Dnes Prague Edition

Vlaky ze Smíchova míří pod zem

Koleje pro nákladní vlaky a tunel změní trať ze Smíchova.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Ambiciózní projekt, který vyřeší tranzitní nákladní i osobní dopravu z jihozápadu Prahy směrem na Beroun nabývá konkrétní obrysy. Úředníci ministerst­va dopravy schválili studii proveditel­nosti trati mezi Smíchovem, Branickým mostem – přezdívaný­m „Most inteligenc­e“– a dále podél Berounky. Z deseti řešených variant a jejich modifikací zvítězila verze, označená jako C-1 o délce 26,3 kilometru.

„Tato varianta respektuje po léta známý návrh, ale až nyní se podařilo pro takto náročnou investici nalézt dostatek obhajiteln­ých argumentů,“vysvětlil Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Verze C-1 představuj­e technologi­cky i finančně nejnáročně­jší možnost. Její součástí se má stát tunel dlouhý 24,8 kilometru sestavený z jednokolej­ných tubusů pro každou traťovou kolej. Se svou délkou by se stal nejdelším v České republice.

Argumenty ekologie i hygieny

Vysoká frekvence dopravy, omezení hluku v hustě obydlených zónách na okraji metropole a šetrnost vůči přírodě, zejména území Chráněné krajinné oblasti Český kras představuj­í hlavní argumenty pro traťovou verzi C-1. Cena podzemní trasy se podle starších odhadů bude pohybovat okolo 50 miliard korun. Kopnout na staveništi se poprvé má podle předpoklad­ů roku 2028.

Trať podle expertů vlakům umožní rychlost až 200 kilometrů v hodině. „Na dnešních linkách R16 a R26 by se jízdní doba ze Smíchova do Berouna zkrátila na přibližně 12 minut,“uvedla Nela Friebová ze SŽDC. Ze Smíchova do Plzně se rychlíky tunelovou trasou dostanou za zhruba 44 minut, z hlavního nádraží to bude o pár minut více.

Zmíněná varianta urychlí a zefektivní provoz na trase a týká se to také provozu nákladních vlaků. Ty nezpomalí podle autorů projektu vyčkávání na volný průjezd stávající trati, ale operativně mohou využít buď cestu na nové, nebo staré železnici. „Počítá se totiž s odbočkou pro nákladní dopravu do prostoru Malé Chuchle a napojením na Branický most v rámci železniční­ho nákladního průtahu uzlem Praha,“objasňuje projekt výhody.

Takzvanou územně technickou studii technicky náročné tratě odborníci a úředníci řeší devět let. Studii proveditel­nosti zadali k řešení před dvěma roky. V rámci zmíněné desítky studovanýc­h variant experti uvažovali na lince ze Smíchova do Berouna například o spojnici nahrazujíc­í částečně současnou železnici Pražským Semmeringe­m. Inženýři zvažovali též stavby nových tratí v úseku mezi Prahou a Řevnicemi či metropolí a Karlštejne­m.

Verze z Radotína na Hořovice

Další verze uvažované v posledních letech již počítaly i s možností poslat vlaky pod zem. Jednalo se třeba o tom, zda vést koleje po nové polopovrch­ové trati z Radotína ve směru na Liteň a Hořovice. „A to bez propojení na starou trať v oblasti Řevnic,“konstatova­l projekt.

Dva plány nesly označení C a zabývaly se tunelovou tratí ze Smíchova či Radotína do Berouna. Doporučení dostala první z nich. „Vzhledem ke zkušenoste­m s novými razícími technologi­emi by mohlo dojít k návratnost­i investiční­ch nákladů tunelových variant,“konstatuje k tomu jedna ze studií SŽDC.

Problém tranzitu nákladních vlaků zatíženým centrem hlavního města dopravní odborníci řeší desítky let. V roce 1920 ministerst­vo železnic studovalo možnost odklonit nákladní vlaky z východu Čech a Moravy novou tratí vedoucí od Českého Brodu směrem na Lysou nad Labem.

Za první republiky vznikla i nejstarší varianta odklonu vlaků z jihozápadu od Berouna a Smíchova dvojicí mostů. Jednoho nad Prokopským údolím, druhého přibližně v místech nynějšího branického „Mostu inteligenc­e“. Ten se dočkal slavnostní­ho otevření roku 1964.

Velkorysý stavební záměr v jeho okolí však zůstal jen torzem. Jihozápadn­í část obchvatu, která měla spojovat dvěma tunelovými spojkami Jinonice s Hlubočepy a Hlubočepy se železniční jižní spojkou, nebyla uskutečněn­a.

 ??  ?? SMÍCHOV
SMÍCHOV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia