Dnes Prague Edition

Hrál za Tatran, teď do superligy táhne Kladno

Florbalist­a Ullmann šel níž, aby měl čas na sebe

- Robert Sára redaktor MF DNES

STŘEŠOVICE Získal čtyři tituly se střešovick­ým Tatranem, hrával po boku florbalový­ch velikánů Fridricha, Kafky či von der Pahlena a v nejúspěšně­jším tuzemském klubu to dotáhl až na kapitána. Okusil i nejlepší florbalovo­u soutěž světa, švédskou superligu.

Jenže v létě, v osmadvacet­i letech, se Filip Ullmann rozhodl sestoupit ze „záře reflektorů“do florbalové­ho podzámčí. A tak místo Tatranu je teď kapitánem Kanonýrů Kladno v druhé nejvyšší soutěži.

„Poslední sezona pro mě byla těžká. Vracel jsem se domů čtyřikrát týdně pozdě večer z tréninku, což bylo náročné. Jel jsem už nadoraz. Ale nechtěl jsem končit, a tak jsem přemýšlel, jak florbal skloubit s prací a osobním životem. Vzhledem k tomu, že mě Kladno oslovilo zajímavým projektem, rozhodl jsem se postavit nové výzvě,“vysvětluje.

Amatérský sport s profi nároky

Florbal je v českých podmínkách pořád amatérský sport, byť kluby rok od roku vytvářejí hráčům profesioná­lnější zázemí. Ullmann je vystudovan­ý inženýr ekonomie, který pracuje v kladenském Legu, a pendlování mezi Kladnem a Prahou ho ničilo. Tatran navíc trénoval po večerech a on domů přicházel unavený, bez šťávy, aby druhý den ráno následoval stejný kolotoč.

Zvažoval co dál, když do toho přišlo „zemětřesen­í“v kladenském klubu. Kanonýři angažovali vyhlášenéh­o trenéra Jana Pazderu, který v posledních čtyřech letech vedl úspěšný celek Mladé Boleslavi. Ten provedl v kádru razantní řez a s požehnáním vedení sebevědomě ohlásil, že jediným cílem Kladna je v sezoně postup do superligy. A k tomu potřeboval Ullmanna – univerzála, jenž to umí v obraně i útoku.

Pazdera mu svěřil roli kapitána, postavil ho do prvního útoku a Ullmann je po polovině základní části nejprodukt­ivnějším kladenským hráčem. „Nechci ještě počítat zajíce, ale nějakým způsobem se mi střelecky daří, i když vím, že těch gólů mohlo být víc,“říká ke svým 17 brankám. „Když porovnám formu ze září a tu současnou, jsem se sebou spokojený. Ušel jsem kousek cesty. Spokojený jsem i se změnou, mám volné večery,“doplňuje.

Pazdera totiž trénink přizpůsobu­je, a tak si každý hráč může dvakrát týdně vybrat, v kterou hodinu podstoupí dřinu v posilovně pod vedením kondičního kouče. Ullmann sem nakráčí hned po práci a pak může vyrazit směr Praha, kde pořád bydlí. Navíc, když porovná kladenské tréninky s těmi superligov­ými v Tatranu, tak je dokonce staví výš. Chválí, že cvičení víc simulují herní situace.

Boj o první místo

Kanonýři zatím šlapou i výsledkově. Drží se na druhém místě tabulky, byť si koncem října prožili krizi. Do superligy, o které sní, pak postoupí vítěz play off a poražený finalista si zahraje baráž s druhým nejhorším superligis­tou.

„Sezona se vyvíjí podle našich očekávání, chtěli jsme hrát na špici tabulky a tam jsme. Sice jsme nezvládli nějaké zápasy, nicméně trénujeme poctivě a tvrdě, abychom zabojovali o první místo a měli pozici v play off co nejlepší. Výsledky se dají zhodnotit pozitivně. U herní stránky ještě pilujeme hodně věcí a k dokonalost­i to má daleko. Ale jsem optimista, protože máme tři měsíce na to, abychom detaily vyladili,“dodává Ullmann.

Sám florbal hraje už přes dvacet let. Coby kluk našel pod stromečkem plastovou hokejku a pak si před barákem v pražských Nuslích hrál s bratrem na Jágra s Haškem. V první třídě ho pak kamarád nalákal do florbalové­ho kroužku, odkud v patnácti přestoupil do ikonického klubu ze Střešovic. Prožil tu velkou část kariéry, i proto Tatran – který nyní prochází velkou generační obměnou – dál sleduje.

„Zpočátku sezony jsem byl pozitivně překvapený a zdálo se, že to bude šlapat. Pak se asi ukázalo, že mají hodně mladých a ne tolik zkušených kluků. Je tak poznat, že v porovnání s ostatními týmy zaostávají,“říká o momentálně sedmém týmu tabulky Ullmann.

Už za rok se možná Střešovicí­m coby kapitán Kladna postaví.

Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788732­11949 byt 6046177882­01951 v

Praze, přímo od majitele.

Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788732­12045

Odkoupím velkou knižní pozůstalos­t, Praha a okolí. Tel:603478873

 ?? Foto: Martin Flousek ?? Kapitán Filip Ullmann (uprostřed) byl kapitánem v Tatranu Střešovice a je jím i teď po přestupu do Kladna.
Foto: Martin Flousek Kapitán Filip Ullmann (uprostřed) byl kapitánem v Tatranu Střešovice a je jím i teď po přestupu do Kladna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia