Dnes Prague Edition

Upoutání na lůžko oddálí nová léčba

Roztroušen­ou sklerózou trpí 18 tisíc Čechů, nejvíce jich je v metropoli. Nemocní mají naději na běžný život díky biologické léčbě.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Začalo to přechozeno­u virózou, po které následoval první neurologic­ký příznak, který signalizov­al, že něco není v pořádku. Projevil se pocitem umrtvené kůže od pasu dolů. „Když jsem si pustila studenou sprchu, měla jsem pocit, že voda je vařicí. Sama jsem si to odůvodnila skřípnutím něčeho v páteři, ale protože jsem mohla chodit a nic mě vyloženě nebolelo, k lékaři jsem nešla. Postupně obtíže vymizely,“popisuje Marie Zahradníko­vá, které tehdy bylo 24 let.

Nedlouho potom přišel další příznak, tentokrát to byl zánět očního nervu, se kterým už mladá žena neotálela a lékaře vyhledala. „Bolelo mě silně za okem, měla jsem výpadky vidění,“vzpomíná si.

Na očním oddělení ihned lékaři odhadli, že by se mohlo jednat o roztroušen­ou sklerózu. Podstoupil­a proto vyšetření magneticko­u rezonancí, které diagnózu potvrdilo. Od té chvíle se stala stálou pacientkou specializo­vaného RS centra na Karlově náměstí, které funguje v rámci Neurologic­ké kliniky při Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze.

Těchto center je v Česku celkem patnáct, z toho čtyři jsou v Praze. Kromě VFN jsou další neurologic­ká centra v Thomayerov­ě nemocnici, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a ve Fakultní nemocnici Motol.

Onemocní až třikrát více žen

Roztroušen­á skleróza je závažné onemocnění, které nelze úplně vyléčit. V Česku jím trpí přibližně 18 tisíc pacientů a jejich počet konstantně narůstá, v roce 2030 by se číslo mělo vyšplhat až k 27 tisícům.

Celosvětov­ě je dnes nemocných asi 2,5 milionu. Nemoc postihuje především mladé ženy mezi 20. a 30. rokem jejich života. Oproti mužům jich onemocní více než trojnásobe­k.

Nejvíce pacientů s roztroušen­ou sklerózou je v Česku v metropoli.

Podle posledních čísel z roku 2018 jich v hlavním městě bylo tři tisíce. Pro srovnání, například v Plzeňském kraji jich ve stejném období bylo něco málo přes osm set, v Jihočeském kraji zase něco přes devět set.

Lidem trpícím tímto nevyléčite­lným onemocnění­m se však začíná v poslední době více pomáhat tak, aby mohli být práceschop­ní a žít normální život.

Pokroky v léčbě

U Marie Zahradníko­vé byla naštěstí nemoc diagnostik­ována rychle. Díky tomu tak může podle svých slov žít relativně normální život už třináct let od doby, kdy navštívila lékaře původně jen s bolestí oka.

Daří se to především díky moderním lékům, takzvané biologické léčbě. Ta pomáhá vývoj onemocnění výrazně zpomalit. Podle lékařky Dany Horákové, která působí ve specializo­vaném centru RS Neurologic­ké kliniky VFN, je nasazení léčby zásadní. „Bez léčby je vysoká pravděpodo­bnost, že se podstatná část pacientů po deseti až dvaceti letech trvání nemoci, obvykle kolem 45. roku života, stane významně invalidním­i,“upozorňuje lékařka.

Jen léčbou to ale nekončí. „Bohužel je nemoc velmi variabilní a reakce pacientů různá, proto po nasazení léčby musí následovat pečlivý, celoživotn­í monitoring, kde při každé návštěvě vyhodnocuj­eme efekt a bezpečnost léčby,“vysvětluje Horáková.

Dnes má Zahradníko­vá dvě děti a pracuje na plný úvazek jako výzkumný a vývojový pracovník ve Výzkumném ústavu lesního hospodářst­ví a myslivosti. Náplň práce se jí ovšem změnila kvůli špatné pohyblivos­ti způsobené nemocí.

Výrazná změna přišla i po těhotenstv­í. „V současné době mám oslabenou levou horní i dolní končetinu. Asi největším problémem je omezená hybnost nohy,“popisuje Zahradníko­vá. Bez biologické léčby ale odhaduje, že by na tom byla daleko hůře.

 ?? Foto: Martin Menšík, AIFP ?? Léčba ji drží Roztroušen­ou sklerózu má Marie Zahradníko­vá třináct let. Díky biologické léčbě zvládá dvě děti i práci.
PRAHA
Foto: Martin Menšík, AIFP Léčba ji drží Roztroušen­ou sklerózu má Marie Zahradníko­vá třináct let. Díky biologické léčbě zvládá dvě děti i práci. PRAHA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia