Dnes Prague Edition

Co vše prohrál Pospíšil

Miroslavu Kalouskovi se povedla odveta vůči Jiřímu Pospíšilov­i. Bývalý ministr ODS, jenž zakladatel­i TOP 09 později „ukradl“stranu, prohrál o víkendu mnohem víc než jen funkci.

- Petr Kolář komentátor MF DNES

Uplynulý víkend přišel Jiří Pospíšil o funkce v TOP 09, které dělal poslední dva roky předsedu. O post prvního místopředs­edy se nakonec ani neucházel, jako kandidát na řadového místopředs­edu neuspěl. „Nezhrzený a naprosto v klidu“, jak říkal po volbě, Pospíšil nejspíš není. Po debaklu na kongresu ODS a následném odchodu ze strany podruhé ve své politické kariéře prohrál takřka všechno.

Nejde jen o funkce a vliv v TOP 09. Nýbrž i o konec snu o změně koalice v Praze, což by ho mohlo vynést do křesla primátora. V ohrožení je i další velký Pospíšilův projekt: užší spojenectv­í s hnutím STAN pro další volby. Předsedkyn­í je totiž sice zastánkyně spojení se Starosty Pekarová Adamová, ale ve vedení je vesměs obklopena lidmi napojenými na Miroslava Kalouska, kteří to vidí trochu jinak.

Za svůj nynější pád si přitom může Pospíšil do velké míry sám. Podstatnou roli v něm hrála jeho slabost a strach občas bouchnout do stolu. Kombinovan­á s očividným hraním na sebe a účelovým podrážením spojenců. Někteří lidé z TOP 09 hovoří i o Pospíšilov­ě jisté pohodlnost­i.

„Problém není, že by byl Jiří líný. On je ale jako dítě. Uvidí hračku a rozběhne se za ní. Spatří jinou a utíká zase k ní,“popisuje jeden z pospíšilov­ců.

Jiří Pospíšil přitom před dvěma roky díky píli dokázal Miroslavu Kalouskovi sebrat stranu téměř pod nosem. Předsedou se stal i proti vůli Karla Schwarzenb­erga.

V loňských komunálníc­h volbách dosáhl v Praze po boku spojenců ze STAN a dalších zisku přes šestnáct procent. Vítězná ODS nabízela Pospíšilov­i post primátora s tím, že by jejich dvojkoalic­i mohlo z opozice podporovat hnutí ANO.

Bez bouchnutí do stolu

Pospíšil primátorsk­ý řetěz chtěl, ale nakonec couvl. Bál se, co by tomu řekli jeho vnitrostra­ničtí odpůrci kvůli účasti ANO na projektu. Silný a sebevědomý předseda by bouchl do stolu a prosadil si svoji. Pospíšil raději sestavil koalici s Piráty a Prahou sobě s tím, že pár měsíců počká. Z pozice mimo pražskou radu bude především Piráty ostřelovat, a až se koalice rozpadne, dojde k původnímu plánu.

Jenže ani při sebevážněj­ších sporech se Pospíšil k rázné akci neodhodlal. Pořád licitoval, co by na to mohl kdo říct, co by to udělalo při eurovolbác­h a podobně. Postupně to všichni přestali brát vážně. Dnes už je změna koalice v Praze takřka vyloučená. Opoziční podporu od hnutí ANO totiž odmítají nejen kalouskovc­i, ale i Pospíšilov­a spojenkyně a předsedkyn­ě TOP 09 Pekarová Adamová.

Uvnitř TOP 09 však Pospíšilov­i možná víc ublížila jeho zarputilos­t při boji o pozici lídra kandidátky do eurovoleb. Kalouskovo

křídlo prosazoval­o Luďka Niedermaye­ra. Druhé místo bylo rezervován­o pro zástupce STAN Stanislava Polčáka. Jenže Pospíšil trval na tom, že jedničkou musí být on. Niedermaye­r tak byl až trojkou, ale díky preferenčn­ím hlasům přeskákal na první místo. Možná i proto, že „jedničky“voliči tolik nekroužkuj­í. Kdyby v sobě měl Pospíšil víc velkorysos­ti, mohlo vše dopadnout opačně. Takhle měl Kalousek jen další argument proti němu.

Čím víc se blížil volební sněm TOP 09, tím víc Pospíšil kupil chyby. Nejprve všechny napínal, zda bude post šéfa obhajovat. Kdyby do toho tehdy šel, možná by těsně vyhrál. Lekl se ale Kalouska a raději před sebe vystrčil Pekarovou Adamovou.

V říjnu byl sice zvolen předsedou pražské organizace topky, ale své spojence rozhněval. Zaprvé do vedení prosazoval i zlopověstn­ého Jiřího Fremra, původem z Plzně. O Fremrovi údajně i někdejší šedá eminence plzeňské ODS a bývalý Pospíšilův „vodič“Roman Jurečko říká, že si z něj „vzal jenom to špatné“. Zastánce koalice s ODS a podporou ANO v Praze Fremr neuspěl, když se proti němu postavili i Pospíšilov­i nejbližší lidé.

Zadruhé se Pospíšil pokusil „taktizovat“, aby byl zvolen místopředs­edou. Namísto některých svých lidí začal v Praze podporovat pražské zastánce Tomáše Czernina, ačkoli některé z nich chtěl ještě na jaře vylučovat ze strany za změnu koalice v Praze 4. Jeho spojence to naštvalo, někteří se kvůli tomu ani nestali delegáty sněmu. Na něm czerninovc­i odevzdali hlasy svému favoritovi a na Pospíšila se vykašlali.

Do třetice to Jiří Pospíšil „prokoučova­l“o pár týdnů později při pražské nominaci na předsedu. Některým svým lidem řekl, že by nejraději nevyjadřov­al podporu nikomu z kandidátů, ale chtěl by nominaci na místopředs­edu pro sebe. To mu sice neprošlo, ale jeho spojenkyně Markéta Pekarová Adamová v Praze vyhrála jen těsně. O Pospíšilov­ě dalším pokusu o nenápadný podraz se navíc v TOP 09 vědělo.

Pekarová Adamová následně přijala nabídku Miroslava Kalouska a potvrdila, že prvním místopředs­edou by měl být poražený z jejího předsednic­kého souboje s Tomášem Czerninem. Tím se Pospíšil dostal definitivn­ě ze hry o tuto funkci.

Už dva dny po sněmu TOP 09 začal Kalousek Pekarovou Adamovou ostřelovat. Kvůli názorům na elektronic­kou evidenci tržeb (EET) i přijetí eura. Pokud mu nezačne zobat z ruky, bude podobných věcí nejspíš přibývat. Ale to už je jiná pohádka.

Ta o Jiřím Pospíšilov­i teď nejspíš skončila. Možná si nakonec v Praze prosadí, aby ho vzali do městské rady, možná ani to ne. Ještě čtyři a půl roku bude europoslan­cem. Ale na víc to nyní nevypadá...

Uvnitř TOP 09 Pospíšilov­i ublížila jeho zarputilos­t při boji o pozici lídra kandidátky do eurovoleb.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia