebe strašně zklamaný,“líčil zlomený Viktor Troicki a podobný bol prýštil i z Djokoviče.

Jenže právě on také upozornil, že ani podpis smlouvy se společnost­í Kosmos na dlouhé čtvrtstole­tí nemusí být samospásný, neboť konkurence nespí. „Nevidím prostor, aby se v průběhu šesti týdnů dlouhodobě konaly dvě takové akce. V kalendáři už je zkrátka moc těsno,“připomíná, že v lednu v Austrálii proběhne premiérový ATP Cup, jiné měření národních celků.

Ideální termín? Pro Djokoviče někdy v září po US Open, jenže tenis je teď zkrátka komplikova­ný, tou dobou se zase hraje Laver Cup, úspěšný Federerův projekt stavějící proti sobě Evropu a zbytek světa. Však hned Srb dodal: „Nevím, jestli je to realistick­ý odhad, jestli je to teď vůbec možné. Třeba jednou v budoucnost­i bude.“

Budoucnost je vždy nejistá, přítomnost se ale Alonsovi z Kosmosu nemusí zdát trudná. První ročník nepropadl. „Všichni se učíme. Snadné to není,“přiznával. Ale s vírou: „Ukázali jsme, že nový formát funguje.“

 ?? Foto: Reuters ?? Hvězda finálového turnaje v Madridu Rafael Nadal
Foto: Reuters Hvězda finálového turnaje v Madridu Rafael Nadal
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia