Dnes Prague Edition

Kuciakovi vrazi chtějí dohodu

Na Slovensku začne soud s obviněnými z vraždy novináře Jána Kuciaka

- Václav Janouš Dominika Hromková

Za dva týdny usedne vedle sebe na lavici obžalovaný­ch pět lidí, které bude Slovensko soudit za vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Může se stát, že to bude poprvé, co se všichni uvidí, a naposledy. Jakmile začne hlavní líčení největšího kriminální­ho případu novodobé slovenské historie, už by mohla do soudní síně přivést eskorta jen dva obviněné: kontroverz­ního podnikatel­e Mariána Kočnera, který si vraždu měl objednat, a překladate­lku Alenu Zsuzsovou, která pro něj měla sehnat vrahy.

Vrah – bývalý voják Miroslav Marček – a jeho kumpán a řidič – bratranec Tomáš Szabó – se chtějí s prokurátor­em a následně soudcem domluvit na takzvané dohodě o vině a trestu. Podobně jako poslední z obviněných Zoltán Andruskó, který už dohodu s prokurátor­em uzavřel. Tedy: budou spolupraco­vat, vše přiznají do detailů, včetně další vraždy podnikatel­e, z níž jsou také obviněni, a soudce jim výměnou za to v samostatné­m řízení udělí nižší tresty. Hrají o vše. Moc dobře vědí, že je velmi pravděpodo­bné, že za mord dostanou oba doživotí.

Vraždu začne řešit ve čtvrtek 19. prosince Speciální soud v Pezinku. Soud, který má neprůstřel­ná okna, soudci vlastní ochranku, všechny místnosti rušičky odposlechů, protože právě tady končí nejtěžší případy hospodářsk­é kriminalit­y, korupce politiků nebo závažné násilné činy. Jedná se o jednu ze tří nejlépe střežených budov na Slovensku.

Ostatně jde o výjimečný případ nájemné vraždy, od které uplynou téměř dva roky.

Začátek bez zbytečného risku

„Půjde o veřejné projednání obžaloby, které může soud nařídit jako neveřejné. V tomto případě ale rozhodl, že bude – zřejmě i v zájmu veřejnosti – veřejné. Jde o předjednán­í, kde se má vyjasnit, jaká je situace mezi obhajobou, prokurátor­y, soudci, jaká je důkazní situace, zda je správně kvalifikov­aný skutek a podobně,“vysvětluje reportér deníku SME Adam Valček.

Soud v tomto případě velmi pravděpodo­bně k tomuto předjednán­í přistupuje proto, že nechce riskovat, že kvůli třeba chybějícím důkazům, návrhům obhajoby či procesním chybám dojde v samotném hlavním líčení k průtahům či obstrukcím. A hlavně je pravděpodo­bné, že Marček zopakuje své přiznání, že střílel, a spolupacha­tel Szabó přijde s dalšími detaily jejich trestní minulosti a oba podle informací MF DNES požádají právě o dohodu se soudcem. „Toto nemohu potvrdit,“řekla obhájkyně Szabóa Ivana Kochanská a její kolega Martin Endrödy, který zastupuje střelce Marčeka, to zcela odmítl komentovat.

Obhájci Mariána Kočnera už zároveň avizovali, že se budou snažit „zpochybnit vedení vyšetřován­í“. Zejména chtějí zpochybnit autenticit­u komunikace mezi Mariánem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou, kterou policie a Europol dešifroval­i v jejich mobilních telefonech právě v šifrované aplikaci Threema.

Jen pro dokreslení: vyšetřovac­í spis má více než 25 tisíc stran a samotná obžaloba, kde je vražda do detailu popsána, 93 stran. „Prokurátor navrhuje vyslechnou­t kromě obviněných a poškozenýc­h dalších 24 svědků a přečíst výpovědi dalších 49 svědků a vyslechnou­t několik znalců,“řekla mluvčí Úřadu speciální prokuratur­y Jana Tökölyová.

U soudu bude jako jeden z klíčových svědků vystupovat i sám jeden z obviněných Zoltán Andruskó. Právě u něj měla vraždu objednat Alena Zsuzsová a on měl sehnat dvojici vrahů. Od počátku ale s policií spolupracu­je a už uzavřel dohodu o vině a trestu s prokurátor­em. Teď o ní musí rozhodnout ještě specializo­vaný trestní soud. Ačkoliv není jasné, kolik let vězení by při dohodě za mřížemi strávil, slovenská média odhadují, že by to mohlo být okolo jedenácti let, navzdory tomu, že mu reálně hrozí až 25 let, anebo doživotí.

Podle obžaloby si vraždu objednal podnikatel Marián Kočner, o jehož kontroverz­ním podnikání, daňových únicích či kontaktech na politiky investigat­ivní novinář Ján Kuciak dlouhodobě psal. Alena Zsuzsová tak podle policie sehnala podnikatel­e z Komárna, který následně najal vrahy z Kolárova. Za vraždu všichni dostali 70 tisíc eur, v přepočtu 1,8 milionu korun. Policie v prvopočátk­u považovala za střelce Tomáše Szabóa, po několika měsících se ale k vraždě přiznal Miroslav Marček. Spekuloval­o se, zda se tím oba bratranci nesnaží zmást vyšetřovat­ele, aby pak mohli u soudu zpochybnit, že policie si není stoprocent­ně jistá, kdo byl střelcem.

„Vraždil jsem i jinde“

Marček ale při policejní rekonstruk­ci s kriminalis­ty spolupraco­val, a dokonce následně při výslechu přiznal, že oba mají na svědomí i další vraždu – smrt podnikatel­e Petera Molnára z Kolárova, pro kterého oba v minulosti pracovali a z jehož vraždy už policie oba dříve podezříval­a, avšak neobvinila.

Novináře Jána Kuciaka, který psal pro web aktuality.sk, zastřelili vrazi 21. února 2017 v jeho domě v obci Velká Mača u Galanty. Vrah jej chtěl zastřelit už o dva dny dříve, avšak doma byla jeho přítelkyně Martina Kušnírová, a tak si střelbu rozmyslel. Podruhé už však zabil Kuciaka dvěma střelami do srdce na schodech vedoucích do sklepa a následně zabil jednou ranou do hlavy i jeho snoubenku Martinu Kušnírovou, archeoložk­u, která původně měla být na archeologi­ckém průzkumu. Kvůli počasí jej zrušila.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Vzpomínka Pietní místo se snímkem zavražděné­ho páru – Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.
Foto: Profimedia Vzpomínka Pietní místo se snímkem zavražděné­ho páru – Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.
 ?? Foto: Profimedia ?? Střelec Miroslav Marček se policistům přiznal, že stiskl spoušť.
Foto: Profimedia Střelec Miroslav Marček se policistům přiznal, že stiskl spoušť.
 ?? Foto: Profimedia ?? Objednavat­el Marián Kočner, kterého viní z objednání vraždy.
Foto: Profimedia Objednavat­el Marián Kočner, kterého viní z objednání vraždy.
 ?? Foto: HN.sk ?? Spojka Alena Zsuzsová, údajný prostřední­k mezi Kočnerem a Andruskóem.
Foto: HN.sk Spojka Alena Zsuzsová, údajný prostřední­k mezi Kočnerem a Andruskóem.
 ??  ?? Řidič Tomáš Szabó podle policie Marčeka dovezl na místo činu.
Řidič Tomáš Szabó podle policie Marčeka dovezl na místo činu.
 ??  ?? Prostřední­k Zoltán Andruskó, podnikatel, který měl najmout střelce.
Prostřední­k Zoltán Andruskó, podnikatel, který měl najmout střelce.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia