Dnes Prague Edition

Většina mladých Rusů chce zemi opustit

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA Strach o budoucnost dětí i ekonomická situace v zemi. To jsou hlavní důvody, proč chce více než polovina mladých Rusů svou vlast opustit. Vyplývá to z nejnovější­ho průzkumu nezávisléh­o sociologic­kého střediska Levada. Podle něj o emigraci uvažuje 53 procent lidí ve věku od 18 do 24 let, což je vůbec nejvíce za posledních deset let.

Počet Rusů, kteří by chtěli ze země vycestovat natrvalo, roste s každým rokem. Ještě v roce 2014 podobné přání vyjádřilo jen dvacet procent dotázaných. Prudký nárůst přitom zaznamenal­i sociologov­é až letos v létě.

Spojují to s politickým neklidem, který provázel kampaň před komunálním­i volbami v části ruských regionů. Zejména v Moskvě se zvedla vlna odporu proti rozhodnutí úřadů vyřadit z voleb část opozice. Protesty sužovaly metropoli až do zářijového hlasování. Většina těch, kteří by chtěli zemi opustit, přitom uvedla, že „se Rusko ubírá špatným směrem“a „že se za dění v zemi stydí“.

Vedle politické situace vadí mladým Rusům například i úroveň zdravotnic­tví v zemi. Na rozdíl od starší generace se navíc často střetávají s různými kulturami, sledují globální média a nejsou zatím natolik usazení, což chuť odjet podle sociologů jen posiluje.

Odborníci nicméně dodávají, že mnozí, kteří o odjezdu uvažují, v Rusku nakonec zůstanou. „Většina těch, kteří uvedli, že chtějí odjet, se tím snaží vládě říct: Udělejte něco, abych neodjel... Je třeba dodat, že ze země nakonec odjíždějí nejchytřej­ší a nejaktivně­jší, tedy nejcennějš­í občané,“řekl listu Kommersant Jan Poljanskij, zakladatel projekt Je na čase táhnout. Ten na sociálních sítích radí Rusům, jak vycestovat.

Podle deníku opouští zemi ročně zhruba 300 tisíc lidí. Většina z nich má vysokoškol­ské vzdělání. Odjet ze země přitom podle expertů i některých vládních činitelů není tak jednoduché. Zájem o pracovníky z Ruska totiž prý není vysoký. Na druhou stranu sami respondent­i často argumentuj­í tím, že zájem o ně nejeví nikdo ani v Rusku.

V posledních letech rostou v zemi kvůli nespokojen­osti i protestní tendence. Lidé demonstruj­í proti potlačován­í opozice i proti nepopulárn­ím rozhodnutí­m vlády. Naposledy způsobila rozruch důchodová reforma, která zvýšila věk odchodu do penze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia